google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Βρήκαν λύση για την τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας

Βρήκαν λύση για την τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων στο Δ.Σ. Τριφυλίας

ΜΕΓΑΛΗ συζήτηση έγινε για την λήψη απόφασης για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο. Σε εισηγησή του ο Αντιδήμαρχος κ. Παν. Τσίγγανος μίλησε για πρόκληση λόγω χρόνιων ευθυνών λέγοντας ότι «αποτελεί πρόκληση διότι οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά με ύψιστο περιβαλλοντικό ζήτημα οπότε η αναζήτηση σύχρονων περιβαλλοντικών μεθόδων». Αναφέρθηκε στην ουσία ότι «οι Δήμοι πρέπει να κρατήσουν υπεύθυνη στάση κατακτώντας τις νέες εξελίξεις προς όφελος μας, ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός Πελοποννήσου προβλέπουν εντατική ανακύκλωση, κοσμποστοποίηση και διαχείριση του τελικού υπολλείμματος» για να προσθέσει ότι «η κομποστοποίηση αφορά ότι δεν είναι ανακυκλώσιμο με οργανικά υπολλείμματα με σύνθετο τρόπο διαχείρισης σε μια αδρανοποιημένη μάζα ενώ όλες οι μέθοδοι δεν εξαφανίζουν τα σκουπίδια με μικρά ποσοστά υπολλειμμάτων που ανέρχονται στο 15-20% με μη τοξικό υλικό με απώτερο στόχο τον πειρορισμό όγκου σκουπιδιών». Εξήγησε ότι η Περιφέρεια είχε προτείνει τον ενδιάμεσο τρόπο διαχείρισης με δεματοποιητές η οποία ως λύση εφαρμόζεται σήμερα σε συγκεκριμένους χώρους το οποίο εμφανίζει προβλήματα με συσσώρευση πακέτων και υψηλό κόστος μεταφοράς των δεμάτων. Υπολογίζεται ότι η Τριφυλία θα εμφάνιζε 20-30 μπάλες την ημέρα, οπότε κάποτε ήταν η ενδεδειγμένη λύση αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Στις επισκέψεις στο Πύργο υπήρξε προβληματισμός για το τελικό προιόν ενώ στο Δήμο Ευρώτα υπήρξε νέα προσέγγιση με μόνιμη λύση διαχείρισης μέσα από σχεδιασμό φιλοσοφίας ολοκληρωμένης διαχείρισης με την αρτιότερη μέθοδο που αναφέρθηκε αρχικά. Ο Δήμος προτείνει την αναθεώρηση των παλιών αποφάσεων λόγω του περιβαλλοντικού κόστους με βάση την μέθοδο που χρησιμοποιείται στο Δήμο Ευρώτα με 3 στάδια επεξεργασίας μιλώντας για ενιαίο χώρο διαλογής, κομποστοποίησης και αποθήκευσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων σε έκταση 25-30 στρέμματα για την συνολική δράση. Σε ότι αφορά το κόστος συμπλήρωσε ότι «η περιφέρεια χρηματοδοτεί τον δεματοποιητή αλλά μπορεί να υλοποιηθεί ο νέος σχεδιασμός με μικρότερο κόστος ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει άμεσα εμπορεύσιμο προιόν ιδίως για το χαρτί ανάλογης ποιότητας, τα πλαστικά θερμοκηπίων που εισάγονται στη διαλογή αλλά και τα υπόλοιπα υλικά». Το σύστημα που προτέινει η επιτροπή είναι τελικη τροποποίηση παλιών αποφάσεων, η αναζήτηση χώρου διάθεσης, θετική εισήγηση για τη πρόταση του ΠΕΣΔΑ με δεματοποιητή με βάση την τριπλή διαχείριση προιόντος βάση του συστήματος του Δήμου Ευρώτα.
Στο Δ.Σ. Τριφυλίας τέθηκε σε συζήτηση το θέμα για απόφαση ενοποιημένου χώρου και σε επόμενη συνεδρίαση η χωροθέτηση του εγχειρήματος με βάση κριτήρια. Ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε αυστηρό χρονοδιάγραμμα χωροθέτησης χωρίς καθυστέρηση θέτοντας ερωτήματα για το μοντέλο που θα υιοθετηθεί με στόχο ο οποίος αντί για ολοκληρωμένη διαχείριση θα οδηγήσει σε υπολλείματα της τάξης του 20%, εξηγώντας αν το ποσοστό αυτό αυξηθεί, ενώ επέκρινε την μέθοδο μπαλοποιητή που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία της συνολικής διαχείρισης, θέτοντας ζήτημα ελέγχου των μπαλών που θα παράγει ο δεματοποιητής. Ο κ. Τσίγγανος εξήγησε ότι η Επιτροπή εξέτασε το πρόβλημα από μηδενική βάση χωρίς να υπολογίσει τις παλιές αποφάσεις των Δήμων, ενώ το μείζον θέμα χωροθέτησης θα τεθεί στο Σώμα άμεσα, ενώ παραδέχθηκε ότι ο Δήμος άργησε να λάβει οριστική απόφαση ως 30/6 που θα κλείσουν οι χωματερές, εξετάζοντας ενιαίους χώρους που θα τεθούν στο Δ.Σ. με συγκεκριμένες προτάσεις όπως οι χωματερές που είναι δωρεάν.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη