google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Casus belli και ανθρώπινη αλυσίδα για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας- Η Πράσινη λαίλαπα σαρώνει την υγεία

Casus belli και ανθρώπινη αλυσίδα για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας- Η Πράσινη λαίλαπα σαρώνει την υγεία

ΜΕ πράσινες αλχημείες προσπαθεί η Κυβέρνηση να χρυσώσει το χάπι για την περιφημη Χάρτα Υγείας που επιχειρείται υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που υποτίθεται ότι έχει λαβη υποψη τις προτάσεις των ΔΥΠΕ και του ΚΕΣΥΠΕ. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται ουσιαστικά η κατάργηση του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας με τη σημερινή του μορφή και λειτουργία και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας – νοσοκομειακή μονάδα βραχείας νοσηλείας.
Ηδη οι πρώτες αντιδράσεις που εκδηλώνονται είναι σφορδρές καθώς μαι τέοτια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο τόσο την μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την μείωση των κλινικών, τη μεταφορά προσωπικού και ουδείς γνωρίζει τι άλλο θα ξημέρωνε για το νοσηλευτικό ίδρυμα. Μάλιστα ο Δήμαρχος Τριφυλίας επανέλαβε ότι ισχύει το Casus belli για το Νοσοκομείο και αποκάλυψε ότι οι φορείς της περιοχής θα πραγματοποιήσουν ανθρώπινη αλυσίδα σε περίπτωση που κάποιοι επιχειρήσεις να το αφαιμάξουν, ενώ οι επαγγελματίες της πόλης εξοργισμένοι επανέρχονται σε δηλώσεις του ότι οι βουλευτές φέρουν ακέραια την ευθύνη για ότι συμβεί.
Για να χρυσώσει το χάπι ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς τόνισε ότι "επικοινώνησε δύο φορές με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχάλη Τιμοσίδη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Νίκολαο Πολύζο. Τους ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής μας και τους υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί καμία υποβάθμιση του εν λόγω Νοσοκομείου.
Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είναι ένα Νοσοκομείο που καλύπτει υγειονομικά τη Νοτιοδυτική Ελλάδα από τον Πύργο μέχρι την Πύλο, και ιδιαίτερα την τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Τριφυλίας-Πυλίας.
Αυτά άλλωστε είχαν αναλυθεί στον κύριο Τιμοσίδη όταν πριν περίπου 3 μήνες τον είχε επισκεφτεί στο γραφείο του με τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και του ΚΑΦΚΑ.
Ο κ. Τιμοσίδης (στη δεύτερη επικοινωνία που είχε μαζί του σήμερα) καθώς και ο κ. Πολύζος τον ενημέρωσαν ότι:
• Οι προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι οι παλιές προτάσεις Λιαρόπουλου που δεν απηχούν τη πολιτική βούληση του Υπουργείου
• Σήμερα το απόγευμα θα δοθεί η πρόταση διαλόγου(βγαίνει στο διαδίκτυο) του Γενικού Γραμματέα κ. Πολύζου με βάση την οποία το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας δεν υποβαθμίζεται.
• Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί με όλες του τις κλινικές του και τα κρεβάτια που διαθέτει χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Το μόνο που θα αλλάξει είναι η Διοίκησή του, η οποία θα είναι ενιαία σε επίπεδο Νομού, δηλαδή Διοικητής θα είναι από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και Αναπληρωτής Διοικητής από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Στην Κυπαρισσία θα λειτουργεί ολιγομελές Συμβούλιο Διοίκησης για την καθημερινή Διαχείριση.
• Για τα παραπάνω ο κ. Κουσελάς ενημέρωσε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, τον Σύλλογο των εργαζομένων και τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ."
Ο Οδυσσέας Βουδούρης χαρατήρισε άκαιρο και άκομψο οποιδήποτε σχεδιασμό εξηγώντας απο την πλευρά του μεταξύ άλλων ότι "Η μοναδική «συγχώνευση» που απαιτείται είναι η ενσωμάτωση όλων των νοσηλευτικών μονάδων σε ένα αποκεντρωμένο, αυτόνομο περιφερειακό σύστημα. Και βέβαια δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός Διοικητικού Συμβουλίου σε επίπεδο νοσοκομείου, πεποίθησή που έχω εκφράσει επανειλημμένα. Διότι ένα ΔΣ υπάρχει για να χαράζει πολιτική, όχι για να την εφαρμόζει. Και δεν υπάρχει πολιτική υγείας σε επίπεδο νοσοκομείου, υπάρχει μόνο εφαρμογή. Η πολιτική υγείας χαράζεται σε επίπεδο κεντρικό και εξειδικεύεται σε επίπεδο περιφερειακό. Για τον λόγο αυτό, πολύ σωστά η περιφερειακή συγκρότηση του νόμου 2889/2001, είχε θεσπίσει ΔΣ σε επίπεδο ΠεΣΥ και συμβούλιο διοίκησης σε κάθε νοσοκομείο.
Οι «κύκλοι νοσοκομείων» εμφανίζονται σήμερα ως μια ενδιάμεση λύση, που προσθέτει ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό στο ήδη ασαφές τοπίο της περιφερειακής συγκρότησης του συστήματος υγείας. Επομένως, θεωρώ καθήκον μου, βάσει και της εμπειρίας μου, τόσο ως μάχιμος ιατρός όσο και γνώστης της διοικητικής πραγματικότητας, να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου σε τέτοιους πειραματισμούς.
Επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου: η περιφερειακή συγκρότηση είναι σήμερα το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Αυτή η συγκρότηση πρέπει να γίνει σε ένα και μοναδικό επίπεδο, την καλλικρατική περιφέρεια, υπό την άμεση εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και αναλαμβάνοντας όλες της συνιστώσες του συστήματος υγείας: το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόνοια.
Η σκέψη να μετατραπεί το νοσοκομείο Κυπαρισσίας σε Κέντρο Υγείας και βραχείας νοσηλείας είναι ένας ακόμη πειραματισμός, άκαιρος και επικίνδυνος. Καταρχήν δεν υπάρχει μελέτη που να στηρίζει μια τέτοια πρόταση. Ας θυμίσουμε ότι η τότε πρόταση του ΠεΣΥ Πελοποννήσου για την συν-λειτουργία των δυο νοσοκομείων, στη βάση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου, διήρκησε πάνω από έναν χρόνο με εμπλοκή ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων. Η τεκμηρίωση μιας τέτοιας μετατροπής δεν επιδέχεται καμία προχειρότητα. Επιπλέον, τα προφανή δεδομένα που γνωρίζουμε δεν συνηγορούν για μια τέτοια εξέλιξη. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι το νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο της συμπληρωματικής του λειτουργίας με το νοσοκομείο Καλαμάτας, οφείλει να καλύψει βασικές ανάγκες του παθολογικού, χειρουργικού και παιδιατρικού τομέα, στηρίζοντας και την άριστη μονάδα τεχνητού νεφρού. Επίσης κάθε πρόταση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη μελετητική δουλειά που έγινε πριν από λίγα μόλις χρόνια, έτσι ώστε να μην προσπαθούμε κάθε τόσο να εφεύρουμε την πυρίτιδα..."
ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το περίφημο σχέδιο πάντως είναι ξεκάθαρο και φοβούνται οι τοπικοί φορείς ότι πάει για το Νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο;
Τι αναφέρει το Σχέδιο Αναδιάταξης που κατάρτισε το Υπουργείο Υγείας
Ποια νοσοκομεία κλείνουν ανά ΔΥΠΕ:
- 1η ΔΥΠΕ Αθήνας: Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη»
- 2η ΔΥΠΕ Πειραιά και νήσων: Γενικό Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»
- 3η ΔΥΠΕ Θεσσαλονίκης: Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, Λοιμωδών
- 5η ΔΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας: Γενικό Νοσοκομείο Καρύστου, Κύμης
- 6η ΔΥΠΕ Πελοποννήσου: Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων, Ληξουρίου, Μολάων, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας
- 7η ΔΥΠΕ Κρήτης: Γενικό Νοσοκομείο Νεάπολης
Δεκατρία νοσοκομεία λιγότερα, μεταξύ αυτών και εκείνο της Κυπαρισσίας , θα περιλαμβάνει ο νέος χάρτης του ΕΣΥ, σύμφωνα με το Σχέδιο Αναδιάταξης του ΕΣΥ που κατήρτισε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - και το οποίο αναρτήθηκε το μεσημέρι στην ιστοσελίδα του. Η πρώτη φάση της αναδιάταξης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει επίσης τη συνένωση περίπου 330 κλινικών και των 500 εργαστηρίων που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και αθρόες μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού.
Από τον Ιανουάριο του 2012 δρομολογείται η ενοποίηση των τεχνικών, διοικητικών, ξενοδοχειακών και λοιπών υπηρεσιών στα νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και η αξιολόγηση του προσωπικού. Σε αυτή, τη δεύτερη, φάση της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ τοποθετείται χρονικά και η ένταξη στο ΕΣΥ του «Ντυνάν», του Αιγινητείου, του Αρεταίειου και του Ευγενίδειου –τεσσάρων μονάδων υγείας που θα ενισχύσουν σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

1 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη