google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 ΑΓΡΙΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΗΝ Ν.Δ. ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕΤΞΥ ΒΟ-ΛΕΥΤΩΝ

ΑΓΡΙΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΗΝ Ν.Δ. ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΜΕΤΞΥ ΒΟ-ΛΕΥΤΩΝ


 Ένα παιχνίδι υψηλού πολιτικού ρίσκου επιλέγει να παίξει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, προκειμένου να βρει απαντήσεις για το πολιτικό του μέλλον.

Ο κ. Μαντάς εξαπέλυσε δημόσια επίθεση εναντίον συναδέλφου στη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα, σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του κ. Χρυσομάλλη για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος.

Η κίνηση του κ. Μαντά συνιστά πρωτοφανές περιστατικό, τουλάχιστον για τα πολιτικά πράγματα της Μεσσηνίας, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει καταγραφεί τέτοιας έντασης δημόσια επίθεση από βουλευτή σε βουλευτή του ίδιου κόμματος.

Τα πολιτικά αδιέξοδα

Η ριψοκίνδυνη κίνηση του κ. Μαντά είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο κ. Βουλευτής και για όσους παρακολουθούν το ρεπορτάζ ήταν σχεδόν αναμενόμενη.

Ο κ. Μαντάς, δεν ευνοείται από την πολιτική συγκυρία, καθώς είναι απίθανο στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να εκλέξει 4 βουλευτές, όπως σήμερα. Απέχοντας 6.000 και πλέον σταυρούς από την 3η εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου, στην οποία έχει εκλεγεί ο κ. Χρυσομάλλης και πλέον των 12.000 από τη 2η, την οποία κατέχει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο κ. Μαντάς γνωρίζει ότι η επανεκλογή του είναι απίθανη.

Ο κ. Βουλευτής επίσης γνωρίζει ότι οι κρούσεις που έχουν γίνει στο κόμμα, προκειμένου να τεθεί το όνομα του στο τραπέζι των συζητήσεων για την διαδοχή Νίκα στην περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχουν εξελιχθεί όπως αρχικά είχε υπολογιστεί. Είναι σαφές ότι στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας προηγούνται άλλα ονόματα, γεγονός που επιτείνει τα πολιτικά αδιέξοδα του κ. Μαντά.

Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία έχει παγιωθεί η άποψη ότι ο κ. Μαντάς, πλέον, είναι απέναντι από την πλευρά Σαμαρά και ότι εκφράζει το μπλοκ Μητσοτάκη στη Μεσσηνία.

Η παγίωση αυτής της άποψης προκαλεί πρόσθετα πολιτικά αδιέξοδα στον κ. Μαντά και απώλεια σημαντικών στηριγμάτων του, κυρίως στην περιφέρεια της Μεσσηνίας.

Ο πολιτικός χρόνος

Ο πολιτικός χρόνος που επέλεξε ο κ. Μαντάς να επιτεθεί στον κ. Χρυσομάλλη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έκανε την κίνησή του λίγες ώρες μόνο μετά την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Μεσσηνία και λίγες μέρες πριν την κάθοδο του Αντώνη Σαμαρά στον Νομό.

Η επιλογή του κ. Μαντά να δυναμιτίσει το κλίμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε φορτισμένο πολιτικό χρόνο εκτιμάται ότι μπορεί να επισπεύσει πολιτικά «διαζύγια», να επισημοποιήσει πολιτικούς «γάμους» και να οριοθετήσει τις θέσεις όλων στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η επαναλαμβανόμενη στρατηγική

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρώτη φορά που ο κ. Μαντάς καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις, καθώς αυτή η πρακτική είναι χαρακτηριστική στην πορεία του.

Παρότι ανδρώθηκε πολιτικά στο γραφείο της Σοφίας Καλαντζάκου, το οποίο διέπνεε η αστική ευγένεια, ο κ. Μαντάς δεν δίστασε να χτυπήσει ανθρώπους με τους οποίους βρέθηκε στο ίδιο κομματικό και πολιτικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ως αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας εναντίον του τότε δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Θέλοντας να διασφαλίσει τα κεκτημένα στην παράταξη Τατούλη ο κ. Μαντάς έφτασε στο σημείο με δημόσιες παρεμβάσεις του να συνδέσει την πολιτική δράση του κ. Νίκα με πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Τατούλη στις εκλογές του 2019. Εν μια νυκτί ο ευνοημένος αντιπεριφερειάρχης μετατράπηκε σε εχθρό και εξαπέλυσε δεκάδες επιθέσεις εναντίον του πολιτικού που τον έκανε αντιπεριφερειάρχη. Η συνέχεια είναι σε όλους γνωστή: Ο κ. Μαντάς έγινε υποψήφιος και τελικά βουλευτής.

Η απάντηση Χρυσομάλλη

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Μαντας στον κ. Χρυσομάλλη προκάλεσε τα αντανακλαστικά του δεύτερου. Ο κ. Χρυσομάλλης σήκωσε αμέσως το γάντι και λίγες ώρες μετά εξέδωσε ανακοίνωση – απάντηση.

Η απάντηση του κ. Χρυσομάλλη θέτει εκ νέου σοβαρά ζητήματα, που αφορούν την απόρριψη της λύσης της παραλιακής χάραξης του οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος και φέρνει σε δύσκολη θέση εκείνους που εγκατέλειψαν απόψεις ετών υπέρ του έργου και έγιναν οπαδοί μιας άλλης λύσης, χωρίς να εξηγήσουν ποτέ επαρκώς το που οφείλετε η αλλαγή της στάσης τους.

Παράλληλα, η απάντηση του κ. Χρυσομάλλη είχε και πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι δημόσιες αναφορές στους πρώην Πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, δεν είναι τυχαίες, καθώς δείχνουν με σαφήνεια ποια είναι η θέση του βουλευτή στη σκακιέρα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα απόνερα

Οι αποκαλύψεις του κ. Χρυσομάλλη για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος δεν προκάλεσαν μόνο την επίθεση του κ. Μαντά.

Οι αποκαλύψεις για τον οδικό άξονα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση και το υπουργείο Υποδομών, κυρίως τα υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη, τα οποία, παρότι έχουν υποχρέωση να εμφανιστούν δημόσια και να δώσουν πειστικές απαντήσεις, κρύβονται.

Επίσης έχουν προκαλέσει σοβαρές ζυμώσεις στα Δημοτικά Συμβούλια της Καλαμάτας, της Μεσσήνης και της Πύλου. Οι ζυμώσεις καταγράφονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι αφορούν και τις παρατάξεις του κ. Βασιλόπουλου και του κ. Αθανάσόπουλου.

Επίσης, προσθέτουν ενδιαφέρον στην επικείμενη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στη Μεσσηνία. Το συγκεκριμένο έργο, η υπόθεση της παραλιακής χάραξης, είναι ένα έργο που είχε στηρίξει η κυβέρνηση του Μεσσήνιου πολιτικού και ο ίδιος προσωπικά.

Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα της δημόσια διένεξης των δύο ανδρών και οι αναταράξεις που προκαλεί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία και για τις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η επαναδιαμόρφωση του επικοινωνιακού χάρτη, καθώς είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας θα καθορίσουν τη στάση όσων εμπλέκονται με τον συγκεκριμένο χώρο.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Γιάννη Λαμπρόπουλου και αν θα επιλέξει να συνταχθεί με τον Περικλή Μαντά εναντίον του Μίλτου Χρυσομάλλη ή αν θα σιωπήσει. Πάντως, πιθανή εμπλοκή του κ. Λαμπρόπουλου στην διένεξη είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέα ένταση, καθώς δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.

ΠΗΓΗ https://messiniapress.gr/

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη