google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Στο Δ.Σ. η μελέτη για τεχνητούς υφάλους στο Κυπαρισσιακό Κόλπο

Στο Δ.Σ. η μελέτη για τεχνητούς υφάλους στο Κυπαρισσιακό Κόλπο

14/5/2009


ΓΕΜΑΤΗ από κόσμο ήταν η αίθουσα συνεδριάσεων του οικείου Δ.Σ. Κυπαρισσίας κατά την παρουσίαση της μελέτης σκοπιμότητας για την δημιουργία τεχνητών υφάλων κατά μήκος έκτασης 10.000 τ.μ. στον Κυπαρισσιακό Κόλπο ώστε να προσδώσει τουριστική αξία στην περιοχή μας αλλά και θωράκιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος Κυπαρισσίας κ. Σαμπαζιώτης αρχικά τόνισε ότι η μελέτη ήταν αναγκαία 'με την ιδέα που ανέπτυξε ο Σύλλογος Ερασιτεχνών αλιέων και οι αλιείς και η εκπόνησή της θέτει στρατηγικούς στόχους για την βιωσιμότητα και αύξηση της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας' για να συμπληρώσει ότι 'η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας' θέτοντας τους στόχους της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Νομαρχίας για να προχωρήσουν οι επόμενες συλλογικές ενέργειες.

Ο Αντινομάρχης κ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι η 'Ν.Α. συνεργάστηκε στενά με τον Δήμο όχι μόνο στο τομέα αυτό αλλά και στο ζήτημα του λιμανιού με την ολοκλήρωση της μελέτης από το Ε.Μ.Π. για το φυσικό προσομοίωμα που υλοποιήθηκε με στόχο την καταγραφή της συμπεριφοράς του για να καταστεί λειτουργικό και ασφαλές' ενώ συμπλήρωσε ότι 'εμείς σαν Ν.Α. θα προχωρήσουμε άμεσα την προκήρυξη για το master plan του Λιμανιού που αποτελεί χρονοβόρα και δύσκολη εργασία αλλά απαραίτητη, με βάση όλα τα στοιχεία που θα επεξεργαστούν οι επιστήμονες για το λιμάνι ώστε να υπάρχουν όλα τα δεδομένα όταν προκηρυχθεί το έργο δημιουργίας τουριστικού λιμανιού'. Για τη μελέτη των τεχνητών υφάλων, υποστήριξε ότι μετά την επεξεργασία των όρων δημοπράτησης θα έχουμε σε λίγους μήνες τον ανάδοχο του έργου ώστε να προχωρήσουν οι σχετικές αδειοδοτήσεις αλλά και να εξελιχθεί το έργο που αφορά κυρίως τον εμπλουτισμό των αλιευμάτων στον κόλπο της Κυπαρισσίας και το Καταδυτικό Πάρκο που θα γίνει για πρώτη φορά στον τόπο μας.

Ο Καθηγητής κ. Καλλιανιώτης παρουσιάζοντας την μελέτη εξήγησε ότι 'η προσπάθεια μας αφορά ένα μεγάλο έργο όπου εμπλέκονται αρκετά υπουργεία και απαιτούνται αδειοδοτήσεις και επαρκή τεχνικά στοιχεία με στόχο να κατασκευαστεί και να παρακολουθηθεί από τους επιστήμονες για πέντε χρόνια. Το έργο θα παραδοθεί στους αλιείς επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλλά και σε όλη την τοπική κοινωνία που πρέπει να το διαφυλάξει και να το προβάλει'. Υπογράμμισε ότι το έργο θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας του ΕΣΠΑ με τις απαιτούμενες μελέτες καθώς η περιοχή προσφέρεται για τις παραπάνω δραστηριότητες. Παρεμβάσεις έκαναν με ομιλίες τους ο κ. Θεοδωρόπουλος από το Σύλλογο ερασιτεχνών αλιέων και ψαράδες της περιοχής αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι για το είδος των αλιευμάτων αλλά και τα σημεία πόντισης των τεχνητών υφάλων που θα κατασκευαστούν πιθανόν σε ειδική πλατφόρμα στο λιμάνι της πόλης μας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη