google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Ενθερμοι υποστηρικτές για την προστασία της Πάνω Πόλης

Ενθερμοι υποστηρικτές για την προστασία της Πάνω Πόλης

Τριακόσιοι εβδομήντα οκτώ υποστηρικτές (κατά μέσο όρο περίπου ένας την ημέρα εγγράφεται) είχαν καταγραφεί έως και χθες στο «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας (www.kyparissiaoldtown.gr)». Αυτό δημιουργήθηκε για να υλοποιήσει απρόσκοπτα τους στόχους μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι, με την αγάπη τους για την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας και την εμπειρία τους από προηγούμενες δράσεις, επιδιώκουν και είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στη σωτηρία, την αποκατάσταση και την ανάδειξή της.
Όπως, άλλωστε, αναφέρει η πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Τζίμα Ιμιρζιάδη, «δημιουργήσαμε αυτή τη μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό να υλοποιήσουμε όσα σκεπτόμαστε για την προστασία, ανάπλαση, ανάδειξη και προβολή της Παλιάς Πόλης. […] Το ονομάσαμε πρόγραμμα μέσα από αισιόδοξες λογικές. Η λέξη πρόγραμμα συνήθως αφορά σε έργα που αρχίζουν και σίγουρα τελειώνουν κάποτε. Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα, με την εικοσαετή διάρκειά του, θα καταφέρει να εκπληρώσει το σκοπό του, ολοκληρώνοντας τους στόχους του. Να σωθεί η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας, να αναπλασθεί με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση και να αναπτυχθεί ήπια ως τουριστικός προορισμός που σέβεται τον εαυτό του […].
Ο αρχικός, όμως, και ένας από τους κύριους και διαρκείς στόχους του προγράμματος είναι να τονώνει το ενδιαφέρον και την πεποίθηση του κοινού για την αξία της πολιτισμικής του κληρονομιάς, ιστορικής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής».
Σκοπός
Σκοπός της εταιρείας είναι η με κάθε τρόπο και κάθε νόμιμο μέσο συμβολή στην προστασία, διατήρηση, αναβίωση, ανάδειξη, αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη του παραδοσιακού οικισμού της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, με την αξιοποίηση της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς της.
Θεματική συνάντηση
Τους στόχους που έχουν τεθεί ασπάζονται οι υποστηρικτές του προγράμματος, οι οποίοι συναντήθηκαν προ διμήνου και τοποθετήθηκαν για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Όπως επισημάνθηκε, πρέπει να υπογειοποιηθούν τα δίκτυα της ΔΕΗ, να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν τα παλιά καλντερίμια, να αποκατασταθούν όσα είναι καταπλακωμένα και να κατασκευαστούν νέα, όπου αυτό απαιτείται. Θα πρέπει, επίσης, να προκύψουν υποδομές για τους επισκέπτες, όπως χώρος στάθμευσης, χωροταξική διευθέτηση της πλατείας, μικρά καταστήματα εστίασης, αγοράς δώρων και αναμνηστικών κ.λπ., καθώς και σήμανση που θα βοηθά και θα καθοδηγεί τους επισκέπτες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το θέμα με τα καλντερίμια, καθώς το Πρόγραμμα έχει αναλάβει να επισκευάσει με 2.500 ευρώ το λιθόστρωτο στο Μεγάλο Καλντερίμι, ενώ ο Δήμος έχει εγκρίνει 25.000 ευρώ για τη φετινή χρονιά, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή νέων καλντεριμιών.
Να αποδοθεί η αξία της περιοχής
«Κληρονομήσαμε», αναφέρει σε άλλο σημείο η κα Ιμιρζιάδη, «μια πόλη με ιστορία και η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να της αποδοθεί η αξία που έχει και ιστορικά και αρχιτεκτονικά και αισθητικά. Η καθιέρωση του όρου Παλιά Πόλη και όχι άνω πόλη, από τον πληθυσμό, αλλά κυρίως από την Πολιτεία και τους φορείς, θα βοηθήσει πολύ στην κατανόηση αυτής της αξίας. Είναι αυταπόδεικτο ότι ο όρος αυτός κάνει αγώγιμη την αξία της Παλιάς Πόλης. Η σωτηρία και αποκατάσταση της Παλιάς Πόλης δεν είναι στα σχέδια κανενός οργανισμού ή φορέα μέχρι σήμερα, δεν είναι καν καταγεγραμμένη ως ανάγκη και σημαντικό θέμα από (για) την Πολιτεία.
Απο το 'Θάρρος'

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη