google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Περικοπές στον αγροτικό Φ.Π.Α. και το πετρέλαιο

Περικοπές στον αγροτικό Φ.Π.Α. και το πετρέλαιο

Μεταξύ άλλων, το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει το αργότερο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή, προβλέπει «ψαλίδισμα» στις επιστροφές φόρων που δικαιούνται οι παραγωγοί. Αρχής γενομένης, από την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου η οποία από 0,391 ευρώ το λίτρο μειώνεται σε 0,264 ευρώ το λίτρο (δηλαδή μείωση 32,48%). Επιπλέον, κατά 45% μειώνεται και η επιστροφή ΦΠΑ που «κλειδώνει» στο 6% από 11%.
 Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην κατάργηση του αφορολογήτου ορίου που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι αγρότες και τη φορολόγηση –βάσει βιβλίων και στοιχείων- από το πρώτο ευρώ του γεωργικού εισοδήματος με συντελεστή 6%. Παράλληλα, νέα επιβάρυνση στα κόστη παραγωγής αναμένεται να φέρουν οι ανατιμήσεις σε όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών) οι οποίες προβλέπεται να εφαρμοσθούν σε δύο ή τρεις δόσεις από 1η Ιανουαρίου 2013. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για ευπαθείς ομάδες καταναλωτών οι οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, θα προσδιορισθούν με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Ανατροπές στα ισχύοντα μέχρι σήμερα φέρνει και η φορολόγηση της αγροτικής γης, στο πλαίσιο των φορο-ρυθμίσεων για την ακίνητη περιουσία. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πάντως, δεν έχει διευκρινισθεί αν η φορολόγηση θα περιλαμβάνει εκτός από τους εταιροεπαγγελματίες και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καλλιεργητές -κατόχους αγροτεμαχίων. Αντίθετα, πολύ πιο …ξεκάθαρη είναι η αύξηση 77% στις εισφορές υγείας που θα κληθούν να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
Ήδη το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση διατάξεων του προηγούμενου Μνημονίου (σ.σ. βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή) σύμφωνα με την οποία οι εισφορές των εν λόγω ασφαλισμένων θα διαμορφωθούν πλέον σε 25,87 ευρώ από 14,56 ευρώ μηνιαίως. Ως αιτιολογία αναφέρεται ότι το ποσό των 175,80 ευρώ το χρόνο ήταν πολύ μικρό «σε σχέση αφενός με τις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες υγείας αφετέρου με την εισφορά που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών οργανισμών». Τέλος, βαρύς θα είναι ο λογαριασμός και για τους συνταξιούχους ΟΓΑ οι οποίοι χάνουν τη 13η και τη 14η σύνταξη, ενώ προς μείωση κατά 30 ευρώ οδεύουν και τα επιδόματα των μη ανταποδοτικών συντάξεων. AGRONEWS

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη