google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αλλάζει το αυτοδιοικητικό τοπίο ο Καλλικράτης

Αλλάζει το αυτοδιοικητικό τοπίο ο Καλλικράτης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο-μαμούθ (400 σελίδες) για τον νέο χωροταξικό χάρτη της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στις τελευταίες ρυθμίσεις, ώστε ο «Καλλικράτης» να ψηφιστεί τον Μάιο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ο συνολικός αριθμός των δήμων να φτάσει στους 370, ίσως και λιγότερους, μητροπολιτικές λειτουργίες για Αττική-Θεσσαλονίκη, ενώ παρελθόν θα αποτελούν από το 2011 οι συμβασιούχοι.
Το σχέδιο του νέου χωροταξικού χάρτη δημοσιεύουν, τα Νέα. Απαρέγκλιτοι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών όροι είναι: αν η περιοχή είναι νησιωτική, ορεινή και η αναλογικότητα. Ο πρώτος όρος είναι πως κάθε νησί θα είναι ένας δήμος. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο θα προβλέπει και ενισχυμένες αρμοδιότητες για τους νησιωτικούς δήμους. Αναφορικά με το αν η περιοχή είναι ορεινή, διευκρινίζεται πως περιπτώσεις απομονωμένων περιοχών ανεξάρτητα από τον πληθυσμό τους δεν θα συνενωθούν με άλλους δήμους που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα. Το κριτήριο της αναλογικότητας θα εφαρμοστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε για παράδειγμα σε έναν νομό όπως η Φθιώτιδα να μη δημιουργηθούν 3 δήμοι την ώρα που σε έναν πολύ μικρότερης έκτασης- π.χ. Φωκίδα- να γίνουν 5 δήμοι.
Συμβασιούχοι τέλος
Από το 2011 οι συμβασιούχοι των δήμων (υπολογίζονται σε 35.000) θα αποτελούν παρελθόν, αφού απόφαση της κυβέρνησης είναι πως για κάθε εργαζόμενο που λήγει η σύμβασή του, να μην ανανεώνεται ή να μην υπογραφεί νέα σύμβαση. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται πως 35.000 συμβασιούχοι θα βρεθούν χωρίς δουλειά. Σε πρώτη φάση, οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στους νέους δήμους από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θα είναι αυτές της πολεοδομίας και της πρόνοιας. Για άλλες αρμοδιότητες θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ενώ κάποιες θα μεταφερθούν σε βάθος διετίας.
Κόβονται 1 στις 3 επιχειρήσεις
Με τον «Καλλικράτη» μπαίνει μαχαίρι τόσο στις δημοτικές επιχειρήσεις, όσο και στα νομικά πρόσωπα που διαθέτουν οι δήμοι. Από τις σημερινές 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις κάθε νέος δήμος θα κληθεί να περιοριστεί σε μία κοινωφελή, μία ανώνυμη και μία ύδρευσης- αποχέτευσης, ενώ αποφασίστηκε να διατηρηθούν επιχειρήσεις ραδιοφωνίας- τηλεόρασης.
Ταυτόχρονα μεγάλες συγχωνεύσεις θα γίνουν στα νομικά πρόσωπα των δήμων. Συγκεκριμένα, δεν θα δικαιολογείται ύπαρξη περισσότερων του ενός νομικών προσώπων για ΚΑΠΗ ή παιδικούς σταθμούς, ένα για παροχή πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και αθλητικών σκοπών, ενώ σημαντική μείωση θα σημάνει και στις σχολικές επιτροπές.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη