google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Τορπιλίστηκε απο την Αντιπολίτευση η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας για το Γ.Π.Σ.

Τορπιλίστηκε απο την Αντιπολίτευση η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας για το Γ.Π.Σ.

ΚΙΝΔΥΝΕΨΕ να τορπιλιστεί εκ νέου η συνεδρίαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας η οποία ασχολήθηκε επι 2 ώρες και πλέον με την παραλαβή της Β1 φάσης του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου-3η έκδοση με έντονες πολιτικές αντιδράσεις απο την πλευρά της Αντιπολίτευσης η οποία ζητούσε αναβολή του θέματος με ότι συνεπάγεται αυτό για την πορεία του σχεδίου σε μια πολιτικά φορτισμένη συνεδρίαση.
Κύριο θέμα συζήτησης που εκτροχίασε την συζήτηση, αποτέλεσε η Ζώνη προστασίας τους Ελαιώνα εκατέρωθεν του Εθνικού δρόμου προς Φιλιατρά σε μήκος περίπου 3 χλμ. κοντά στις εγκαταστασεις του Βιολογικού καθαρισμού, καθώς η εγκύκλιος του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει ανάλογες ζώνες προστασίας. Αρχικά διευκρινίσεις για την περιοχή προστασίας ζήτησε ο κ .Σταθόπουλος σχετικά με τα ακίνητα της περιοχής προτείνοντας ένας χώρο ΒΙΟ.ΠΑ. ήπιας ανάπτυξης.
Ο μελετητής κ. Πολυζώης ανέλυσε το θέμα απο επιστημονική καθαρά σκοπιά με τις παρατηρήσεις που καταγράφονται στο πόνημα της Γ έκδοσης σχετικά με την πρόσοψη επιχειρήσεων επι της Ε.Ο. όπου εκτός απο την προστασία της ελιας προβλέπει οικιστική ανάπτυξη με όρους εκτός σχεδίου δόμησης σε έκταση 4 στρ., ενώ η περιοχή που αναφέρεται στο σχέδιο εντοπίζεται νότια του Βιολογικού σε έκταση περίπου 400 στρ. Διευκρίνσε ότι η εφαρμογή της μελέτης αφορά τον Δήμο και αποτελεί ευθύνη των μηχανισμών ελέγχου που πολλές φορές δεν διαθέτουν οι Ο.Τ.Α., ενώ εξήγησε ότι για τη ζώνη προστασίας υπάρχει πρόβλεψη με βάση τις οδηγίες του ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και την περιοχή γύρω απο τον Βιολογικό με οικιστική ανάπτυξη βασισμένη σε όρους εκτός σχεδίου δόμησης και με βάση τα στρέμματα ιδιοκτησίας καλύπτοντας συνολικά μια έκταση περίπου 3 χλμ. θεωρώντας ότι η ζώνη προστασίας επιβάλλεται να υπάρχει.
Ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γιώργος Γκότσης διαφώνησε με το σχεδιασμό αιτιολογώντας ότι σε ζώνη 3 χλμ. δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Μπακούρος ζήτησε να υπάρξει προστασία πάνω απο τα 300 μ. του άξονα του δρόμου και όχι λιγότερο.
Ο Παν. Τσίγγανος τάχθηκε υπερ της δημιουργίας Θεματικού Πάρκου υπενθυμίζοντας παλιότερα γεγονότα για τον Βιολογικό και την εμπλοκή του Συμβουλίου Επικρατείας, τονίζοντας ότι συμφωνεί για το θεματικό Πάρκο όχι ως μέτωπο στην Ε.Ο, προσθέτοντας ότι οφείλουμε να δούμε τις ανάγκες των μελλοντικών Δήμων με ζώνες ελέγχου προστατεύοντας την ποιότητα ζωής καθώς σήμερα οι συνθήκες δεν είναι ώριμες καταλήγοντας ότι ο περιορισμός των 200-300μ. ανατολικά καλύπτει τη σκοπιμότητα της μελέτης.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης τόνισε ότι "μπορεί να υπάρξει ζώνη προστασίας προς την πάραλία αλλά πρέπει να δούμε τους όρους δόμησης εντός της ζώνης κοντά στην περιοχή Natura 2000 όπου σύμφωνα με τους μελετητές υπάρχει η βάση για ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη με 2ώροφες κατοικίες ενώ για τις επιχειρήσεις οι υφιστάμενες δεν θίγονται αρκεί το όριο να μην υπερβαίνει τα 250 μέτρα".
Ο κ. Γιαννόπουλος ζήτησε περιορισμό του Ελαιώνα πάνω απο τα 200μ. προτιμώντας τα κτίρια με αισθητικές παρεμβάσεις για εμπορική ανάπτυξη, ενώ ο κ. Μπακούρος επανέλαβε την απόσταση 300 μ. πάνω απο τον δρόμο ως ζώνη προστασίας.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Γκότσης επισήμανε ότι οι Εθνικοί δρόμοι θα αποτελούν παρελθόν σε λίγα χρόνια και επομένως δεν αξίζει να ασχοληθούμε με λεπτομέρειες, υπογραμμίζοντας ότι "η Πολιτεία κάποια στιγμή πρέπει να κατασκευάσει σύγχρονους αυτοκινητόδρομους όπως η Ιόνια και η Εγνατία και επομένως δεν θεωρώ ότι αποτελεί μέγιστο ζήτημα ένα θέμα που έχει ημερομηνία λήξης" θεωρώντας ότι η συζήτηση θα εκτροχιαστεί αναβάλλοντας το Γ.Π.Σ που τόσα χρόνια περιμένουν οι δημότες της περιοχής μας και υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να παραπεμφθεί στις καλένδες.
Ο Σωτ. Τσίγγανος απο την ελλάσον μειοψηφία χαρακτήρισε την συζήτηση ως "σπέκουλα για ψηφοθηρικούς λόγους" θεωρώντας κοντόφθλαμη την λογική που παρουσιάζεται για τις επόμενες γενιές, θεωρώντας ότι η Ευρωπαική προοπτική είναι οι επιχειρήσεις να φεύγουν απο το Κέντρο εμμένοντας στην αρχική πρόταση των μελετητών χωρίς παρατηρήσεις.
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος έθιξε το θέμα προστασίας του Περιβάλλοντος θεωρώντας ανήθικο να συζητείται ένα θέμα που έχει εξαντληθεί απο το Σώμα. Υπενθύμισε ότι το κύριο ζήτημα αποτελεί "ο σχεδιασμός νέων πόλεων χωρίς άναρχη δόμηση και στρατηγική όπως συμβαίνει δεκαετίες στην χώρα μας' λέγοντας ΝΑΙ σε ζώνες οικιστικού ελέγχου, στη ζώνη 200 μέτων, αλλά και εφαρμογή του Νόμου απο την Πολιτεία καθώς και στη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου καταλήγοντας ότι "είμαστε η μοναδική χώρα που επικρατεί αλλαλούμ και χτίζουμε όπου βρούμε οπότε όλα είναι θέμα καθαρά Παιδείας".
Ιδιαίτερα φορτισμένος απο την συζήτηση παρουσιάστηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Πετρόπουλος που κοντραρίστηκε κάποια στιγμή επι προσωπικού με τον κ. Δήμαρχο ζητώντας αναβολή του θέματος και εμμένοντας στην αρχική θέση των μελετητών χωρίς τις τροποποιήσεις θεωρώντας ότι η πρόταση όφειλε να έρθει ολοκληρωμένη με βάση την αρχική πρόβλεψη της Β1 φάσης. Εξήγησε ότι οφείλουν οι σύμβουλοι να γνωρίζουν τι ψηφίζουν, ζητώντας να παρουσιαστεί η μελέτη όπως ήταν αρχικά ώστε να ψηφιστεί.
Το θέμα λόγω περαίωσης του ωραρίου αφού είχε περάσει η ώρα αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεχιστεί στην επομενη συνεδρίαση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη