google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Θεσμός η αναβίωση εθίμων στην Ανω Πόλη

Θεσμός η αναβίωση εθίμων στην Ανω Πόλη

ΜΕ μεγάλη χαρά που υπάρχουν δημιουργικοί δημότες διαβάσαμε τα δημοσιεύματα για το όμορφο έθιμο που αποτελεί αναβίωση εποχών που λησμόνησαν οι παλιότεροι διεξήχθη τις ημέρες του Πάσχα στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας με το 'πέταγμα του γλόμπου', με απώτερο στόχονα το μάθουν οι νεώτεροι. Σε πείσμα των καιρών οι παλιότεροι με την ενεργή συμπαράσταση του δραστήριου Συλλόγου για την Ανάδειξη και Προστασία της Ανω Πόλης, ενεργοποίησαν το μεράκι τους με τα υλικά και την υπομονή για να προετοιμάσουν το έδαφος για το πρώτο πέταγμα του γλόμπου το οποίο ήταν εντυπωσιακό.
Το έθιμο διατηρείται αναλλοίωτο σύμφωνα με τους Πνωπολίτες απο τις αρχές του περασμένου αιώνα και μεταπολεμκά, όταν με την υποστήρξη απο τους μεγαλύτερους στις γειτονιές εργάζονταν κατά ομάδες την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Το Πέταγμα των γλόμπων Έθιμο απαιτεί να υπάρχουν ευνοικές καιρικές συνθήκες, απαιτώντας άπνοια προκειμένου να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα
Τα μπουλούκια εργάστηκαν μεθοδικά απο την Ανω Πόλη, απο τον πούρκο και οι φίλοι της περιοχής που διαμένουν κοντά στο Κάστρο για να το υλοποιήσουν και ελπίζουμε να γίνει θεσμός, όταν μάλιστα ετέθη στον Δήμαρχο της πόλης για να μονιμοποιηθεί το έθιμο ήταν καταφατικός!

Πληροφορίες απο το www.kyparissianews.gr και το kyparissia-press

3 Σχόλια

Νεότερη Παλαιότερη