google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Η «αποικία» με τις 1.200 θέσεις εργασία

Η «αποικία» με τις 1.200 θέσεις εργασία

Χρειάζεσαι οδηγό για να κινηθείς στα σοκάκια του. Εκεί όπου κάποτε φύτρωναν σκόρπιες καλλιέργειες σε κατακερματισμένα χωράφια σήμερα λειτουργεί και αναπνέει μια πολιτεία: ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στη δυτική άκρη της Μεσσηνίας, το οποίο τροφοδοτεί την περιοχή με θέσεις εργασίας και δίνει στους περισσότερους ντόπιους ελπίδες για ανάπτυξη. Χρειάστηκε όμως πάνω από μία δεκαετία για να μπουν σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων κοντά στην Πύλο τα πρώτα θεμέλια του Costa Navarino.
Το έργο ήταν όραμα του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (γνωστός και ως Καπετάνιος από τα καράβια του), ο οποίος καταγόταν από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Το 1997 με τον Νόμο 2545 δημιουργείται εκεί η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας που διευκολύνει την επένδυση του επιχειρηματία. Ωστόσο το έργο προσαράζει... τα επόμενα χρόνια σε γραφειοκρατικούς υφάλους και σε αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το 2005 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων τόνισε ότι θα ξεπαγώσει η ΠΟΤΑ Μεσσηνίας. Με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος δήλωσε τότε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ότι κάποια στιγμή θα χτίσει τις εγκαταστάσεις «για να βρίσκουν δουλειά και να μην ξενιτεύονται τα παιδιά της πατρίδας μου, όπως αναγκάστηκα να κάνω ο ίδιος, 13 χρονών, στα χρόνια του Εμφυλίου, παιδί μιας κυνηγημένης οικογένειας». Επτά χρόνια αργότερα, στο κομμάτι της επένδυσής του που λειτουργεί στην περιοχή (δύο ξενοδοχεία και δύο γήπεδα γκολφ) απασχολούνται 1.200 άτομα, το 75% των οποίων κατάγεται από τη Μεσσηνία. Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 76 ετών. Την επένδυση ελέγχει ο γιος του Αχιλλέας μέσω της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων ΤΕΜΕΣ, την οποία είχε ιδρύσει ο πατέρας του. Αναζητώντας προσωπικό το 2009, προτού ανοίξουν οι πόρτες των καταλυμάτων, οι υπεύθυνοι της εταιρείας διαπίστωσαν ότι στην ευρύτερη περιοχή μόλις 650 κάτοικοι είχαν επαρκή προϋπηρεσία στα τουριστικά. Χρειάζονταν όμως διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων. Τελικά προσέλαβαν νέους ηλικιακά, ανειδίκευτους εργασιακά, τους οποίους επιμόρφωσαν επί τρεις μήνες. Οι περισσότεροι ήταν άνεργοι ή είχαν μόλις ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο σχολείο. Η εγκαθίδρυση μιας επιχείρησης μεγάλης κλίμακας στα εδάφη τους ήταν αφορμή για αρκετούς να επιστρέψουν στην πάτρια γη. Οταν ολοκλήρωνε τις σπουδές της ως αρχαιολόγος-μουσειολόγος η Νατάσα Γλαράκη δεν φανταζόταν ότι κάποτε θα εργαζόταν στα τουριστικά. Είχε συμπληρώσει αρκετά χρόνια δουλειάς στο αντικείμενό της, όταν έληξε η σύμβασή της με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. «Εμαθα ότι έψαχναν προσωπικό στο Costa Navarino. Ετσι, υπέβαλα αίτηση και ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν έμαθα ότι διάβασαν το βιογραφικό μου. Στην Ελλάδα σπάνια κάποιος μπαίνει στον κόπο», λέει. Σήμερα εργάζεται στο διοικητικό κομμάτι της επιχείρησης. Μετακόμισε από τη γενέτειρά της Καλαμάτα στο χωριό Μάραθος, όπου το Costa Navarino έχτισε ένα συγκρότημα 64 διαμερισμάτων για δωρεάν στέγαση υπαλλήλων του.
Ο πληθυσμός του χωριού - ειδικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν - σχεδόν διπλασιάζεται με τους υπαλλήλους, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Σε μια περιοχή κατά βάση αγροτική και επί χρόνια υπανάπτυκτη τουριστικά το Costa Navarino προσέφερε διέξοδο στη νεανική ανεργία. Οι υπάλληλοι - όπως δήλωσαν αρκετοί σε συνεντεύξεις τους επώνυμα και ανώνυμα - είναι ασφαλισμένοι, ωστόσο δεν απασχολούνται με τους ίδιους όρους ή αμοιβές. Υπάρχουν μόνιμοι αλλά και εποχικοί, ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας. Κάποιοι υπάγονται στην ΤΕΜΕΣ, άλλοι - όπως εκείνοι που βρίσκονται σε καταστήματα εντός του συγκροτήματος - έχουν διαφορετικό εργοδότη και εργασιακό καθεστώς. Ορισμένοι εξάλλου αναμένουν, όπως συζητείται, περικοπές στις μεικτές απολαβές τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Ανάμεσά τους υπάρχουν παιδιά οικογενειών που έχουν δικά τους ξενοδοχεία στην περιοχή, αλλά και ντόπιοι που άδραξαν την ευκαιρία για να επενδύσουν στο δικό τους μέλλον. Ο 25χρονος Σωτήρης Σκιαδάς, απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιεί αυτόν τον καιρό την αμειβόμενη πρακτική του στο γκολφ του Costa Navarino. Μόλις έμαθε για την κατασκευή των γηπέδων σπούδασε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαχείρισης Γκολφ (Golf Management) στην Ισπανία. Για την 23χρονη Φαίη Αρβανίτη το Costa Navarino ήταν επίσης μια ευκαιρία για να ξεφύγει από την ανεργία. Εχοντας μόνο εφόδιο την πιστοποίηση χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή από τον ΟΑΕΔ και χωρίς άλλη προϋπηρεσία δεν μπορούσε να απορροφηθεί στην αγορά εστίασης της Καλαμάτας. Αφού εργάστηκε αρχικά ως ανειδίκευτη στο Costa Navarino, σπούδασε ξενοδοχειακά σε ΙΕΚ και τώρα ολοκληρώνει την πρακτική της στην Αγορά, μια λιθόστρωτη γειτονιά με καταστήματα στην καρδιά της τουριστικής μονάδας, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν προϊόντα του ξενοδοχείου που έχουν επεξεργαστεί ντόπιοι παραγωγοί.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη