google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Παραδοσιακό αλώνισμα στο Δάρα Τριφυλίας και επιστροφή στις ρίζες

Παραδοσιακό αλώνισμα στο Δάρα Τριφυλίας και επιστροφή στις ρίζες

ΑΝΑΒΙΩΣΕ για πρώτη φορά το παραδοσιακό αλώνισμα στο ορεινό Δάρα Τριφυλίας με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής επιμένοντας να διατηρούν τα ήθη με τις παραδόσεις του τόπου μας κοντά στη φύση αλλά και στις πατρογονικές εστίες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι συμμετέχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να μεταδώσουν αυτή την κληρονομία στις επόμενες γενιές.
Ο διοργανωτής Χρήστος Καραγκούνης στο αλώνι του οποίου πραγματοποιήθηκε η ημέρα Αλωνίσματος μας δήλωσε ότι "ο χώρος αυτός είναι ο ίδιος που διεξαγόταν αιώνες το αλώνισμα επιλέγοντας την τοποθεσία από τους παλιούς, οι οποίοι αντί να μεταφέρουν το στάρι για χιλιόμετρα προτιμούσαν να δημιουργούν αλώνια στα οποία συγκεντρώνοντας οικογένειες για να το κάνουν πράξη και φυσικά μιλάμε για εποχές που ο κόσμος ήταν αγνός, πέρα από τις φούσκες της σύγχρονης πραγματικότητας" για να προσθέσει ότι "τα 2 άλογα είναι καθαρόαιμα και το ένα αραβικής προέλευσης τα οποία απόλαυσε ο κόσμος που ήρθε στην αναβίωση του εθίμου το οποίο επιθυμούμε να καταστεί θεσμός". Παράλληλα μας εξήγησε όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι ότι στο Δάρα υπάρχουν ακόμα 3 αλώνια κοντά στον επαρχιακό δρόμο τα οποία θα αναδειχθούν ως μνημεία του τόπου μας. Μίλησε για 'ιερουργία όπως έλεγαν οι παλιοί καθώς το αλώνισμα αποτελούσε μείζον γεγονός για το χωριό ενώ τα άλογα φέρουν Ελληνικά ονόματα όπως ο Προμηθέας". Μάλιστα την παλιά εποχή ο κόσμος έφερνε παρά τη φτώχεια όλα τα αγαθά και έτρωγαν όλοι μαζί για να προβλέψει ότι "θα έρθει μεγάλη φτώχεια και θέλουμε να μην φτάσουμε στο πάτο του βαρελιού διατηρώντας τις παραδοσιακές μας αξίες".
Οι επισκέπτες που το παρακολούθησαν έμειναν ικανοποιημένοι όπως και τα παιδιά με τα άλογα στο αλώνι ενώ μια κυρία που ήρθε από μακριά μας δήλωσε ότι στα Γιάννενα όπου κατάγεται επαναφέρουν τις παλιές αξίες του Ελληνισμού με κάθε τρόπο. Ο κ. Χρήστος Καραγκούνης θυμίζουμε ότι συμμετείχε παλιά στην τοπική αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακός σύμβουλος. Στο τέλος παρατέθηκε κέρασμα με ψητό στους επισκέπτες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη