google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων πήρε θέση για την επιστροφή ΦΠΑ

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων πήρε θέση για την επιστροφή ΦΠΑ

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες ειδικού καθεστώτος (δηλ αυτοί που δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία επομένως οι περισσότεροι) δικαιούνται επιστροφή από το Δημόσιο του Φ.Π.Α που έχουν καταβάλει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά την άσκηση της δραστηριότητας τους.
Με τον ν 3943/2011 προβλέφθηκε ο συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο με απαιτήσεις των φορολογούμενων κατά του Δημοσίου. Μέχρι εδώ το πράγμα πάει καλά. Ωστόσο με την εγκύκλιο με αρ 1022/21-1-2012 το Υπουργείο οικονομικών δίνει οδηγίες στις Δ.Ο.Υ να προβαίνουν σε συμψηφισμό βεβαιωμένων οφειλών ακόμα και αν αυτές δεν είναι ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ και επίσης ακόμα και αν αυτές ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ με δικαστική απόφαση, με κάθε απαίτηση ιδιώτη προς το Δημόσιο ( π.χ. απαίτηση από Φ.Π.Α)
Η άνω εγκύκλιος είναι εντελώς αντίθετη με κάθε έννοια δικαίου γιατί: Κάθε αγρότης προσδοκά στην συμπλήρωση του εισοδήματός του με την επιστροφή του Φ.Π.Α. η παρακράτηση του οποίου για οφειλές, οι οποίες δεν έχουν ακόμα λήξει είναι απαράδεκτη, γιατί καθένας συνετός άνθρωπος κάνει τον οικογενειακό προγραμματισμό του με βάση τις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις του, σε συνάρτηση πάντα με τον χρόνο.
Όταν λοιπόν στις σημερινές αντίξοες συνθήκες το κράτος απαιτεί την προκαταβολική είσπραξη των οφειλών από τους αγρότες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχιας, αυτό αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της ανάλγητης πολιτικής που ασκείται σε βάρος του λαού τα τελευταία χρόνια .
Η άνω εγκύκλιος θα πρέπει να καταργηθεί και ο συμψηφισμός θα πρέπει να περιορίζεται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Διαφορετικά είναι αυτονόητο ότι το ίδιο το κράτος ωθεί με την πολιτική του, τους πολίτες στην μη καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, γιατί θα πρέπει κάποιος να είναι πολύ ανόητος να καταβάλει τις δόσεις του εμπρόθεσμα, όταν γνωρίζει ότι το ίδιο το Δημόσιο παρά τη συνέπειά του θα του κρατήσει και τις μελλοντικά οφειλόμενες δόσεις. Επομένως, εφόσον συνεχίσει να ισχύει η άνω απαράδεκτη εγκύκλιος, η μόνη συνετή τακτική είναι, οι έχοντες απαίτηση από το Δημόσιο να μη καταβάλουν τις οφειλές τους σε αυτό έτσι ώστε ο συμψηφισμός να γίνει για τις ληγμένες δόσεις των χρεών του και όχι για μελλοντικές.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη