google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΖΟΣ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΜΠΟΖΟΣ

ΤΟ μέλλον της αυτοτέλειας στο Νοσοκομειο Κυπαρισσίας με όλα τα επιχειρήματα αναφέρει σε συνέντευξή του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παναγιώτης Μπόζος ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει προγραμματισμός για την αυτοδυναμωσή του. Ιδού τι απάντησε με αφορμη΄την δήλωσή του για το μέλλον του Ιδρύματος...
Κε Μπόζο τι συμβαίνει τώρα με την Αναδιάταξή μονάδων υγείας και πως βρεθήκαμε σε αυτή τη δίνη ως Νοσοκομειο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έθεταναπό τις αρχές της δεκαετίας του ’90 το πρόβλημα της γενικής ανασυγκρότησης τηςΔημόσιας Διοίκησης, όταν με ρηξικέλευτες προτάσεις πρότειναν συνενώσεις Δήμων,μεταφορά αρμοδιοτήτων, περιφερειακή αναδιάρθρωση της Χώρας και τόσα άλλα,γνώριζαν και από εμπειρία και από τη διεθνή πραγματικότητα ότι το μέχρι τότεεφαρμοζόμενο μοντέλο διοίκησης δεν λειτουργεί πλέον και χρειάζεται ριζικήαλλαγή.
Οι προτάσεις τους στην αρχή απορρίφτηκανως ανεφάρμοστες – ανέφικτες – ουτοπικές προβλήθηκαν λόγοι ιστορικοί,κοινωνικοί, γεωγραφικοί, κ.α... Όμως με το πέρασμα του χρόνου (χρειάστηκανπερίπου 20 χρόνια !!) οι πάντες πείσθηκαν και σήμερα ο ‘’Καλλικράτης’’ είναιγεγονός.Στη Χώρα μας, Χώρα ανέκαθεν της υπερβολήςτου άκριτου και άκρατου ενθουσιασμού, πιστέψαμε ότι η εφαρμογή του‘’Καλλικράτη’’ είναι για πάσα νόσο … Έτσι κυριαρχεί το δόγμα ‘’Καλλικράτηςπαντού !! ‘’ Καλλικράτης και στην Υγεία ! Όμως εδώ υπάρχει μια ουσιώδης διαφοράη οποία σκόπιμα παραβλέπεται. Ο Καλλικράτης στην Τ.Α. έγινε για να ενισχυθείη Περιφέρεια, να λειτουργήσει η αποκέντρωση, να εφαρμοστεί η βασική αρχή της«εγγύτητας» και της «επικουρικότητας» δηλαδή να έχει τη δυνατότητα το Κράτος ναεπιλύει τα προβλήματα που απασχολούν τον Πολίτη όσο το δυνατόν πιο άμεσα καιπιο αποτελεσματικά.Με την εφαρμογή του Καλλικράτη στην Υγείατα πράγματα θα λειτουργήσουν εντελώς αντίστροφα. Εδώ το Κράτος απομακρύνεταιαπό τον πολίτη ! Η συρρίκνωση και η κατάργηση των Περιφερειακών Νοσοκομείων θαέχει πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στο κοινωνικό σύνολο όσο και στη λειτουργία τωνμεγάλων Κεντρικών Νοσοκομείων. Τα Περιφερειακά Νοσοκομεία λειτουργούν ως‘’φίλτρα’’. Συγκρατούν μεγάλο αριθμό περιστατικών, εξυπηρετούν επείγουσες καιάμεσες ανάγκες, επιλύουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τόσο των ασθενώνόσο και του συγγενικού περιβάλλοντος .
Αποφεύγεται δηλαδή η υπερσυγκέντρωση περιστατικών στα μεγάλα Νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτραςκλπ. Στη στρατηγική του πολέμου λέγεται ότι τα αεροπλανοφόρα, τα πιο ισχυράπολεμικά όπλα, μετατρέπονται στα πλέον ανίσχυρα υποψήφια θύματα όταν την ώρατης μάχης δεν συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό βοηθητικών πλοίων τα οποίαλειτουργούν ως τείχος απέναντι στον αντίπαλο. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και μετις ‘’ναυαρχίδες της Υγείας’’. Θα ‘’βουλιάξουν’’ την επόμενη στιγμή που θααποφασιστεί η εφαρμογή του‘’Καλλικράτη’’ και στην Υγεία. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κοινωνικήκαι οικονομική κατάσταση στη Χώρα με την συγκέντρωση του 60% του πληθυσμού στηνΑθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο ασθενής για παράδειγμα του Ρεθύμνου προτιμά νανοσηλευθεί στην Αθήνα που είναι οι συγγενείς του, παρά στο ΠανεπιστημιακόΝοσοκομείο του Ηρακλείου. Ένα βασικό επιχείρημα των ‘’Σοφών τηςΥγείας’’ είναι ότι τα Περιφερειακά Νοσοκομεία δεν μπορούν να συγκρατήσουν τουςασθενείς οι οποίοι διοχετεύονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό είναι αληθές.
Όμως η αιτία είναι ότι σ’ αυτά τα Νοσοκομεία υπάρχει μεγάλη έλλειψη Ιατρικούκαι Νοσηλευτικού προσωπικού. Για παράδειγμα στα Νοσοκομεία Πύργου και Καλαμάτας(από τα πλέον σύγχρονα της Χώρας) παρουσιάζεται μεγάλη ‘’διαρροή’’. Αν επομένωςήταν πλήρως στελεχωμένα με αξιόλογο προσωπικό κανένας πολίτης δεν θαπροτιμούσε την Αθήνα για να επιλύσει τα προβλήματα υγείας που τον απασχολούν.

-Τι πιστεύετε ότι έπρεπε να υλοποιηθει σε ότι αφορά το σχεδιασμό για την περιφέρειά μας;
AΠΑΝΤΗΣΗ Επιβάλλεται όμως ένας άλλος σχεδιασμός,ένα άλλο μοντέλο συνεργασίας ; Ασφαλέστατα. Για παράδειγμα : στην Πελοπόννησολειτουργούν 19 Νοσοκομεία. Σε μερικά από αυτά, που απέχουν μεταξύ τους μικρέςαποστάσεις, θα πρέπει να ενοποιηθούν οι λειτουργίες τους.
‘’Ναυαρχίδα’’ της Πελοποννήσου είναι το Π.Γ.Ν. Πατρών. Αυτό πρέπει να είναι το σημείο αναφοράς όλων των Νοσοκομείων τηςΠελοποννήσου. Με ευθύνη τουΠεριφερειακού Νοσοκομείου θα διαβιβάζονται μόνον εκεί όσα περιστατικάδεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Έτσι θα ελέγχεται η ροή των ασθενών και θααποφεύγονται η άσκοπή ταλαιπωρία τόσο των ιδίων όσο και του περιβάλλοντος.Επιβάλλεται επίσης ένας ενιαίος σχεδιασμός σε επίπεδο περιφέρειας για τιςπρομήθειες φαρμάκων και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού . Η οικονομία θα είναιτεράστια. Επιβάλλεται μεγάλα τμήματα της λειτουργίας ενός Νοσοκομείου να δοθούνστον Ιδιωτικό Τομέα. Η φύλαξη, η καθαριότητα, η συντήρηση κτηρίων και τωνμηχανημάτων, η σίτιση, το λογιστήριο κοστίζουν υπέρογκα ποσά χωρίς να αποδίδουντα ανάλογα. Επιβάλλεται η αξιοποίηση της τεράστιας περιουσίας που κατέχουνπολλά Νοσοκομεία που σήμερα σχολάζει ή ρημάζει.
Πολλά μπορούν να γίνουν. Εκείνο όμως πουπρέπει να αποκλειστεί εντελώς είναι η συρρίκνωση ή ακόμη το κλείσιμο τωνΠεριφερειακών Νοσοκομείων. Κενό στη φύση και στην κοινωνία δεν υπάρχει. Ταιδιωτικά συμφέροντα είναι έτοιμα να επενδύσουν τώρα και στην Περιφέρεια. Όμωςτο αγαθό της Υγείας των Πολιτών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπει στηλογική του κέρδους. Αν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας παραδοθούν στα χέριατου ιδιωτικού τομέα αυτό θα είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ήττα. Έστω και κάτωαπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες μια σοσιαλιστική κυβέρνηση οφείλεινα υπερασπιστεί ένα από τα τελευταία οχυρά !!
Άλλωστε όπως λέει ο πολύς Πολ. Κρούγκμαν: ‘’Στην Υγεία η ελεύθερη αγορά δεν λειτούργησε ποτέ. Ούτε στη θεωρία ούτε στηνπράξη …’’ (ΝΕΑ 8/2/2011)

Η κατάσταση πραγμάτων για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίαςσυνοπτικά έχει ως εξής :

Α. το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας ιδρύθηκε το 1948 ύστερα απόδωρεά του Γ. Αλεξόπουλου το 1932. Διαθέτει 86 κλίνες οι οποίες κατανέμονται σε Παθολογική, Χειρουργική, Παιδιατρική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Καρδιολογικήκλινική και Ακτινολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήριο. Διαθέτειεπίσης Μ.Τ.Ν. αποτελούμενη από 14 μηχανήματα. Οι δύο (2) Χειρουργικές αίθουσεςείναι πλήρως ανακαινισμένες και δόθηκαν σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2010, η δεΜ.Τ.Ν. είναι από τις λίγες της Χώρας που είναι πιστοποιημένη με ISO.
Το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείουα ποτελείται σήμερα από 23 ιατρούς ΕΣΥ, 7 ιατρούς ειδικευόμενους και 13 ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου. Στα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Νοσοκομείου υπηρετούν 10 ιατροί ΕΣΥ και 7 ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίαςυπαίθρου. Συνολικά ενώ προβλέπονται 70 θέσεις ιατρών ΕΣΥ σήμερα υπηρετούν μόνο33 ! Η ίδια κατάσταση ισχύει και στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Ενώ προβλέπονται 129θέσεις υπηρετούν 89. Ο Τομέας ευθύνης του Νοσοκομείου είναι κατά κύριο μέρος οΔήμος Τριφυλίας με πληθυσμό περίπου 50- 60 χιλιάδες, ο οποίος κατά τουςθερινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται. Επί πλέον το σύνολο σχεδόν του πληθυσμούτης Επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας και μέρος της επαρχίας Πυλίαςπροσέρχεται στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας για παροχή ιατρικών υπηρεσιών παρ’ ότιυγειονομικώς καλύπτονται από τα Νοσοκομεία Κρεστένων, Πύργου και Καλαμάτας. Απότο καλοκαίρι του 2010 λειτουργεί στα όρια του Δήμου Τριφυλίας η μεγάληΤουριστική μονάδα ‘’CostaNavarino ‘’η οποία καλύπτεται από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας.
Β. Θεωρώσ’ αυτό το σημείο αναγκαίο να τονιστεί ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας υπάρχεικαι λειτουργεί χάρις την αμέριστη συμπαράσταση των μεγάλων ευεργετών καιδωρητών. Όλα τα έργα εκσυγχρονισμού του Νοσοκομείου, οι επεκτάσεις των κλινών,η ΜΤΝ, τα Χειρουργεία, ασθενοφόρα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός έγιναν χωρίς ναεπιβαρυνθεί σχεδόν ούτε κατά ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιπλέον ο αείμνηστος Αλεξόπουλος έχει ‘’προικίσει’’ το Νοσοκομείο με σημαντικότατηακίνητη περιουσία η οποία ‘’ρημάζει’’. Είναι αναγκαίο να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον των πολιτών.
Τονίζεται ότι οι δωρεές δεν έγιναν χωρίςσπουδαίο λόγο. Όλοι οι δωρητές αναγνώρισαν και αναγνωρίζουν την μεγάλη προσφορά του Νοσοκομείου για την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων και των επισκεπτών.

Γ. Σήμερα το Νοσοκομείο λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες
Γ.1. το βασικό πρόβλημα είναι ότι λείπουν αρκετοί ιατροίσε κρίσιμες ειδικότητες και στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται τρόπος να καλυφθούντα κενά, λόγω της απροθυμίας των νέων να διοριστούν στην Περιφέρεια. Η κατάσταση είναι απελπιστική αφού δεν υπάρχει 2ος Καρδιολόγος,Ακτινολόγος, Νεφρολόγος, Αναισθησιολόγος κλπ. Αποτέλεσμα της έλλειψης ιατρώνείναι ότι πολλά περιστατικά διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία βάζοντας σεκίνδυνο την υγεία των πολιτών, αλλά και επιβαρύνοντας το σύστημα χωρίς κανένα λόγο.

Γ.2. Οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν εντελώς εμπειρικά αφού κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Έναςπτυχιούχος οικονομολόγος και ένας μηχανικός κρίνονται απαραίτητοι.
Γ.3. ο αριθμός των επισκεπτών στο Νοσοκομείο (είτε γιανοσηλεία, είτε για εξετάσεις) διαρκώς αυξάνεται. Καθημερινά προσέρχονταιπερίπου 250 – 300 πολίτες (τους θερινούς μήνες διπλασιάζονται). Τα εξωτερικά ιατρεία αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται (είναι σε εξέλιξη η έγκριση τηςμελέτης ύψους 70.000,00 € δωρεά και αυτή, από τον όμιλο Costa Navarino).
Γ.4. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου λειτουργούνκάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Κυριολεκτικά στοιβάζονται σε διάφορούς χώρουςεκτός Νοσοκομείου. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι φάκελοι των αρχείων τουΝοσοκομείου βρίσκονται σε μια ‘’τροχοβίλα’’ που έχει επί χρόνια τοποθετηθεί στουπαίθριο parking του Νοσοκομείου. Είναιαπαραίτητο να συντομευτούν οι διαδικασίες της προμήθειας μιας κατασκευής‘’βαρέως τύπου’’ (αναμένουμε, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΥΚΑ, τηνανάθεση δημοπράτησης και επίβλεψης του έργου) το κόστος της οποίας δεν ξεπερνά τις 300.000 € (υπάρχει έγκριση επιχορήγησης από το 2009) για να στεγαστούν οιΔιοικητικές Υπηρεσίες.
Γ.5. Στα όρια ευθύνης του Νοσοκομείου και σε απόσταση 15km από αυτό, λειτουργεί μονάδα Κ.Α.Φ.Κ.Α. Θεωρούμεσκόπιμο να ενοποιηθούν οι λειτουργίες των δύο (2) μονάδων και για εξοικονόμησηπόρων και προσωπικού, αλλά κυρίως για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στουςτροφίμους του Κ.Α.Φ.Κ.Α. και τους τραυματίες ασθενείς που εξέρχονται του Νοσοκομείου. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο ‘’Πάρκο Υγείας και Πρόνοιας’’.Επίσης επειδή όλη η περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας είναι ακάλυπτη από υπηρεσίες ΕΚΑΒ, έχουμε προτείνει να ιδρυθεί σύγχρονος σταθμός ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά (όπουπροσφέρονται έτοιμες σχεδόν εγκαταστάσεις) για να καλύψει το κενό από την Πυλίαέως τα όρια της Ηλείας.

-Τι θα λέγατε ως συμπέρασμ με αφορμή τις 2 τελευταίες συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας και της Επιτροπής Συμπαράστασης;
Καταλήγοντας θα πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι ηκοινωνική προσφορά του Νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίαςείναι ανυπολόγιστη. Στα δύσκολα χρόνια που έρχονται η ύπαρξη και η λειτουργίατου όχι μόνο κρίνεται απαραίτητη, αλλά επιβάλλεται η αναβάθμισή του, η ενίσχυσή του και σεάλλους τομείς ώστε οι πολίτες τουλάχιστον στο θέμα της υγείας να νοιώθουν ασφαλείς. Σημειώνεται ότι το πλησιέστερο Νοσοκομείο βρίσκεται σε απόστασητουλάχιστον 60 χλμ από την Κυπαρισσία ή 100 χλμ από την περιοχή τωνΓαργαλιάνων. Κραυγές η ‘’τεχνοκρατικές’’ προτάσεις που ομιλούν για συρρίκνωση ήακόμα και ‘’κλείσιμο’’ του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, παρά του ότι είναιανιστόρητες, ανεδαφικές και εκτός πάσης πραγματικότητας, θα πρέπει νααντιμετωπιστούν και ως ύποπτες εξυπηρετούσες άλλα οικονομικά συμφέροντα . Απο την εφημερδία 'ΦΩΝΗ'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη