google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Χαμηλές τιμές και φέτος για το αγγούρι θερμοκηπίου

Χαμηλές τιμές και φέτος για το αγγούρι θερμοκηπίου


Προβληματική είναι και φέτος, αυτή την περίοδο, η αγορά αγγουριού θερμοκηπίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας με τις τιμές να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα καλλιέργειας των παραγωγών. Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση στην Πρέβεζα και τα Φιλιατρά ενώ στην Ιεράπετρα της Κρήτης την κατάσταση «σώζουν» κάπως οι εξαγωγές. Παρόλα αυτά, στην Κρήτη, η τιμή των 45 λεπτών/κιλό θεωρείται χαμηλή από τους παραγωγούς, οι οποίοι καλύπτουν μόνο τα έξοδά τους χωρίς να αποκομίζουν κάποιο κέρδος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγγούρι είναι ένα προϊόν το οποίο καλλιεργείται στην χώρα μας όλο το χρόνο αφού από την στιγμή που θα φυτευτεί χρειάζεται μόνο ένα μήνα περίπου μέχρι να δώσει συγκομιδή. Έτσι, για παράδειγμα στην Ιεράπετρα, παρόλο που οι φυτεύσεις του φθινοπωρινού αγγουριού βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο, παράλληλα εξελίσσεται και η συγκομιδή του. Σε περιοχές όπως η Πρέβεζα και τα Φιλιατρά η φύτευση έγινε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και τώρα πραγματοποιείται η συγκομιδή.

Πρέβεζα

Για την κατάσταση στην αγορά όσον αφορά το αγγούρι που συγκομίζεται την περίοδο αυτή στην Πρέβεζα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον παραγωγό, κ. Γιάννη Σολδάτο. Ο κύριος Σολδάτος μας περιγράφει την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα τονίζοντάς μας ότι: «τα προϊόντα μας αυτή την περίοδο πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι όλο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μέχρι στιγμής, οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 5 έως 7 λεπτά/κιλό».
Και προσθέτει: «από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (13 – 14 Οκτωβρίου) η τιμή ανέβηκε στα 15 λεπτά/κιλό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν το αγγούρι και δεν υπάρχει ποσότητα. Τα αγγούρια που συγκομίζουμε τώρα είναι αυτά που καλλιεργήσαμε τον Αύγουστο. Η Πρέβεζα παράγει συνολικά το φθινόπωρο 12.000 τόνους περίπου».

Φιλιατρά

Την ίδια αρνητική εικόνα μας περιγράφει και ο κ. Χρήστος Λυκουνός, παραγωγός στα Φιλιατρά. «Φέτος η χρονιά είναι πολύ άσχημη και αυτό οφείλεται στο ότι ο καταναλωτής δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει. Αυτή την στιγμή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 15 έως 17 λεπτά/κιλό». Επίσης ο ίδιος συμπληρώνει: «Με απλά λόγια προσπαθούμε να μαζέψουμε τα έξοδά μας αλλά ούτε αυτό το καταφέρνουμε. Στην περιοχή μας υπάρχουν αρκετά στρέμματα αλλά αυτή την περίοδο λόγω της κατάστασης κάθε χρόνο με τις τιμές ο κόσμος προτιμάει να βάζει τομάτες. Όμως φέτος ούτε αυτό το προϊόν “περπάτησε”»

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη