google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 20 αγρότες στο «σκαμνί» για τα πλαστά τιμολόγια της Τριφυλίας

20 αγρότες στο «σκαμνί» για τα πλαστά τιμολόγια της Τριφυλίας

Με 20 Μεσσήνιους αγρότες να κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το ένα μέρος της μεγάλης δίκης που αφορά την έκδοση εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη ΦΠΑ.
Μετά από ενστάσεις που κατέθεσαν δικηγόροι υπεράσπισης, αλλά και αίτημα αναβολής, που απορρίφθηκαν, αργά χθες το μεσημέρι ξεκίνησε κανονικά η εκδίκαση της υπόθεσης, με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα.
Λίγο αργότερα, λόγω του προχωρημένου της ώρας, η δίκη διεκόπη και θα συνεχισθεί σήμερα το πρωί.
 
Πλαστά τιμολόγια
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο κάθονται αγρότες από τα Φιλιατρά, του Ρωμανού, τους Γαργαλιάνους, την Αθήνα και το Ριζόμυλο και αφορά υπόθεση με πανελλήνιες διαστάσεις που αποκάλυψε το ΣΔΟΕ το Μάιο του 2012.
Στην Κυπαρισσία τότε, το ΣΔΟΕ συνέλαβε δύο άτομα για συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια. Στο αυτοκίνητο που επέβαιναν βρέθηκαν μπλοκ πλαστών τιμολογίων, από τα οποία τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί. Εμφανίζονταν ως έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υφίστατο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως εμπλέκεται και δεύτερη εταιρία.
Τα τιμολόγια δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματικές συναλλαγές και κατατίθεντο μέσω των Αγροτικών Ενώσεων και Συνεταιρισμών στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ, για την παράνομη είσπραξη της επιστροφής ΦΠΑ.
Τα εικονικά αγροτικά τιμολόγια είχαν κατατεθεί στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας, Φιλιατρών, Μεσσήνης, Γαργαλιάνων, Άργους, Πύλου και Πύργου Τριφυλίας, ενώ τα δικαιολογητικά για επιστροφή ΦΠΑ στις ΔΟΥ Φιλιατρών, Άργους και Καλαμάτας.
Από το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ, οι κατηγορούμενοι, ως μέλη του κυκλώματος, εισέπρατταν το 4% και οι αγρότες το υπόλοιπο 7%.
 
150.000 ευρώ
Οι 20 αγρότες που κάθονται από χθες στο εδώλιο εμπλέκονται στο δεύτερο μέρος της σχετικής δικογραφίας με τα εικονικά τιμολόγια. Ήδη έχει εκδικασθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας το πρώτο μέρος και τρία άτομα (δύο Αθηναίοι και ένα Θεσσαλονικιός) έχουν καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, ένας Φιλιατρινός, που έδωσε τα ονόματα των αγροτών στους οποίους κόπηκαν τα εικονικά τιμολόγια αγοραπωλησίας προϊόντων, καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξης, ενώ και ο άνθρωπος που χρησιμοποιήθηκε, ώστε στο όνομά του να λειτουργήσει η μία εταιρεία – μαϊμού, καταδικάσθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης.
Με την έναρξη της χθεσινής διαδικασίας, συνήγορος υπεράσπισης κατέθεσε αίτημα αποβολής του δημοσίου ως Πολιτική αγωγή, το οποίο ζητά ηθική αποζημίωση από 5.000 ευρώ από 8 κατηγορούμενους και από 40 ευρώ από τους υπόλοιπους. Επίσης, ο ίδιος δικηγόρος κατέθεσε και αίτημα αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης, μέχρι να καταλογιστούν σε όλους τους κατηγορούμενους τα πρόστιμα που τους αναλογούν από την Εφορία. Και τα δύο αιτήματα απορρίφθηκαν. Θάρρος

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη