google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ελιά Καλαμάτας «μαϊμού» στην Ευρώπη

Ελιά Καλαμάτας «μαϊμού» στην Ευρώπη

Δυο ειδήσεις σημαντικού ενδιαφέροντος για την μεσσηνιακή ελαιοκομία. Μια θετική και η άλλη ανησυχητική.Η πρώτη ότι ο διετής αγώνας μας για τον περιορισμό των παρατυπιών στην παραγωγή και της απάτης του καταναλωτή της ελιάς Καλαμάτας έφερε το πρώτο αποτέλεσμα.
Υστερα από το τεκμηριωμένο άρθρο μας την άνοιξη του περασμένου χρόνου για την πλατιά χρήση της προστατευόμενης ονομασίας των επιτραπέζιων ελιών «Καλαμάτα» που γινόταν από τους μη Μεσσήνιους βιομηχάνους, βιοτέχνες και ιδιωτικές ετικέτες ζευγαρώνοντάς την με την, επίσης παράνομη, χρήση του όρου «ελιές Καλαμών», διαπιστώσαμε ότι στις αγορές εξαφανίστηκε σχεδόν αυτή η παρατυπία. Οι καμιά ντουζίνα επιχειρήσεις που παρατυπούσαν έπαψαν να χρησιμοποιούν την ονομασία "Ελιές Καλαμάτας" μόνη της ή συνοδευόμενη από την ονομασία "Ελιές Καλαμών".
Θα είμαστε πιο ικανοποιημένοι αν μαθαίναμε ότι αυτό είναι περισσότερο αποτέλεσμα της επανεξέτασης του θέματος και λήψης
των σχετικών μέτρων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων!
Όπως και να ’χει, αποτελεί οπωσδήποτε μια θετική είδηση έστω κι ως μια μαρτυρία ύπαρξης ακόμη δυνατοτήτων διόρθωσης των σφαλμάτων.
Η δεύτερη είδηση, που πνίγει στη γέννησή τους πολλές από τις ελπίδες που τρέφει η προηγούμενη, είναι ότι στις ιταλικές βιομηχανίες που, ενάντια με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, συνεχίζουν να παράγουν για την ιταλική αγορά «Ελιές Καλαμάτας» (παρά τις καταγγελίες μας στην μεσσηνιακή κοινή γνώμη και στις αρχές) προστέθηκαν τώρα και ελληνικές.
Στην συνημμένη φωτογραφία ενός δείγματος, που αγοράστηκε στην Βόρεια Ιταλία, μπορείτε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι ότι μια ελληνική βιομηχανία του Βόλου (πιστεύουμε δε ότι δεν είναι η μόνη) εξάγει σ’ αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα συσκευασμένες ελιές με την επιγραφή στην μια πλευρά του περιέκτη “KALAMATA OLIVES” και στην άλλη «ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Προϊόν μη ΠΟΠ και μη πιστοποιημένο κι άρα μη μεσσηνιακής προέλευσης. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα συστατικά του προϊόντος αναγράφονται στον περιέκτη σε 6 γλώσσες εκτός από τα ελληνικά -ένδειξη ότι εξάγεται σε άλλες αρκετές χώρες, ευρωπαϊκές ή μη.
Τα τελευταία χρόνια στον μεσσηνιακό Τύπο, αλλά και στον εθνικό, δημοσιεύτηκαν καταγγελίες για την παραγωγή και εμπορία στις
παγκόσμιες αγορές σαν «Ελιές Καλαμάτας» επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Νυχάτης Καλαμών» από άλλες χώρες. (Τουρκία,
Αίγυπτος, Ιταλία, κ.ά.). Αρκετές δε ήταν και οι ερωτήσεις βουλευτών επ’ αυτού στον υπουργό Γεωργίας.
Ακολούθησαν υποσχέσεις ότι θα ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες παρέμβασης προς στις αρχές των χωρών αυτών. Ιδού τα αποτελέσματα!
Εμείς δεν είμαστε βουλευτές αλλά απλοί Μεσσήνιοι πολίτες, παραγωγοί και καταναλωτές και θα είμαστε ευτυχισμένοι αν ο υπουργός του ΥΠΑΑΤ είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει στις πιο κάτω ερωτήσεις:
«Είναι αυτός ο λόγος –η ανοχή, δηλαδή, από τους οργανισμούς ελέγχου, αν υπάρχουν, της συστηματικής καταπάτησης των ευρωπαϊκών κανονισμών και ελληνικών νόμων όσον αφορά τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ από το ελαιουργικό βιομηχανικό ελληνικό σύστημα της εγκατάλειψης κάθε προστασίας επί σχεδόν 20 χρόνια της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα μέχρι σχεδόν την εγκατάλειψη της καλλιέργειάς της;» και, κατ’ επέκταση, με «τι κουράγιο θα αντιμετωπίσετε», αν κάποτε το αποφασίζατε, « π.χ. τον Ιταλό συνάδελφό σας, σε ένα από τα τόσα Συμβούλια στις Βρυξέλλες, για να του ζητήσετε να σταματήσει την παράτυπη παραγωγή και εμπορία στην χώρα του της καταχωρημένης στην ΕΕ ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτα;
Είναι αυτός ο λόγος για τον οποίον δεν το κάνατε εδώ και δυο χρόνια παρά τις τεκμηριωμένες δημόσιες καταγγελίες;
Μήπως έφτασε ο καιρός, κ .υπουργέ, να καταλάβουμε ότι χωρίς να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας έχουμε ελάχιστες δυνατότητες να
εισακουστούμε από τους άλλους, όπως αποδείχνει και η τραγική κατάσταση στην οποία κατρακύλησε η χώρα μας;».
Περιμένοντας την απάντηση ακόμη δυο μόνο λόγια:
Να πώς φτάσαμε στο σημείο που μια ευρωπαϊκά προστατευόμενη ονομασία, ονομασία τιμής για την Καλαμάτα και την Μεσσηνία να έχει καταλήξει σε όνομα κυρίας ελευθέρων ηθών, δεικτηριάς, λέγανε οι αρχαίοι πρόγονοί μας, σε όνομα ντροπής για τους Μεσσήνιους με την συναίνεση των τοπικών αρχών… Και μη χειρότερα!
Θανάσης Μαυρούλης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη