google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές αγγουριών από την Τριφυλία

Με καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές αγγουριών από την Τριφυλία

Συνεχίζεται φέτος η εξαγωγή αγγουριών της Τριφυλίας σε χώρες των Βαλκανίων που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο χαρακτηρίζεται από την υψηλή του ποιότητα. Οι εξαγωγές βοηθούν την αποσυμφόρηση της αγοράς, καθώς ήδη η συγκομιδή του αγγουριού είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα.
Οπως επισημαίνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, η εξαγωγική δραστηριότητα φαίνεται να εδραιώνεται, και αυτό είναι θετικό για το προϊόν η καλλιέργεια του οποίου είναι απαιτητική και έχει υψηλό κόστος. Χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει:
«Ηδη έχει ξεκινήσει η παραγωγή του αγγουριού από τα μέσα Μαρτίου κανονικά και είμαστε τώρα σε πλήρη εξέλιξη, ειδικά στις πρώιμες φυτεύσεις στις περιοχές Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Η έκταση ξεπερνά τα 700 στρέμματα, λίγο μειωμένα σε σχέση με πέρυσι καθώς έχουμε αύξηση στην καλλιέργεια ντομάτας. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες έχουμε εξαιρετική ποιότητα, ποιότητα που είναι γνωστή παντού.
Σημαντικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και φέτος για εξαγωγές προς τις βαλκανικές χώρες, κάτι που γίνεται τα δύο τελευταία χρόνια. Κύριες χώρες εξαγωγής είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ενώ σε μικρότερες ποσότητες γίνεται προς την Fyrom, την Σερβία, την Αλβανία. Παράλληλα έχει ξεκινήσει και η εσωτερική αγορά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος υπήρξε και αυξημένο κόστος καθώς χρειάστηκε επιπλέον θέρμανση από τις χαμηλές θερμοκρασίες που είχαμε, καθώς η καλλιέργεια της αγγουριάς είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο στρες που υφίσταται.
Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι κάτι πολύ σημαντικό για το προϊόν και φαίνεται να εδραιώνεται, καθώς χρονιά με τη χρονιά υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σήμερα ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς η εσωτερική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες που παράγει. Ετσι βοηθά πολύ στην αποσυμφόρηση της παραγωγής και αυτό είναι το ζητούμενο.
Να σημειώσουμε ότι πέρυσι εξήχθησαν περισσότεροι από 700 τόνοι αγγουριών και κάτι ανάλογο πιστεύουμε ότι θα γίνει και φέτος, που βλέπουμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να υπάρχει από τη Βουλγαρία.
Η εξαγωγή δίνει μια προοπτική στη διάθεση του προϊόντος καθώς σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάθεση των παραγόμενων προϊόντων. Ελπίζουμε αυτό να μην είναι προσωρινό, να έχει διάρκεια καθώς η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα και κυρίως Μάιο και Ιούνιο, οπότε ενδιαφέρον έχει να συνεχιστεί αυτή η ζήτηση.
Είναι μια απαιτητική καλλιέργεια με αυξημένο κόστος παραγωγής. Η τοπική τεχνική καλλιέργειας και η ποιότητα έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον ξένων ερευνητών – γι’ αυτό στις 3 και 4 Μαΐου που θα έχουμε μια ομάδα επιστημόνων στην περιοχή για την αντιμετώπιση των εδαφογενών προβλημάτων, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην καλλιέργεια της αγγουριά
πηγή:paseges.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη