google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Αυτόνομη Τριφυλία ! ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτόνομη Τριφυλία ! ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΛΑΔΙ, ΠΗΓΕΣ, ΘΕΑΤΡΑ,                         ΧΩΡΙΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ,  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ,ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ, ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ, ΤΑΞΙ, ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,                   ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ,                                            ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.


                                         Άνοιξις    2014


π  ρ  ο  λ  ε  γ  ό  μ  ε  ν  α
   Είναι λάθος να γίνονται εκλογές κάθε  5 χρόνια.  Οι εκλογές δεν είναι …ολυμπιακοί αγώνες.   H λύση των προβλημάτων μιας κοινότητας είναι καθημερινή αναγκαιότητα.   Ειδικά στις μέρες μας,   μπορούμε με τους υπολογιστές να φτάσουμε πολύ εύκολα στην άμεση δημοκρατία.
   Οι αρχαίοι Έλληνες Τριφύλιοι, έκαναν εκλογές κάθε χρόνο, και οι άρχοντες τους ήταν ‘ενιαύσιοι’ δηλαδή για έναν ‘ενιαυτό’, για έναν χρόνο.
   Επειδή ,όμως, ο εκλογικός Νόμος προβλέπει δημοτικές εκλογές κάθε 5 χρόνια, η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό είναι να εναλλάσσονται οι άρχοντες κάθε χρόνο με το σύστημα της… παραιτήσεως.
   Δηλαδή ο κάθε Δήμαρχος, και οι  Aντιδήμαρχοι , θα φροντίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες για έναν χρόνο και μετά θα παραιτούνται, και θα παίρνουν τη θέση τους άλλοι Σύμβουλοι.  Παρομοίως μπορούν να παραιτούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι  και θα παίρνουν τις θέσεις τους άλλοι επιλαχόντες..
   Ειδικά στο Δήμο μας,  υπάρχουν πολλές  εκατοντάδες, αξιόλογοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, γραμματικών γνώσεων και φύλου , που αξίζουν να γίνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, και πολλοί απ αυτούς, μετά από  αντιδημάρχοι, μπορούν να γίνουν έως και Δήμαρχοι.
  Όσοι εμπλέκουν τα κόμματα στα δημοτικά θέματα, έχουν τεράστια  ευθύνη.  Ο Δήμαρχος δεν είναι κάποιος που έχει εξουσία , ούτε είναι ο ‘αρχηγός του Δήμου’.  Είναι απλώς ο διαχειριστής πολλών θεμάτων  ενός Δήμου, μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους. Κάπως σαν τον διαχειριστή μιας πολυκατοικίας…     
   Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να ψηφίζουν προσωπικά, όχι σαν κοπάδι, ούτε να κάθονται στο Συμβούλιο κατά ομάδες.
 Το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολείται με δενδροφυτεύσεις, πεζοδρομήσεις, διαβάσεις πεζών, ύδρευση , καθαριότητα, διοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων, κλπ., δηλαδή απλά καθημερινά πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με ιδεολογίες και με  πολιτικά κόμματα.   
                                    lyssikrati.123@hotmail.com
 προς  την  νέα  άμεση  καθημερινή  δημοκρατία
 Η νέα άμεση δημοκρατία του Δήμου Τριφυλίας μπορεί να λειτουργήσει ως εξής: (εκτός από το βασικό που είναι η εναλλαγή των αρχόντων) :
 1. Τακτικές συνεδριάσεις ,κάθε εβδομάδα, του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου κάθε Πόλης σε μεγάλο ανοιχτό αμφιθεατρικό χώρο (ή σε κλειστό όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει.). Ολιγολογία, συχνή εναλλαγή των ομιλητών, συχνά ψηφίσματα, πολλοί δημότες παρακινούνται να παρακολουθούν.
  Το Γενικό Δ.Σ. να συνεδριάζει εκ περιτροπής σε  Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία.
 2. Δημιουργείται άτυπο σώμα, της Βουλής του Δήμου, όπου μετέχουν ‘αριστήνδην’ και όλοι οι πρώην Δήμαρχοι, πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι επιλαχόντες, μη εκλεγέντες Υποψήφιοι Σύμβουλοι.
    Στο συμβούλιο μετέχουν: και προέδροι Συλλόγων,  Διευθυντές Υπηρεσιών, εκπροσώποι Μαθητικών Συμβουλίων, αλλά και απλοί δημότες που έχουν κάποια άποψη για τα κοινά.  Βγάζει συχνά ψηφίσματα για δεκάδες σημαντικά θέματα που απασχολούν το δήμο, τα οποία έχουν μεν χαρακτήρα συμβουλευτικό, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο τα λαμβάνει σοβαρά. .                Στο μέλλον το σώμα αυτό θα αποφασίζει καθημερινά για όλα…
 3. Γίνονται συχνά ‘δημοψηφίσματα, όπου ψηφίζει όλος ο λαός για καθημερινά θέματα της κάθε πόλεως και χωριού.. ( Το αν θα γίνει δοκιμαστικά πεζόδρομος ένας δρόμος, το αν θα χτυπάνε τα ρολόγια- καμπάνες των ναών, αν θα θορυβούν τα μεγάφωνα, το πού θα πάει η πιάτσα των ΤΑΞΙ,  το αν θα έχουν μόνιμα κιόσκια οι μαγαζάτορες στην πλατεία,  πού θα επεκταθεί το σχέδιο πόλεως  κλπ. )
   Τα δημοψηφίσματα αυτά , σιγά-σιγά,  από συμβουλευτικά θα γίνουν αποφασιστικά, θα υποκαταστήσουν ακόμα και αυτό το Δ.Σ., και τον ίδιο τον Δήμαρχο… Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία να γίνονται, από οπουδήποτε, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών , ή τηλεφώνων.  .                         .                                     --Να γίνονται συχνές Συνελεύσεις των δημοτών στις γειτονιές των Πόλεων και στα γύρω χωριά, ώστε να ψηφίζουν  για τα προβλήματά τους.
  Καθημερινό  24ωρο τηλέφωνο παραπόνων και προτάσεων για κάθε τι από κάθε δημότη. Ειδικός υπάλληλος τα συγκεντρώνει, τα ιεραρχεί και τα καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο..
    Χ Ω Ρ Ι Σ Μ Ο Σ    ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ  -  ΔΗΜΟΥ
   Αρκετοί μητροπολίτες με ανοιχτό μυαλό, έχουν την άποψη να χωριστούν,  ‘εκκλησία και  κράτος’, κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο. Αν και το σωστό είναι να λέμε χωρισμός θρησκειών και πολιτείας, διότι η  σημασία της λέξης «εκκλησία»,  είναι  η συγκέντρωση των ανθρώπων, όπως «η εκκλησία του Δήμου».  
 Ο δήμος πρέπει να κάνει τα εξής:
 --Να πάψουν να ορκίζουν τους αιρετούς άρχοντες οι ιεράρχες, οι οποίοι άλλωστε δεν είναι εκλεγμένοι. Να μην πηγαίνουν ως επίσημοι οι πολιτικοί στις θρησκευτικές γιορτές, ούτε οι παπάδες στις παρελάσεις ή άλλες εκδηλώσεις.  Ο Δήμαρχος και οι Σύμβουλοι πρέπει να ορκιστούν στο Σύνταγμα, όχι στο ευαγγέλιο. Και ενώπιον του προέδρου του Δ.Σ.,  όχι στο Δεσπότη!
-- Να σταματήσουν τις ενοχλητικές καμπάνες και τα εξωτερικά ηχεία στους ναούς. Υπάρχει απόφαση της Ιεράς Συνόδου που τις απαγορεύει.
 --Να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες του Δήμου πως είναι δικαίωμα των γονιών να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους στο Δημαρχείο, ανεξάρτητα αν μετά κάνουν θρησκευτικά βαφτίσια. Να μάθουμε όλοι πως έχουμε δικαίωμα να κάνουμε πολιτικό γάμο και πολιτική κηδεία. Και να δηλώνουμε ήδη όντας ζωντανοί, πώς -τυχόν- θα γίνει η κηδεία…
--Να σταματήσουν να κάνουν αγιασμό στα σχολεία οι παπάδες. Υπάρχουν σήμερα πολλοί αλλόθρησκοι αλλά και άθρησκοι μαθητές.  
--Να ενημερώσουν όλους τους μαθητές και τους γονείς πως το μάθημα των θρησκευτικών είναι προαιρετικό βάσει νόμου του κράτους. Μπορεί οποιοσδήποτε μαθητής, και με την υπογραφή του κηδεμόνα του, να απαλλαγεί από το μάθημα αυτό, έστω κι αν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος. Η θρησκεία του καθενός είναι προσωπικό μυστηριακό θέμα. Ενας αληθινός χριστιανός δεν το διαλαλεί, δεν προσεύχεται δημόσια, κάνει μόνο κρυφές καλές πράξεις και αγαθοεργίες. ( Κατά Ματθαίον  Ευαγγέλιο στο κεφάλαιο 6: 1-8)
-- Να διώξουν τους κάδους σκουπιδιών από την είσοδο των κοιμητηρίων. Να πάψει ο Δήμος να πουλά τάφους (!) έναντι  πολλών χιλιάδων ευρώ, ανάλογα αν είναι σε καλή μεριά!!! Προσβάλει και τον πολιτισμό μας και την θρησκεία μας. Να πάψουν να ραντίζουν με χημικά δηλητήρια τα χορταράκια στα κοιμητήρια-νεκροταφεία.                                    .                                                         Τα κοιμητήρια των άθρησκων ευρωπαίων είναι πολύ πιο όμορφα από τα δικά μας που θέλουμε να λεγόμαστε ‘ορθόδοξοι’.  Να φυτευτούν γύρω-γύρω κυπαρίσσια όπως είχαν από πάντα, αλλά και άλλα φυτά και θάμνοι .
Να κάνει ο Δήμος ενέργειες, για να μπορεί να γίνεται καύση των νεκρών.
  ---------------------------------------------------------------------------------
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ , η ίδια η Μητρόπολη πρέπει να κάνει τα εξής:
 --Να πάψουν τα μικρόφωνα και μεγάφωνα εντός των εκκλησιών, δεν χρειάζονται. Στο  Άγιον όρος δεν υπάρχει μικροφωνική εγκατάσταση αλλά ούτε και παγκάρι με λεφτά, ούτε κεριά. Υπάρχουν, σπάνια, λίγα μικρά κεράκια από γνήσιο κερί. Να σταματήσει τελείως το να βάζουμε χρήματα μέσα σε ναούς, να έχουν μόνο λίγα μικρά κεράκια από κηρύθρα.
 -- Να σπάσουν τα τσιμεντένια τραπέζια  και πάγκους  που έχουν τα διάφορα εξωκλήσια, και να βάλει ξύλινα ή μαρμάρινα  όπως παλαιά.   Σε συνεργασία με το Δήμο να βάλουν ταμπέλες (με καφέ φόντο, σαν των αρχαιολογικών χώρων) που να δείχνουν προς κάθε εκκλησία και ξωκλήσια.
--Να ανοίξουν τα έρημα μοναστήρια, με μοναχούς από την περιοχή που μονάζουν αλλού, ή  έστω με φύλακες,  ώστε να πηγαίνει εκεί ο κόσμος να πιάνει νερό απ την πηγή και να ανάβει ένα κεράκι, και να φιλοξενείται δωρεάν.
--Να ξαναλειτουργεί η βυζαντινή εκκλησία στους Χριστιάνους. Να ιδρυθεί εκεί νέο μοναστήρι και σχολή βυζαντινής μουσικής. Να πάει εκεί η έδρα της Μητροπόλεως.
 --Η Μητρόπολη να ασχολείται κυρίως με το φιλανθρωπικό της έργο, και δευτερευόντως με το λατρευτικό. Δωρεάν συσσίτια μετά από κάθε λειτουργία . Να πουλήσει όλα τα ακίνητα (σπίτια-οικόπεδα) και να δώσει τα λεφτά σε όσους έχουν ανάγκη:  πολύτεκνους, άνεργους, άπορους, ασθενείς, κλπ.                                            -                             ------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Να ιδρυθούν και άλλοι ναοί, και άλλων θρησκειών. Καθολική εκκλησία, Προτεστάντικη, Τζαμί Μουσουλμανικό, κλπ.   Έτσι θα αυξηθεί η ανεκτικότητα, ο διάλογος,  η κυκλοφορία των ιδεών και των πολιτισμών, και η σταδιακή κατάργηση όλων των θρησκειών.  Στην Ελλάδα έχουμε κυρίως 2 θρησκείες, του Χριστού με τους 12 αποστόλους, και του Δία με τους 12 θεούς.  .                     .   Ας μελετήσουμε την ελληνική Μυθολογία, που πρέπει να γίνει βασικό μάθημα στα σχολεία. Και είναι –ίσως- το σημαντικότερο…
            ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ     ΜΟΥΣΕΙΑ   .                                                            
  Πρέπει να γίνει αμέσως ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ σε κάθε μεγάλη πόλη του Δήμου.   Σε  Κυπαρισσία, Φιλιατρά , Γαργαλιάνους.
    Και τι θα βάλουμε μέσα?  
 Στο Μουσείο Κυπαρισσίας τα αρχαία ευρήματα της Περιστεριάς,  τα χρυσάφια του Νέστορα, αυτά που υπάρχουν στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου της Χώρας.!  Θα βάζαμε επίσης τα τεράστια αρχαία πυθάρια απ την περιοχή περιστεριάς που είναι στην είσοδο του ίδιου Μουσείου, άλλα ευρήματα, νομίσματα της περιοχής που είναι τώρα  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, άλλα αρχαία της περιοχής που όμως βρίσκονται σε άλλα Μουσεία ή στις αποθήκες τους.κλπ.    Στο προαύλιο θα βάλουμε  αρχαίες κολώνες και μάρμαρα που τώρα είναι στον περιφραγμένο χώρο κάτω απ το κάστρο, ή και άλλα  αρχαία που… έχουν πεταχτεί κατά καιρούς για… μπάζα.   Ο Καθηγητής κ. Κορρές  έχει πολλές φορές προτείνει να γίνει Μουσείο στην Κυπαρισσία.
 Στο Μουσείο Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, θα βάλουμε ευρήματα από την περιοχή που υπάρχουν στις αποθήκες άλλων Μουσείων (ολυμπίας, καλαμάτας, Αθήνας)
----Σ όλα αυτά τα Αρχαιολογικά Μουσεία θα βάλουμε και πολλά αρχαία που έχουν πολλοί ιδιώτες , και είναι πρόθυμοι να τα παραδώσουν αν υπάρχει μουσείο.   Συν αντίγραφα διάσημων αρχαίων γλυπτών.
 Στην αρχή τα μουσεία θα λειτουργήσουν με εθελοντές, δωρεάν. Πρέπει όμως να υπάρχει το κατάλληλο κτήριο, με ασφάλεια, κάμερες, διακόσμηση, κλπ. Όλα αυτά είναι δουλειά του Δήμου, τα άλλα θα τα εγκρίνει το Υπουργείο Πολιτισμού.
 Τα μουσεία αυτά θα διπλασίαζαν τον τουρισμό, αλλά και θα ένωναν εμάς τους ίδιους με τους αρχαίους προγόνους μας.  Σήμερα πολύ λίγοι έχουμε επισκεφτεί το μόνο Μουσείο που λειτουργεί, στη Χώρας …
  Οι Τουρίστες θα έρχονται να δουν εκτός από τα μουσεία και άλλους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους. Θα έχουν σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων τα Ολύμπια, τον Επικούρειο Απόλλωνα, την αρχαία Μεσσήνη, το Ανάκτορο του Νέστορα και το Μουσείο στην Χώρα, την Πύλο κλπ.,κλπ.


             Θ    Ε    Α    Τ    Ρ    Α
   Όταν είναι πολλοί άνθρωποι καθισμένοι κατά σειρά, βλέπει ο καθένας την πλάτη των άλλων… Όταν όμως είναι καθισμένοι σε θέατρο, με τα πίσω καθίσματα λίγο πιο ψηλότερα, βλέπονται όλοι μεταξύ τους και όλοι βλέπουν το χορό, την ορχήστρα, το χώρο που ένας ή λίγοι μιλούν, ή τραγουδούν ή χορεύουν ή παίζουν μουσική.   Έτσι η αύρα όλων γίνεται  θετική και πολλαπλασιάζεται η ενέργεια που εκπέμπουν, καθώς βιώνουν το χώρο με τις 3 διαστάσεις του!!!.    Να γιατί το θέατρο κάνει πολιτισμό!                           
   Ας φτάξουμε ένα μεγάλο θέατρο σε κάθε πόλη και χωριό του Δήμου, και άλλα πολλά μικρότερα. Ας γίνουμε ο Δήμος  με τα πολλά θέατρα.  Θα  γίνονται εκεί δεκάδες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, θα παρελάσουν από εδώ χιλιάδες καλλιτέχνες. Οι μηχανικοί κάθε πόλης ας προσφέρουν δωρεάν την μελέτη. Ένα θέατρο σε μια κοίλη πλαγιά φτιάχνεται με λίγα λεφτά, σε λίγες βδομάδες.
Κ Υ Π Α Ρ Ι Σ Σ Ι Α
    Κατεβαίνοντας προς το «τουριστικό» , στην κατηφόρα αυτή με τους φοίνικες, στη μέση  δεξιά υπάρχει ένα φυσικό υπό σκιάν θέατρο. Θέλει μια   μικρή  επέμβαση στο χώρο, χωρίς βεβαίως να κοπεί κανένα δένδρο.  Φτιάχνονται  10  πεζούλες με πέτρες ή τούβλα,  και οι ανάλογοι διάδρομοι για τους θεατές.   Από κει και πάνω υπάρχουν άλλα  1000 καθίσματα , πάγκοι ή ξύλινα και ψάθινα, σαν σκαμνιά, όπου τοποθετούνται σαν σε    αμφιθέατρο, όταν γίνονται εκεί εκδηλώσεις.  Είναι το θέατρο ‘Μιχάλη Κατσαρού’.
--Το θεατράκι του κάστρου είναι ήδη 120 θεατών, ας γίνονται εκεί συχνά διάφορες εκδηλώσεις.  Ας προστεθούν άλλες 3 σειρές καθίσματα.
--  Ένα άλλο θεατράκι  200 θέσεων στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.
 --θέατρο 500 θεατών ,20 μέτρα νοτιοανατολικά του Αγ Αντώνη
-- Φτιάχνουμε ένα πέτρινο θέατρο εκεί που αρχίζει το ‘βύθισμά’, ψηλά στην άνω πόλη. (κάτω από εκεί που στρίβει ο δρόμος για δεξαμενή). Εξαίρετη θέα και ακουστική, η κυρτή πλαγιά υπάρχει ήδη, ένα θέατρο 4.000 θεατών είναι πανεύκολο να φτιαχτεί.    Θα είναι το θέατρο άνω πόλης!
--  Ένα άλλο μικρότερο πέτρινο θέατρο 2.000 θεατών προς Μύλους, εκεί που είναι τώρα η χωματερή. --Ωραία θέση με εξαίρετη θέα και θαλασσινό αεράκι.
--  Ένα άλλο 500 θέσεων τούβλινο (κεραμικό) θέατρο δίπλα απ’ την πηγή του αλαγούδη , λίγο νότια ή λίγο βόρεια. Για τον κύκλο της ορχήστρας ας χρησιμοποιηθούν όσα κεραμικά πετάχτηκαν από τις ανασκαφές στην περιοχή λιμανιού. Έτσι θα έχουμε ένα αληθινά ‘αρχαίο θέατρο’.
-- Καθώς γέρνει η κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, αξιοποιούμε την κλίση φτιάχνοντας ένα  πολύ πλατύ θέατρο, αλλά με ολίγα (4-5) χαμηλά σκαλιά. Από την άκρη του συντριβανιού έως την βόρεια  όπου θα είναι η ορχήστρα.   Εκεί θα γίνονται συνεχείς εκδηλώσεις, ομιλίες, χοροί. Δεν θα χρειαστεί να ξαναφτιάξουν ξύλινα  πατάρια. .
--Στην Πλατεία Αποδήμων μεγάλωμα και διαμόρφωση του αμφιθεάτρου που ήδη υπάρχει.
ΦΙΛΙΑΤΡΑ    --Στην κεντρική πλατεία, ένα πλατύ μεγάλο θέατρο, με λίγα σκαλιά.
--Στα άνω Φιλιατρά, σε μια πλαγιά, κοντά στη δεξαμενή ένα μεγάλο θέατρο.
--Στην κατηφόρα προς Λιμενάρι, σε μια πλαγιά ένα άλλο θέατρο κοντά στη θάλασσα.
 ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ   --Σε μια πλαγιά, κάτω από το ύψωμα της Πόλης, που να έχει και ωραία θέα.
--ένα άλλο θέατρο στην όμορφη Μαραθόπολη. Εκεί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα μάρμαρα που υπάρχουν στα βράχια της θαλασσας.
 ΚΟΠΑΝΑΚΙ   ●--Στο Κοπανάκι, στην περιοχή ‘Ρανταντούρου’, δίπλα στην πηγή, υπάρχει ήδη, με μια μικρή διαμόρφωση, ένας θεατρικός χώρος 3.000 θεατών!.
ΑΕΤΟΣ ●— Στον Αετό υπήχε πολιτισμός ήδη από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν πολλά μάρμαρα. Θα γίνει και εκεί ένα μεγάλο θέατρο.
 ΡΑΧΕΣ ●—Στις Ράχες Τριφυλίας, με τις πολλές πλαγιές, ιδανικό χωριό για θέατρο.
●●●--- Όλα τα  σχολεία αποκτούν  το αμφιθέατρό τους, ανοιχτό ή  κλειστό, όπου  οι καθηγητές διδάσκουν  πολλούς μαθητές από διάφορες τάξεις.  Αλλά και μεγάλοι κλειστοί χώροι, καταστήματα, κλπ. μπορούν να διαμορφωθούν σε θέατρα.


         Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ε Σ       Π Ι Ν Α Κ Ο Θ Η Κ Ε Σ      .                     Υπάρχουν πολλοί  ζωγράφοι  σχετιζόμενοι με  την Τριφυλία.   Εκατοντάδες έργα τους υπάρχουν σε άλλες πινακοθήκες , αλλά και σε διάφορες οικίες.    Μπορούν άμεσα να γίνουν μεγάλες Πινακοθήκες αξιώσεων και στις 3 μεγάλες πόλεις του Δήμου. Ο Δήμος πρέπει να βρεί το χώρο. Τα έξοδα θα βγαίνουν από ένα φτηνό εισιτήριο. Αφού υπάρχουν οι πίνακες ζωγραφικής, το να φτιαχτεί μια πινακοθήκη είναι έργο μόλις λίγων ημερών!!!
Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο     Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Σ   Χιλιάδες φωτογραφίες,  παλιές και νέες,  ανθρώπων, σπιτιών και τοπίων, μπορούν να εκτίθενται μόνιμα σε ένα χώρο. Θα πωλούνται κάρτες,  αντίτυπα, και μεγεθύνσεις φωτογραφιών.
 Moυσείο   Γραμμοφώνων  και παλιών δίσκων                   .                     Υπάρχουν Δεκάδες χιλιάδες παλιοί δίσκοι βινυλίου , και δεκάδες γραμμόφωνα και πικ απ, που μπορούν να «παίξουν».   Η αξία όλου αυτού του υλικού είναι ανυπολόγιστη. Να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος, σε κάθε Πόλη με κατάλληλες ντουλάπες, θήκες , ερμάρια,  τραπέζια για τα γραμμόφωνα και τα πικ απ, διάφορα ηχεία, και  τραπέζια και καθίσματα για τους  επισκέπτες ακροατές.   
Μουσείο   Λαϊκής   Τέχνης    Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτούν τέτοια μουσεία σε κάθε Πόλη και χωριό.  Μέσα σε λίγες μέρες θα γεμίσει από παλιές αντίκες που θα δώσουν συμπολίτες. Θα πηγαίνει κανείς, και θα βλέπει κάτι απ’ την ιστορία της περιοχής.    Ήδη υπάρχει τέτοιο Μουσείο στο Σελά Τριφυλίας . Το ξέρει κανείς?


Μουσείο    Λαϊκής   και   Παραδοσιακής   Μουσικής          Συλλογή χιλιάδων δίσκων, δεκάδες μουσικά όργανα, παραδοσιακές στολές. Βιβλιοθήκη, υπολογιστές. Γιορτές με χορούς, κρασάκι, τραγούδι, χορωδίες κλπ.  Θα έπρεπε ήδη να το είχε ιδρύσει η Μητρόπολη.
Θερινός Κινηματογράφος   Το να φτιαχτεί ένας θερινός σινεμάς είναι το πιό εύκολο  πράγμα.  Όπως είναι πανεύκολο ένα θέατρο να μετατραπεί σε σινεμά αν βάλεις μια ευθεία επιφάνεια, την οθόνη, και να μαζευτούν οι θεατές προς το κέντρο…  


              Μητροπολιτικό   Διοικητήριο.                    .         ---Ο Μητροπολίτης πρέπει να παραχωρήσει, ή να νοικιάσει με συμβολικό ποσόν, το 4 ώροφο κτήριο στην κεντρική Πλατεία Κυπαρισσίας για να γίνει Διοικητήριο.  Δημαρχείο, Εφορία, Πολεοδομία, Κ.Ε.Π., Δασαρχείο, Διεύθυνση Γεωργίας, Γραφεία Αστυνομίας-Τροχαίας, Υγειονομικό, και ένα μικρό γραφείο για τις διοικητικές υπηρεσίες της Μητρόπολης. κλπ.  Θα εξυπηρετούνται στα γρήγορα όλοι οι πολίτες χωρίς γραφειοκρατία.  .                                  .                     ---Το γραφείο του Μητροπολίτου ας μεταφερθεί κάπου στην άνω Πόλη Κυπαρισσίας, που θυμίζει κάτι από Βυζάντιο, και η κατοικία του στη Χριστιανούπολη όπως ήταν για πολλούς αιώνες!


Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Α   Ρ Α Δ Ι Ο Φ Ω Ν Α.             
  Θα πρέπει ο Δήμος να συντονίσει ώστε να γίνουν σε κάθε μεγάλη πόλη και χωριό δημοτικοί ραδιοσταθμοί, τοπικής εμβέλειας. Να παίζουν μόνο ποιοτική μουσική και τραγούδια κάθε είδους, χωρίς διαφημίσεις, μόνο διακριτικά δυο λόγια για κάθε χορηγό.     Στους ραδιοσταθμούς αυτούς θα κάνουν εκπομπές πολλοί νέοι παραγωγοί.  Πολλοί νέοι θα κάνουν πρακτική στην δημοσιογραφία.  Θα βρουν ασχολία πολλοί νέοι δημοσιογράφοι.        .            Και η μητρόπολη έπρεπε να είχε φτιάξει το δικό της τοπικό ραδιοσταθμό.


                     Β Ι Β Λ Ι Ο Θ Η Κ Ε Σ                                      
   Χιλιάδες βιβλία  μένουν σκονισμένα και αδιάβαστα  σε   διάφορες  βιβλιοθήκες : στα Δημαρχεία,  στη Μητρόπολη, στα Σχολεία , και σε οικίες. Είναι κρίμα να μένει τόσος πλούτος  αναξιοποίητος   
Να ιδρύσει ο Δήμος μια  πολύ μεγάλη επίσημη Δημοτική Βιβλιοθήκη αξιώσεων σε κάθε πόλη του Δήμου. Δεκάδες χιλιάδες τίτλοι βιβλίων αξίας, όχι προς δανεισμό.  Κυλικείο, μικρό αμφιθέατρο  για συζητήσεις, χώρος για ομιλίες, διαλέξεις κλπ.
 Να ανοίξουν επίσης , ο Δήμος μαζί με συλλόγους, και πολλές άλλες μικρές βιβλιοθήκες στις γειτονιές.  Να μην έχουν  βιβλία μεγάλης αξίας, ούτε σπάνια, αλλά ο,τιδήποτε βιβλία.   Και μεταχειρισμένα ,και διάφορα περιοδικά, ώστε να μπορεί ο καθένας  να δανείζεται για λίγες μέρες όσα θέλει. Πολλοί θα προσφέρουν  βιβλία και περιοδικά που τώρα έχουν  σπίτι τους.
εφημερίδα  ‘Τριφυλία’  --  Τριφυλιακή  E σ τ ί α’
  Είναι θέμα χρόνου να ανοίξει καθημερινή εφημερίδα στην Τριφυλία. Υπάρχουν οι ειδήσεις, οι συνεργάτες, οι διαφημιζόμενοι, και οι αναγνώστες. Μπορεί να ξεπεράσει σε ποιότητα ακόμα και τις Καλαματιανές εδημερίδες.
 Παρομοίως σε κάθε Πόλη και χωριό μπορούν να υπάρχουν τοπικά  περιοδικά. Και το μεγαλύτερο απ αυτά, η Τριφυλιακή Εστία, με γραφεία στις 3 μεγάλες πόλεις, μπορεί να γίνει μηνιαίο περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας.                    .    -- Να πάρει την εμφάνιση μικρού βιβλίου. Να έχει ακόμα σκληρότερο εξώφυλλο.  Να επανεκδοθούν  όλα τα παλαιά τεύχη.
--  Ας στείλουν  δωρεάν  σε όλους τους Τριφύλιους του εξωτερικού και της Ελλάδας  ένα συλλεκτικό τεύχος με θέματα από παλαιά τεύχη.    Πολλοί απ αυτούς εκτός από συνδρομητές ,θα γίνουν και χορηγοί. -- Να οργανώσει ένα ευρύ σύστημα χορηγιών για υποτροφίες επιμελών αριστούχων μαθητών. Να αθλοθετήσει βραβεία για ερευνητές και καλλιτέχνες.                                            .    --Τέλος,  μπορεί κάθε τόσο να εκδίδει μαζί με το τεύχος και ένα αξιόλογο βιβλίο Τριφύλιου  Συγγραφέα, ώστε να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του καθενός.
                            Σ  Χ  Ο  Λ  Ε  Ι  Α
  1. Ο Δήμος να αγοράσει ή να νοικιάσει ένα λεωφορειάκι 30 θέσεων,  για κάθε πόλη, ώστε να κάνουν κάθε μέρα ,μικρές και μεγάλες εκδρομές, κάθε τμήμα, κάθε τάξη, απ’ όλα τα  σχολεία της πόλης.
      Ταξιδάκια σε αρχαιολογικούς χώρους, σε διπλανές πόλεις και χωριά, σε ωραία μέρη της φύσης, σε μουσεία, εκκλησίες, κλπ. Το 90% των μαθητών δεν έχουν πάει στα Ολύμπια, ούτε στον Απόλλωνα, ούτε στους Χριστιάνους… Να ξαναγίνονται ημερήσιες εκδρομές με τα πόδια στον ελαιώνα.
  1. Τα κυλικεία των σχολείων γίνονται αυτοδιαχειριζόμενα από τους ίδιους τους  μαθητές ,και πουλούν φτηνά αγνά υγιεινά προϊόντα.
  Φρούτα εποχής, ένα  ελαφρύ καφεδάκι, ένα ποτηράκι νερωμένο κρασί, ψωμοτύρι και ριγανάδα.  Είναι ντροπή που πουλούν  σήμερα  ακριβά  και βλαβερά τρόφιμα   και περσινούς  χυμούς με συντηρητικά, όταν στην περιοχή μας μένουν αμάζευτα τα πορτοκάλια. Στις εκδρομές τους   να αναλαμβάνουν να αγοράσουν  από τα παντοπωλεία το ψωμοτύρι τους  .  
  1. Οι διπλανοί δρόμοι απ’ τα σχολεία, κλείνουν με ευθύνη του Δήμου σε ώρες σχολείου και γίνονται πεζόδρομοι για να παίζουν τα παιδιά στο διάλειμμα.   Διαβάσεις πεζών  γύρω από τους δρόμους των σχολείων,  σήματα  για   όριο ταχύτητας 20 χιλιόμετρα. Εντός των σχολείων, να σπάσουν μέρος απ’ το τσιμέντο και την άσφαλτο και να  βάλουν γρασίδι, φυτά, δέντρα, και …πλακόστρωτα ώστε να είναι χώρος για παιδικά παιγνίδια.  Έτσι, όλα τα προαύλια θα λειτουργούν και ως  παιδότοποι..


  1. Τα ωραία πέτρινα διατηρητέα σχολικά κτήρια των χωριών που τώρα έχουν ερημώσει, ξαναλειτουργούν.Γίνονται πρότυπα σχολεία για μια τάξη Σχολείου.
 Και  έρχονται με λεωφορειάκι οι μαθητές από την  πόλη, με Ι.Χ. ή με ταξί. Ετσι γίνεται αποσυμφόρηση στα σημερινά σχολεία. Και θα θεωρούνται τυχερά όσα παιδιά φοιτούν σ’ αυτά τα ωραία κτήρια με τα  μεγάλα προαύλια, ιδανικά για παιγνίδι και υπαίθριες διδασκαλίες.
5.  Σε  κάθε σχολείο  δημιουργείται στεγασμένο ή υπαίθριο  αμφιθέατρο    όπου  γίνονται εκδηλώσεις, γιορτές,  συνελεύσεις  ή  μάθημα προς πολλά παιδιά, από καθηγητές που έχουν    το χάρισμα της μεταδοτικότητας..
    Μαθαίνουν  εκεί, στην πράξη , το μάθημα… της δημοκρατίας.  Ο συντονιστής λέει «…τις αγορεύειν βούλεται?»  και παίρνουν  εναλλάξ το λόγο.  Εκεί διδάσκεται κυρίως η… έκθεση. Η τέχνη των  επιχειρημάτων στον  προφορικό και τον γραπτό λόγο, αυτή που εκπαιδεύει ώριμους πολίτες.  Είναι το μάθημα που μπορούν να διδάσκουν ικανοί καθηγητές, όχι μόνο οι φιλόλογοι,  και μπορούν να  παρακολουθούν μαθητές από κάθε τάξη.
6.  Κάθε σχολείο έχει μια αίθουσα, σαν καφετέρια, σαν σαλόνι, και σαν αναγνωστήριο, όπου οι μαθητές κάθονται ,ακούν μουσική, διαβάζουν ή συζητούν και πίνουν τον καφέ τους όταν έχουν κενό.
7.   Εισάγεται η αλληλοδιδακτική μέθοδος . Δηλαδή οι καλύτεροι μαθητές   διδάσκουν τους άλλους, ή άλλες μικρότερες τάξεις, με εποπτεία των καθηγητών.  Εύκολη μάθηση  για μαθητές  και…καθηγητές.     .                     Θάπρεπε  οι μαθητές να μπορούν  να αφαιρούν τα λίγα εκείνα μαθήματα  που δεν τους αρέσουν και να δώσουν βάρος σε  άλλα που έχουν κλίση. Αυτός είναι ο.. αυτόματος επαγγελματικός προσανατολισμός.
8.  Βασικό μάθημα πρέπει να είναι και ο χορός, η μουσική, οι τέχνες, τα μαστορέματα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.  Αλλά και δεκάδες παραδοσιακά παιχνίδια ανοιχτού χώρου ή επιτραπέζια.
 --- Όλα τα σχολεία έπρεπε να είχαν μίνι μπάσκετ, μίνι βόλευ, μίνι τέννις, σε τέτοιο μέγεθος ανάλογα με το ύψος των μαθητών. Είναι τρελό να υπάρχουν μπασκέτες και φιλέδες που είναι για επαγγελματίες δίμετρους παίκτες.
            Δ η μ ο τ ι κ έ ς      κ α τ α σ κ η ν ώ σ ε ι ς
   Μπορούν να γίνουν  συνεχείς οργανωμένες κατασκηνώσεις  υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με προσκόπους ή συλλόγους, σε πολλά ωραία μέρη της περιοχής. Σε  βουνό και στη  θάλασσα..     Χρειάζονται μόνο να αγοραστούν μερικές δεκάδες μεγάλες πάνινες αδιάβροχες σκηνές και να υπάρχει η οργάνωση και η επίβλεψη από προσκόπους , δασκάλους και καθηγητές γυμναστικής   Το κάθε παιδί μπορεί να αγοράσει τον υπνόσακό του και άλλα βασικά είδη. Οι κατασκηνώσεις αυτές  μπορούν να λειτουργούν πολλούς μήνες το χρόνο, αλλά ιδίως το καλοκαίρι ή σε διακοπές των σχολείων.
  Εκεί τα παιδιά θα μαθαίνουν τη φύση, θα παίζουν δεκάδες ομαδικά παιγνίδια που ξέρανε οι παλαιότεροι και θα ξεφύγουν από το κομπιούτερ και το κινητό τηλ. , την τηλεόραση και τα πολλά βιβλία.


            Σ Τ Α Δ Ι Α  --  ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ
    Οι αρχαίοι  έφτιαχναν όλο το γήπεδο, όλο το στάδιο, “χωμένο” «μέσα στη γη», σε μια φυσική ή τεχνητή κοίλη πλαγιά  ενός λόφου.   Δεν  είχαν καθόλου τσιμέντο ,απλώς  οι πέτρες κάθονταν απ’… το βάρος τους.  Έτσι  έφτιαχναν και τα θέατρά τους.   Έτσι είναι και το Καλλιμάρμαρο στην Αθήνα .  Μάλιστα το αρχαίο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει ούτε  έδρανα, ούτε κερκίδες.  Χρησιμοποιούσαν σκαμνάκια ή …κάθονταν σταυροπόδι στο …χορτάρι.                 
   Σε κάθε πόλη και χωριό του Δήμου γίνεται με μπουλντόζες  εκσκαφή   του γηπέδου,  και το χώμα που θα  βγεί   το  επιχωματώνουν   στις πλαγιές.  Ετσι θα  χωρά γύρω-γύρω,  10, ή και 20  χιλιάδες θεατές !!!, και θα προσφέρεται το στάδιο, όχι μόνο  για   ποδόσφαιρο, αλλά   και  για στίβο,  συναυλίες, χορούς ,κ.α.            Δενδροφύτευση γύρω- γύρω, φυσική σκιά  για τους θεατές .        .   Να μην υπάρχουν διαφημίσεις για μαγαζάτορες.


         Ανοιχτό μπάσκετ – βόλευ,  με κερκίδες γύρω         .               --Καθώς έχουμε 11 μήνες ηλιοφάνεια, ας φτιάξουν σε κάθε πόλη ένα πρότυπο ανοιχτό γήπεδο  μπάσκετ, σε σχήμα πετάλου. Με χωμάτινο πρανές και κερκίδες γύρω-γύρω.   Εκεί θα παίζουν ερασιτεχνικό ‘μονό’ μπάσκετ, αλλά και βόλευ –τένις.
   Γ Ι Ο Ρ Τ Ε Σ    -    Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ -  Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Α                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 Διοργανώνονται συχνά πολλές γιορτές, παραδοσιακές,  αθλητικές, συναυλίες, θέατρα, χορωδίες,  κλπ.  ώστε  να  υπάρχουν  συνεχώς    όλο           το χρόνο  θεάματα, σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή.                                              Τυπώνεται το μηνιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα και δίνεται ήδη  από                 τον  προηγούμενο μήνα στα μέσα ενημέρωσης και στο  διαδίκτυο.                          ---Η μητρόπολη να τυπώνει το ετήσιο πρόγραμμα με όλα τα πανηγύρια και όλα τα ξωκλήσια, πότε γιορτάζουν, πώς πάει ο δρόμος ως εκεί.
    Διοργάνωση αποκριών ένα ολόκληρο μήνα, με παραδοσιακά σατιρικά  τραγούδια  που κρατούν από την αρχαιότητα, χωρίς μεγάφωνα, όχι δυτικό ψεύτικο καρναβάλι.  Χωρίς χημικά σπρέι , αλλά με νερομπίστολα,  μπουγελώματα, ψυχρολουσίες, χαρτοπόλεμο,  αλευρώματα,  πειράγματα, ελευθεροστομία ‘εξ αμάξης’, και  αυξημένο …ερωτισμό.
 Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, ισημερίες και ηλιοστάσια, και άλλες γιορτές, με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, αντί για τα  ξενόφερτα ‘ντίσκο’.
--- Αγιατριαδός, Αγίου Χαραλάμπους, Σταυρού, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα, Πάσχα, κλπ. πάνδημες εορτές στις Πλατείες . Ο Δήμος αποζημιώνει τα καταστήματα με ένα ποσόν , και αυτά παρέχουν δωρεάν κρασάκι σε όλο το λαό, όχι μόνο στους ‘επισήμους’.
--Εθνικές εορτές και παρελάσεις, πάνδημες εορτές, χωρίς επισήμους , παπάδες και μεγάφωνα, αλλά με γλέντια, χορούς,  παραδοσιακές στολές.     .    Να οργανωθούν παραδοσιακοί σύλλογοι από καταγόμενους από κάθε   περιοχή   της Ελλάδας ώστε να συναντώνται, να σωθεί η παράδοσή  τους, και να γίνει γνωστή και σε άλλους. Κρητικοί, Μακεδόνες, Ηπειρώτες,.. Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Γερμανοί.
 Η Φιλαρμονική  της κάθε πόλης του Δήμου  να γυρίζει στους δρόμους πολλές μέρες  του χρόνου,  σε  γιορτές. (χωρίς στολές ,χωρίς  να ζητά … λεφτά)
       Πολλά συγκροτήματα με ζωντανή μουσική ,χωρίς μεγάφωνα, μπορούν να δημιουργηθούν με την εποπτεία του Δήμου και Συλλόγων.  Αλλά και σε πολλά σημεία της αγοράς να μπορούν να κάθονται  καλλιτέχνες και να παίζουν μουσική, κι όποιος θέλει τους αφήνει χρήματα, αντί να ζητούν αυτοί  περπατώντας.  Οι μαγαζάτορες να έχουν ένα μπουζουκάκι, μια κιθάρα, αρμόνιο, κλπ. για να παίζουν τζάμπα μουσική όσοι ξέρουν, όταν έρθει το κέφι.
Διοργάνωση πολλών αθλημάτων, ιδίως το καλοκαίρι, σ’  όλες τις παραλίες του Δήμου. Βόλευ, ρακέτες, κανό, ιστοσανίδα, ποδόσφαιρο στην άμμο ή στα φύκια. Κι όλα αυτά χωρίς σιδερένιες κερκίδες, πλαστικές καρέκλες, μπουκάλια και πλαστικά ποτήρια, χωρίς ηχεία και ενοχλητικά μεγάφωνα με ντούπου-ντούπου. Χωρίς διαφημίσεις στην αμμουδιά(!!!), χωρίς βιντεοσκόπηση λες και πρόκειται για ‘γεγονός’.     
Τα πανηγύρια μας με το πέρασμα του χρόνου, εκφυλίστηκαν. Πλαστικές καρέκλες, μεγάφωνα .  Έγιναν σχέτη εμποροπανήγυρη (παζάρι). Δεν υπάρχει ζωντανή ορχήστρα,  το βραστό έγινε γουρνοπούλα,  και το κρασί έγινε  κουτάκι μπύρα,  οι δεσποτάδες και οι πολιτικοί έρχονται με ακριβές λιμουζίνες,   και οι παχύσαρκοι ‘πιστοί’ δεν μπορούν να νοιώσουν τίποτα απ’ το παλιό δέος.  .      Να ελέγχεται η ποιότητα των προσφερομένων ειδών.  Να μη δοθεί άδεια σε αυτούς που πουλούν  δίσκους με νέο-ψευτο-‘δημοτικά’ τραγούδια.    Να απαγορευτούν τα πλαστικά πιάτα - ποτήρια - καρέκλες στις  ταβέρνες, και να περιοριστεί γενικότερα το πλαστικό.    Να περιοριστεί γενικώς η ηχορύπανση    .    Να μην υπάρχουν παράγκες γύρω από τούς ναούς.                     .                           Να περιορίσουν τα μεγάφωνα της εκκλησίας. Να μειωθεί ο ρόλος των πολιτικών που πάνε για ψήφους σε μια θρησκευτική γιορτή.!!!      .                  .        .                     
                            Α   Γ   Ο   Ρ   Α                            .                               - ----Αναβάθμιση της Λαϊκής αγοράς  σε κάθε πόλη.  Να γίνεται σε στεγασμένο χώρο για το χειμώνα, και για την πολλή ζέστη το καλοκαίρι.   .                                                                                           --Στα μαστορικά μαγαζιά  ( σιδεράδικα, αλουμινάδικα, ξυλουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανακιών, κλπ. ),  δίνονται κίνητρα να μεταφερθούν εκτός πόλεως στο βιοτεχνικό πάρκο.                      .                                                       ---Εκτός πόλεως πρέπει να μεταφερθούν και τα  βενζινάδικα,  αλλά και οι αποθήκες των γεωπόνων που πουλούν τα επικίνδυνα χημικά φάρμακα.         --Οι καταστηματάρχες που έχουν φορτωμένο το μαγαζί τους και το πεζοδρόμιο, με τα είδη τους  ή  με καρέκλες , δεν καταλαβαίνουν ότι  χάνουν πελάτες?  Ας τους υποδείξουν να αφήσουν το μισό και παραπάνω πεζοδρόμιο ελεύθερο.  Ο Δήμος έχει τεράστια ευθύνη που  έχει δώσει την άδεια για να βάζουν οχήματα πάνω σε κεντρικά πεζοδρόμια. Να επιτρέπεται μόνο σε ανθοπωλεία να έχουν λουλούδια και στα καφενεία να έχουν λίγα καθίσματα.
--Αυστηρός έλεγχος από το Δήμο στην καθαριότητα των μαγαζιών εστιάσεως, αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων .                     .                                                 --Να έχουν ανδρικά όρθια ουρητήρια. Όσα καφενεία έχουν βρώμικες τουαλέτες προσβάλλουν όλη την πόλη. Ειδικά οι γυναικείες-παιδικές τουαλέτες πρέπει παντού να είναι πεντακάθαρες .
--Ας αλλάξουν  τα ξένα ονόματα των μαγαζιών τους και ας βάλουν ελληνικά. Ας μικρύνουν τις μεγάλες τεμπέλες. Τιμοκατάλογοι σε πολλές ξένες γλώσσες. .                              ●  --Τα μαγαζιά εστιάσεως ας βάλουν  τουλάχιστον ένα μεγάλο τραπέζι όπου θα γίνονται γνωριμίες και μεγάλες παρέες. Περιοδικά, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια.     Φρούτα εποχής, χυμοί, και άψητοι ξηροί καρποί (σύκα, καρύδια, μύγδαλα, κλπ), αντί για εμφιαλωμένα αναψυκτικά και καρπούς με συντηρητικά.                                              .                                                          .                 --Σήμερα όλα τα μαγαζιά είναι για άντρες καπνίζοντες και προσφέρουν τα ίδια ακριβά πράγματα, γι αυτό και δεν έχουν πελατεία.     Πρέπει να γίνουν σε κάθε πόλη-χωριό καφενεία  και καφετέριες για μη καπνίζοντες,  είναι ντροπή που δεν εφαρμόζεται ο νόμος σε κανένα μαγαζί.                                                              ---Και πρέπει τα μαγαζιά να είναι διαφορετικά…        
.--Καφενείο  για έφηβους, να μοιάζει κάπως με ελεύθερο σχολείο.                   .                          .---Καφενείο για παιδιά, με πολλά επιτραπέζια παιχνίδια.     .                                       --Καφενείο κυρίως για γυναίκες. Σήμερα παντού  είναι οι 9 στους 10 άντρες.                               --Μπαρ και μπουζούκια για μη καπνίζοντες.  Ζωντανή μουσική σε ημερήσιο μαγαζί, χωρίς μεγάφωνα.                                   .                                        .                     --Μαγαζί με σούπες και βραστά, άλλο με φρουτοσαλάτες, άλλο με τσάγια, κλπ.  --Μουσικό καφενείο με παραδοσιακή μουσική, και άλλα με άλλα είδη μουσικής: λαϊκά, έντεχνα, τζάζ, ροκ,  κλασσική μουσική ..                                                                                                          --Καφενείο με μόνο ελληνικό μερακλίδικο καφεδάκι στη φωτιά, και νερό από πηγή,  με τιμή μισό ευρώ!.                               .                                                                                                        --Εστιατόριο με ‘αγιορείτικο φαγητό’, χορτοφαγία, ζυμωτό ψωμί, ένα ποτηράκι χωριάτικο κρασάκι. Μεγάλα τραπέζια με πάγκους, αγιογραφίες, και πολύ φτηνές τιμές.   -                                                                                                                  ---Ταβέρνα με ένα σπιτικό φαγητό , αλλά  διαφορετικό κάθε μέρα… Υπάρχουν εκατοντάδες…                                                                                .                          .           –Κρασοπουλειό, με βαρέλια κρασί και ξερό μεζέ σε λαδόκολα.                        .      –Τσιπουράδικο μπαρ,με κοκτέιλ: τσίπουρο-κοκακόλα, τσίπουρο-πορτοκάλι., τσίπουρο-λεμόνι. Νόμιμη φοροδιαφυγή.      .                                                                                                         --Καφενείο για νόμιμους λαθραναγνώστες, με πολλές εφημερίδες-περιοδικά . -
-- Ενοποίηση τιμών στα καταστήματα για νόμιμη φοροδιαφυγή.            .                -- Μαγαζιά ως γραφεία συλλόγων ή με μέλη, και για περιορισμό των εξόδων.                    --Εμπορικά μαγαζιά χονδρικής πωλήσεως για να μη πληρώνουμε βιτρίνα.
      Κ Α Ι Ν Ο Τ Ο Μ Ε Σ          Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ι Σ                                                          ---Δεκάδες άλλες καινοτόμες ιδέες μπορούν να επιχορηγηθούν από την Ευρώπη. Είναι επιχειρήσεις έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη από μόνοι μας.
--Καφέ-άμεσης Δημοκρατίας.  Διαμορφώνεται θεατρικά ένας χώρος,  και ένας αναλαμβάνει να κάνει τον ‘γραμματέα’, να δίνει το λόγο στους ομιλητές, να τους σταματά αν μιλούν πολύ ή αν ξεφεύγουν απ το θέμα, να φέρνει θέματα προς ψήφιση. Ο καθένας μιλάει λίγο, από το βήμα ή από τη θέση του. Τα καφέ αυτά, είναι πολύ ‘της μόδας’, και είναι ευκαιρία να ξεκινήσουν από την περιοχή μας, όπου τα αρχαία χρόνια γεννήθηκε η Δημοκρατία.
--Γραφείο ‘θελημάτων’, νεαροί με ποδήλατα εξυπηρετούν στο σπίτι για κάθε θέλημα. Μικροψώνια, λογαριασμοί, ταχυδρομείο, κλπ. κλπ. Εμπιστοσύνη- εχεμύθεια- ταχύτητα.
●-- πραγματικό ζυμωτό ψωμί. Φούρνος με ξύλα για μαζική παραγωγή που να πουλά μόνο καλό ψωμί, αυτό που κρατά μια βδομάδα. Είναι η απάντηση στους φούρνους που έγιναν σούπερ μάρκετ, αλλά ξέχασαν να φτιάχνουν καλό ψωμί.
--κρασί χωρίς φάρμακα, από ντόπιες αρχαίες ποικιλίες, Εμφιάλωση σε πεντάλιτρες ντραμουζάνες. Λίγο ρετσίνι, και 3 σταγόνες λάδι επάνω να μην παίρνει αέρα. Καταναλώνεται μέσα σε λίγες μέρες αφ ότου ανοιχτεί.
●--γνήσιο αλάτι από τη θάλασσα, πολύ πιο νόστιμο και υγιεινό από το βιομηχανικό. Εύκολο να μαζευτεί απ τα βράχια, ή να γίνει μια μικρή αλυκή.
●—θρούμπι. Υπάρχουν χιλιάδες θάμνοι με θρούμπι (ανώτερο απ τη ρίγανη) από βουνάκι έως Ελαία, στις αμμουδιές του κυπαρισσιακού κόλπου. Συλλέγεται πανεύκολα, τυποποιείται και εξάγεται.
●--Εμφιάλωση σε ντόπιο φρέσκο γάλα. Ένα φορτηγάκι μαζεύει το φρέσκο γάλα από παραγωγούς, το ελέγχει, το παστεριώνει, και το δίνει στους καταναλωτές.  
--Ελληνικό ‘μπακάλικο’, με χύμα αλλά γνήσια προϊόντα της περιοχής και της Ελλάδας γενικότερα. Αυτή είναι η απάντηση στα σούπερ μάρκετ.      
●—Μικρή βιοτεχνία  για σαπούνια και υγρά καθαρισμού. Οικολογικά προϊόντα, συσκευασία πολλών χρήσεων, χονδρική πώληση. Δεν ξαναψωνίζουμε από σούπερ μάρκετ.
●--Νέες καλλιέργειες: φραγκόσυκα, συκιές, ρόδια,  αλόη .  Αλκοολούχο ποτό από τα καρπούζια όταν έχουν χαμηλή τιμή.
●—Κομπολόγια από ξύλο ελιάς. Μικρή βιοτεχνία παίρνει τα κούτσουρα απ τις κομμένες κλάρες, βγάζει με το μηχάνημα τις ξύλινες χάντρες, τις περνά με σχοινάκι, και  φτιάχνει διαφορετικά χειροποίητα  παραδοσιακά κομπολόγια..  Το κόστος είναι πολύ μικρό, σχεδόν μηδενικό.
●—Αυτόματο σουβλατζίδικο.Καλαμάκι και ψωμάκι. Τα καλαμάκια γυρίζουν σαν το αρνί της σούβλας, και προχωρούν απ τη μια πλευρά της σχάρας στην άλλη.
●—μπιλιάρδο.  Μια αίθουσα με μόνο ένα μπιλιάρδο και θέσεις για θεατές. Ούτε τηλεόραση, ούτε θόρυβος, άκρα ησυχία όπως ταιριάζει στο ευγενές αυτό άθλημα ώστε να γίνονται και πρωταθλήματα.
●—Γραφείο τουρισμού .  Ένα μικρό αλλά άνετο λεωφορείο ,κάνει καθημερινές εκδρομές σε κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους (Ολύμπια, Μεσσήνη, Απόλλωνα, κλπ.). ---Θεραπευτικός Τουρισμός στα ιαματικά λουτρά του Καγιάφα (θεραπεύουν: δερματικά, ρευματισμούς, αρθριτικά, πέτρα στη χολή, ψυχολογικά, κλπ)
●—Παιδότοπος στον ελαιώνα . Μερικά στρέμματα στον ελαιώνα, διαμορφώνονται ανάλογα για δεκάδες παραδοσιακά και επιτραπέζια παιγνίδια. Φρούτα και ψωμοτύρι για τα παιδιά. Ασφάλεια από ατυχήματα. Νηπιαγωγοί, παιδαγωγοί, γυμναστές. Πολύ σημαντικό για να ξυπνήσουν τα σημερινά παιδιά από τα πολλά βιβλία, την τηλεόραση και το ιντερνέτ.  
●—φυτά και ζώα.  Στον ελαιώνα, κοντά στην πόλη, ένας χώρος όπου έχουν φυτέψει εκατοντάδες διαφορετικά φυτά. Να πηγαίνουν να τα βλέπουν από κοντά, τι ιδιότητες έχουν, τι θεραπεύουν. ---Και ένας άλλος χώρος με όλα τα εξημερωμένα ζώα, στο φυσικό τους περιβάλλον. (άλογα-γαϊδούρια, κότες-πάπιες-χήνες, αρνιά-κατσίκια, αγελάδες, κουνέλια, γουρούνια, κλπ)
●—βιβλία από δεύτερο χέρι. Χιλιάδες σκονισμένα βιβλία αγοράζονται πάμφθηνα και ξαναπωλούνται φτηνά σε άλλους.
●—ξύρισμα και καθάρισμα σβέρκου  σε 5 λεπτά και πολύ φτηνό.  Ο μισός πληθυσμός –οι άντρες- καθημερινοί πελάτες. Θα βρουν δουλειά πολλά κορίτσια.
●—οικιακή αυτονομία σε ρεύμα . Μερικοί καθρέφτες σε μικρή κυκλική έκταση,  6-10  τετραγωνικά, συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα δοχείο 5-10 λίτρων, και μια μικρή ατμογεννήτρια βγάζει δωρεάν το ρεύμα για ένα σπίτι. Αρκούν 2-3 ώρες ηλιοφάνεια για το ρεύμα 2-3 ημερών.
             Κ Ε Ν Τ Ρ Ι Κ Ε Σ        Π Λ Α Τ Ε Ι Ε Σ         
       Κακώς έφτιαξαν κιόσκια σαν ‘θερμοκήπια’ στις πλατείες.   Να τα ξηλώσουν γρήγορα.   Ή ας τα έχουν λυόμενα, με γυαλί αντί πλαστικό, να τα βάζουν 4 μήνες το χειμώνα ,και να τα βγάζουν άνοιξη έως φθινόπωρο. Φυσική σκιά από τα δέντρα, και να έχουν και λίγες πτυσσόμενες ομπρέλες  για το καλοκαίρι. Να μην έχουν τηλεοράσεις στην πλατεία, δεν είναι δικός τους ο χώρος!.    .                   --Ακόμα και τα περίπτερα συμπεριφέρονται σαν καφετέριες και έχουν καταλάβει πολύ χώρο με ηλεκτρικά παιχνίδια. Να τα διώξουν. Να φτιάξει ο δήμος δωρεάν ξύλινες κούνιες, κλπ. στις πλατείες.
 Η Πλατεία θέλει δενδροφύτευση από όλα τα δέντρα της περιοχής,  μια μεγάλη γέρικη ελιά,  από όλα τα καρποφόρα, αλλά και πεύκα, κυπαρίσσια,  κλπ       Θέλει πλακόστρωση με μεγάλες πλάκες μαρμάρων ,με  πέτρες, με τερακότα (συμπαγή κεραμικά), με βότσαλα, κλπ.    Να βγάλουν τις  τσιμεντόπλακες και τους τσιμεντόκυβους. Να σπάσουν τα τσιμεντένια και σιδερένια παγκάκια, και να φτιάξουν πολλά ξύλινα, να κάθονται χωρίς να είναι απαραίτητο να πιούν κάτι στα καταστήματα.
Να μεγαλώσουν το πλάτος του πεζοδρομίου 1,5 μέτρο για να μη μπορούν να αράζουν τα αυτοκίνητα  γύρω απ’ την πλατεία.               .      .                                                     Να έρθει φυλάκιο της Τροχαίας  στην πλατεία για να μην τρέχουν και να μη θορυβούν τα οχήματα.
                              24ωρο    ρολόι                                                        Γνωστό σημείο της Πάτρας είναι το μεγάλο ρολόι με τα λουλούδια, που υπάρχει στην πλατεία ,κοντά στο λιμάνι.  Όμως είναι λάθος  γιατί  έχει 12 ώρες, δηλαδή γυρίζουν οι δείκτες 2 φορές για κάθε μέρα.  
 Στο κοντινό μέλλον θα υπάρχουν μόνο 24ωρα «ηλιακά» ρολόγια, και τοίχου, και χειρός και…πλατειών. Υπάρχουν ήδη στην Βενετία και στο Μιλάνο. Γιατί να μην είμαστε εμείς οι πρωτοπόροι  στην Ελλάδα?  Ο καθένας μπορεί να βρεί στο διαδίκτυο,  το ‘24 hours watch’,  δεκάδες τέτοια ρολόγια. Βάζουμε στην κεντρική πλατεία ένα τέτοιο ρολόι,  σε μέγεθος σαν της Πάτρας. Το τοποθετούμε  όρθιο ή λίγο πλάγια  να το κοιτάμε προς Νότο, αυτό να κοιτά βόρεια. Διαφανές να φαίνεται και από πίσω. Το πρώτο αμφίπλευρο 24ωρο ηλιακό ρολόϊ του κόσμου! Δείχνει συνεχώς τον ήλιο. Αριστερά ανατολή 6 ώρα πρωΐ. Πάνω  μεσημέρι,  12 η ώρα. Δεξιά  δύση , 6  το απόγευμα. Κάτω νύχτα, 12 το βράδυ..  Στα ρολόγια αυτά δεν χρειάζεται καν λεπτοδείκτης, αλλά μόνο ένας μεγάλος ωροδείκτης   -----Και τα μαγαζιά εστιάσεως μπορούν να έχουν στον τοίχο προς νότο ένα τέτοιο μεγάλο ρολόϊ.
        Π Ο Λ Ε Ο Δ Ο Μ Ι Κ Ο        Σ Χ Ε Δ Ι Ο               .                          Οι πόλεις μας πάντα είχαν ισόγεια ή διώροφα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια όμως, γκρεμίστηκαν πολλά πέτρινα διατηρητέα σπίτια και στη θέση τους φτιάχτηκαν άχαρα τσιμεντένια και πολυκατοικίες.                                     --Να αλλάξει ο νόμος . Να επιτρέπει μόνο μέχρι 2 ορόφους ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το οικόπεδο. Να δοθούν  αποζημιώσεις, ώστε σταδιακά να μειωθούν 1 ή 2 όροφοι από τις μεγάλες πολυκατοικίες.                                      --Να γίνουν πολλοί πεζόδρομοι. Για να γίνει εύκολα ένας δρόμος πεζόδρομος, χρειάζονται μόνο 2 απαγορευτικά σήματα, και φύτεμα 5-10   δέντρων.
 Τα πεζοδρόμια στις γωνίες των τετραγώνων να  είναι όλα προσβάσιμα σε καροτσάκια. Τα πεζοδρόμια δεν χρειάζονται  τσιμέντο,απλά άμμο και πάνω ακουμπητές τις πλάκες. Οι καλύτερες είναι αυτές που έχουν ψηφίδες.   Το ενδιάμεσο στάδιο για τη δημιουργία πολλών πεζοδρόμων, είναι ο διπλασιασμός του πλάτους των …πεζοδρομίων.    Αυξάνουμε σταδιακά το χώρο για να περπατούν οι πεζοί και περιορίζουμε το χώρο για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας μόνο μια λωρίδα για να περνούν, χωρίς να μπορούν να αράξουν.
--Να επεκταθεί το σχέδιο κάθε πόλης, ώστε σε πολλές περιοχές γύρω από την πόλη να μπορείς να χτίσεις αν έχεις 2 στρέμματα Έτσι θα αποσυμφορηθεί η πόλις, και όσοι μένουν στην εξοχή θα είναι οι τυχεροί. Θα έχουν την ησυχία τους, θα είναι και αυτόνομοι σε τροφές. ( κηπευτικά - ζώα ).


         ΤΑΞΙ  -  ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ  -  ΠΟΔΗΛΑΤΑ     .              Για να λύσουμε το κυκλοφοριακό  πρόβλημα πρέπει να περιορίσουμε τη μετακίνηση με τα  Ι.Χ.  και να αυξήσουμε τα μέσα ομαδικής μεταφοράς, τα μηχανάκια, τα ποδήλατα, και πιο πολύ το περπάτημα στους πεζοδρόμους.
Περιφερειακός δρόμος, όπου είναι δυνατόν.                    .               Απαγόρευση στάθμευσης σε πολλά κεντρικά σημεία.   .                      Δημιουργία πεζοδρόμων στους οποίους επιτρέπεται μερικές ώρες μόνον η διέλευση  ταξί ή μικρών λεωφορείων.   
 Δημιουργία ποδηλατόδρομων, (με σήμανση 20 χιλ. ταχύτητα στα άλλα οχήματα) στον ελαιώνα και στα γύρω χωριά, σε άσφαλτο ή και σε καλούς χωμάτινους δρόμους. Λωρίδα για ποδήλατα ( και για πεζούς)  έξω από την άσπρη γραμμή της εθνικής οδού.   Να γίνει δραστήριος Σύλλογος Ποδηλάτου σε κάθε πόλη και χωριό. Θα ανοίξουν πολλά νέα ποδηλατάδικα.                               Κάθε Κυριακή ‘μέρα ποδηλάτου’ με διοργάνωση μικρών διαδρομών.   .               -Τα πολλά ποδήλατα  θα αναγκάσουν  μηχανάκια και αυτοκίνητα να πηγαίνουν πιο σιγά, κι έτσι θα προστατεύονται και οι πεζοί.  Το ποδήλατο είναι το μεταφορικό μέσο του μέλλοντος, ειδικά για μέσα σε πόλεις.
     Νέοι Σταθμοί ΚΤΕΛ σε άνετα κτήρια, καθαρά,  οθόνη-πίνακας με τα δρομολόγια, πρόβλεψη δρομολογίων. Νέες καθαρές τουαλέτες.  Να ανοίξει ‘ταξιδιωτικό γραφείο’, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά- Κυπαρισσία - Αθήνα- για να αποφύγουμε το μονοπώλιο του Κτελ..   Δρομολόγια κάθε 2 ώρες, με διώροφα άνετα λεωφορεία.
      Πολλά νέα  φτηνά ταξί  Σμάρτ για φτηνή μεταφορά ενός επιβάτη εντός πόλης . Ταξί με 3 σειρές καθίσματα ,για 9 επιβάτες.
        Μικρά καθαρά ευέλικτα λεωφορεία (με λίγες θέσεις για καθισμένους και πολλές για όρθιους) που κάνουν  συνεχώς δρομολόγια εντός πόλης με στάσεις κάθε 150 μέτρα.                                         .                                                                        .                    --Πολλά μικρά ή μεσαία  λεωφορεία  για συνεχή δρομολόγια στα ένα γύρω χωριά και στο Κοπανάκι κάθε Κυριακή. Φτηνό κόμιστρο, για να υπάρχει κίνητρο να αφήνουμε το Ι.Χ.
   ---- Στο μέλλον θα έχουμε μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία , φτηνά ηλεκτρικά ταξί και φτηνά ενοικιαζόμενα οχήματα, και πάμπολλα ποδήλατα.  Έτσι δεν θα χρειαζόμαστε πιά το ιδιωτικό αυτοκίνητο,  ή  θα το αράξουμε σε πάρκιγκ εκτός πόλεως.
 --Δίκτυο μαζικών μεταφορών για όλη την τριφυλία.            .                          Λεωφορεία με πολύ συχνά δρομολόγια. Μοντέρνα άνετα, καθαρά λεωφορεία, με 3 καθίσματα ανά σειρά (2+1) , ή και διώροφα κλπ.      .         .  Η καλή συγκοινωνία μεταξύ των πόλεων του Δήμου συνδυάζεται και με τον πολιτισμό και την διασκέδαση και τις γνωριμίες…
  Καθώς θα υπάρχει πολιτιστική κίνηση σε κάθε Πόλη και χωριό του Δήμου, δεν θα χρειάζεται να πάμε στην Αθήνα ή την Καλαμάτα για να ‘ξεφύγουμε’, αλλά θα παίρνουμε το λεωφορείο για να διασκεδάσουμε στην διπλανή πόλη-χωριό.                                 .                                                                  . Έχει θέατρο στους Γαργαλιάνους, πάμε?                                     .                   Έχει συναυλία στο Κοπανάκι, πάμε?  Έχει στα Φιλιατρά απόκριες...     .     Έχει στην Κυπαρισσία αγώνες μπάσκετ και βόλευ…. Κλπ. κλπ.


               Ο Δ Ι Κ Η      Α Σ Φ Α Λ Ε Ι Α
Τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουν σκοτωθεί στους δρόμους του Δήμου πολλές δεκάδες και έχουν τραυματιστεί πολλές εκατοντάδες!
--Να γίνει νέα  σωστή σήμανση  σε όλο το Δήμο.
-- Σήματα για 20 χιλιόμετρα εντός πόλεως και χωριών.  Σήματα για μείωση ταχύτητας  σε 30 χιλ  στις επικίνδυνες διασταυρώσεις , στα χωριά, εκεί που έχουν γίνει τα δυστυχήματα. ( π.χ.διασταύρωση Τερψιθέας)
Σήματα ΣΤΟΠ σε κάθε διασταύρωση κάθε αγροτικού δρόμου με την άσφαλτο.
 -- Λευκές γραμμές –διαβάσεις πεζών σε πολλά κεντρικά σταυροδρόμια, έξω από  σχολεία, στο Νοσοκομείο, στις Πλατείες, σε κεντρικά σημεία , σε όλες τις πόλεις και χωριά , κλπ..                                         .   --Για μείωση ταχύτητας και για ασφάλεια των πεζών .
--Άσπρα μεγάλα σημάδια επί του οδοστρώματος που να δείχνουν αν ο δρόμος είναι μονόδρομος ή διπλής κατευθύνσεως,  και αν στα σταυροδρόμια επιτρέπεται δεξιά ή αριστερά.
-- Σήματα για απαγόρευση στάθμευσης στους κεντρικούς δρόμους. Πολλά σήματα σε όλη την πόλη, ‘προσοχή παίζουν παιδιά’.
  --Να βάλουν  στην άσφαλτο σε κεντρικά σημεία της πόλεως, αλλά και  στην είσοδο των χωριών και συνοικισμών, μικρά σημαδάκια  πάχους ενός πόντου , με αντανακλαστικά,(‘μάτια της γάτας’), για μείωση ταχύτητας.                               --Σαμαράκια για  μείωση ταχύτητας στα 10 χιλ. εμπρός από όλα τα σχολεία .
--Να βάλουν στις 2 εισόδους της κάθε πόλεως, ηλεκτρονικό φωτεινό ψηφιακό μετρητή ταχύτητας, όπως είναι στην είσοδο της  Καλαμάτας.
--Να ιδρυθεί αυστηρή Δημοτική Αστυνομία, με αρμοδιότητα να  βάζει πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, για ηχορύπανση,  και παράνομη στάθμευση.  Να  πάρουν το δίπλωμα από τους γονείς που πάνε βόλτα με το βρέφος τους αγκαλιά  πάνω στο μηχανάκι !!!  
  –Ι.Χ. , φορτηγά και λεωφορεία, να βάλουν και δεύτερη μικρής έντασης κόρνα για να μη μας τρομάζουν εντός πόλεως. Να μαλώνουμε όσα μηχανάκια τρέχουν ή θορυβούν. Ας καταλάβουν πως ενοχλούν, δεν είναι ‘μόδα’ αλλά το αντίθετο, δείχνουν έτσι το κόμπλεξ τους.
            ΔΩΡΕΑΝ   ΥΔΡΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΠΗΓΕΣ
   Όλη η Τριφυλία έχει πολλές καθαρές πηγές.   Είναι ντροπή να πίνουμε χλωριωμένο ή εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό.  
 1.  Δίπλα από κάθε πηγή να φτιάξουν   μεγάλη  ανοξείδωτη κλειστή δεξαμενή , δεκάδες κυβικά,  για περιπτώσεις μεγάλης ζήτησης.  Να μη βάζουμε χλωρίνη στις δεξαμενές, να βάζουν ζεώλιθο..
 2.  Φτιάχνουμε νέο καθαρό δίκτυο ύδρευσης για κάθε σπίτι, διώχνουμε τις επικίνδυνες σωλήνες από αμίαντο.  Το νερό είναι δωρεάν μέχρι  ένα λογικό ποσό κυβικών , αναλόγως με τα τετραγωνικά και πόσοι μένουν σ ένα σπίτι . Δωρεάν για το χειμώνα που είναι άφθονο… Ή συμβολικό, 10 ευρώ το χρόνο. Από κεί και πάνω, προοδευτικά μεγάλες αυξήσεις των τιμών, ιδίως για το καλοκαίρι. Γίνεται μια μέτρηση  αρχή  καλοκαιριού, και μία στα πρωτοβρόχια.
3.  Το κάθε σπίτι μπορεί να αποθηκεύσει το καθαρό βρόχινο νερό, για πότισμα  του κήπου, για πλυντήριο, για λουτρό, λούσιμο, και σε ανάγκη και για πόσιμο.
4.  Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ύδρευσης , αφήνουν τα γραφεία τους, αφού οι  πιο πολλοί πολίτες δεν θα πληρώνουν νερό, και αυτοί οι λίγοι που καταναλώνουν πολύ, το πληρώνουν αυτόματα μέσω τραπέζης. Γίνονται , πλέον, ελεγκτές των δεξαμενών, προστάτες της καθαρότητας του νερού και των πηγών. Παίρνουν δείγματα από κάθε πηγή  και τα στέλνουν κάθε μήνα για χημική ανάλυση. Τεράστια πρόστιμα σε όσους τυχόν μολύνουν τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα.  
     Να υπάρχει πινακίδα σε κάθε πηγή με το αποτέλεσμα της ανάλυσης.   Να  ανοιχτεί ο δρόμος ή το μονοπάτι προς αυτές, να υπάρχει πινακίδα  στον δρόμο προς τα πού είναι η πηγή , στα πόσα μέτρα, και το όνομά της.
--   Ο Δήμος  πρέπει να φέρει με νέο σωλήνα το νερό από τις καθαρές πηγές  σε  ‘βρύσες’ σε διάφορα κεντρικά σημεία της κάθε πόλης ώστε να πηγαίνουμε να πιάνουμε δωρεάν νερό πηγής , αντί να πηγαίνουμε στην πηγή με τα αμάξια μας ή να αγοράζουμε εμφιαλωμένα.        
 Πολλοί νέοι θα βρουν δουλειά ως ‘νερουλάδες’, θα γεμίζουν νερό σε 10-20 λιτρα δοχεία πολλών χρήσεων , και θα το πηγαίνουν σε οικίες και καταστήματα.  Δεν ξαναγοράζουμε εμφιαλωμένο, δεν ρυπαίνουμε με πλαστικά, πίνουμε δωρεάν φρέσκο νερό.
ενοποίηση   δημοτικών   φόρων
Να ενοποιηθούν οι δημοτικοί φόροι: νερό, αποχέτευση, δημοτικός φωτισμός,  φόροι καθαριότητας. Είναι παράνομο που τα πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ.       Πρέπει να υπάρχουν 3 κατηγορίες φορολογουμένων. Όταν είσαι στο μικρό χωριό , δίπλα από την πηγή, είναι τρελό να πληρώνεις νερό, πρέπει να είναι όλα δωρεάν. Όταν είσαι σε μεγάλο χωριό, να υπάρχει ένα μικρό συμβολικό ποσόν. Και όσοι μένουν σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, το ενιαίο ποσόν να είναι μεγαλύτερο.
 Πρέπει επίσης να υπάρχουν κατηγορίες καταναλωτών. Οι άποροι, φτωχοί, πολύτεκνοι, δεν πρέπει να πληρώνουν δημοτικούς φόρους.


           Β Ι Ο Λ Ο Γ Ι Κ Ο Σ    Κ Α Θ Α Ρ Ι Σ Μ Ο Σ
   Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί με τεράστια ποσά τους βιολογικούς καθαρισμούς  κυρίως για τις τεράστιες μεγαλουπόλεις, γιατί τα λύματα  είναι χιλιάδες τόνοι. Είναι τρελό εν μέσω οικονομικής κρίσης να σπαταλούν εκατομμύρια για να μεταφέρουν τα λύματα από διάφορα μικρά χωριά σε ένα σημείο για να τα επεξεργαστούν, όπως κάνουν στο Κοπανάκι.     Για πόλεις σαν του Δήμου Τριφυλίας  θα έπρεπε να υπήρχαν κλειστοί βόθροι και να τους αδειάζει το δημοτικό βυτίο στο εργοστάσιο, κάπου εκτός πόλης .  
Είναι λάθος  όλων των μηχανικών και  υδραυλικών που τα απόνερα του νιπτήρα, του νεροχύτη και της μπανιέρας-πλυντηρίου, τα ρίχνουν στον υπόνομο ή τον βόθρο ενώ θα έπρεπε να τα ρίχνουν στο χώμα, δίπλα από το κάθε σπίτι  για να ποτίζουν το καλάμι και άλλα υδρόβια φυτά.     
  Είναι λάθος που χρησιμοποιούμε χημικά καθαριστικά, χλωρίνες και σκόνες πλυντηρίων τα οποία είναι δηλητήρια, είτε πάνε στο χώμα, είτε στη θάλασσα, είτε στον βιολογικό καθαρισμό.  Αν ,όμως, τα ρίχναμε δίπλα από το σπίτι μας , δεν θα βάζαμε χημικά…                                                                              .                    Να πάψουμε  να χρησιμοποιούμε  χημικές σκόνες πλυντηρίων και πιάτων. Περιέχουν επικίνδυνα τασιενεργά και φώσφορο. Ας βάζουμε μόνο τριμμένο πράσινο σαπούνι…
 Και για τον καθαρισμό της τουαλέττας, αλλά και όλου του σπιτιού , ας χρησιμοποιούμε   αραιωμένο κρασί, ή ξύδι.  Περιέχει πολυφαινόλες που  έχουν την ιδιότητα να σκοτώνουν τα κολοβακτηρίδια,  τη σαλμονέλα,  και το δονάκιο της χολέρας, το μικρόβιο του τυφοειδή πυρετού, κ.α
  Α ν α κ ύ κ λ ω σ η – σκουπίδια ‘τέλος’
 Στάδιο πρώτο.      Καθαρίζουμε όλες τις πόλεις, από βουνό έως θάλασσα  από κάθε σκουπίδια. Επίσης όλους τους δρόμους, και εκτός πόλεως εντός του Δήμου. Ο καθένας έχει ευθύνη για εμπρός το σπίτι του, ο καθένας μαθαίνει να μαλώνει όσους  πετούν σκουπίδια.. Για τιμωρία ας δουλέψουν λίγες μέρες ως σκουπιδιάρηδες.
 Στάδιο δεύτερο.      Επισκευάζουμε, απολυμαίνουμε  και καθαρίζουμε όλους τους κάδους .  Τους αλλάζουμε θέση, σε απόμερα σημεία, όχι σε κεντρικά. Τους βάζουμε 4-5 μαζί , ή ένα κοντέινερ πολύ μεγάλο. Ετσι περιορίζουμε τα σημεία των κάδων κάθε πόλης (από 20 σε 5), και αναγκάζουμε τον μάγκα Ελληνα να περπατήσει 100 ή 200 μέτρα ή να πάει με το αμάξι του στον κάδο ή να πληρώσει τον μικρό για τα θελήματα. Ετσι θα μάθουμε να πετάμε σκουπίδια όχι κάθε ώρα,  αλλά  κάθε 2 ή 3 μέρες, και κλεισμένα καλά σε μεγάλες σακούλες.  Πρόστιμα σε όποιον πετά αλλού σκουπίδια.  Υπάλληλοι του δήμου εποπτεύουν τους χώρους αυτούς τις πρώτες μέρες.                                        .     Κάθε μέρα ένας υπάλληλος καθαριότητας είναι σε εφημερία, τον ενημερώνουν όλοι σε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου, και αμέσως μαζεύει τυχόν σκοτωμένα σκυλιά- γατιά –σκαντζόχοιρους , από τη μέση των δρόμων, τα θάβει δίπλα, και κοιτάζει γενικώς για σκουπίδια που ενοχλούν.  
Τρίτο Στάδιο.  Στα λίγα αυτά σημεία που είναι μαζεμένοι οι κάδοι, κάνουμε διαχωρισμό κάδων. Βάζουμε μεγάλες πινακίδες για να διαχωρίζουν τα σκουπίδια και να τα βάζουν στους ανάλογους  8 κάδους. (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, ξύλα, οργανικά  ,  σίδερα, χαλκός,  αλουμίνια,  μπαταρίες, κλπ).
   Τους  ξεχωριστούς αυτούς κάδους τους διαχειρίζεται ειδική εταιρία που έχει αναλάβει το έργο με διαγωνισμό. Υποχρέωσή της είναι να ανακυκλώνει όλων των ειδών τα σκουπίδια.  Ή διάφορες εταιρείες, μία για τα γυαλιά, μία για  χαρτικά κλπ. Μπορεί ο ίδιος ο Δήμος να αγοράσει το μηχάνημα που λιώνει το γυαλί και το χαρτί και το πλαστικό. Η Ευρώπη επιδοτεί τέτοιες προσπάθειες, και οι γύφτοι θα τα μάζευαν όλα αυτά, όπως κάνουν με τα σίδερα.
 Οι εργάτες καθαριότητας μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Καταργείται η χωματερή, όπως λέει και η οδηγία  της εοκ.  Τα σκουπιδιάρικα αυτοκίνητα πωλούνται …σε άλλους Δήμους.    Πρόστιμα σε όποιον δεν διαχωρίζει τα σκουπίδια του.
Τέταρτο στάδιο.   = Δραστική μείωση των σκουπιδιών.   Ενισχύουμε την αγορά χύμα προϊόντων, παίρνουμε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αποθαρρύνουμε τις συσκευασίες και το πλαστικό, και προειδοποιούμε  ότι  «σε ένα μήνα   καταργούμε  τελείως και τους κάδους σκουπιδιών.»  
  Όποιος μαζεύει πολλά σκουπίδια σπίτι του, ας τα περιορίσει, ας πληρώσει την εταιρεία ή τους γύφτους ,να έρθουν να του τα πάρουν από το σπίτι, ας τα ρίξει στο χωράφι του, ή ας τα… ανακυκλώσει μόνος του.
Το πέταμα των σκουπιδιών δεν είναι δωρεάν. Δεν είναι δουλειά του δήμου να μαζεύει τα σκουπίδια μας.  Πρέπει να  πληρώσουμε  την εταιρεία να τα πάρει, η ακόμα καλύτερα  να  πουλήσουμε εμείς στην εταιρεία: πλαστικά, γυαλιά, κλπ.
   Πρέπει να περιορίσουμε τα τυποποιημένα προϊόντα, να μην έχουμε καθόλου σκουπίδια. Να φτιάξουμε στην περιοχή μας μικρές βιοτεχνίες να φτιάχνουν σαπούνια, χαρτικά, ζυμαρικά, ποτά, ο,τιδήποτε ψωνίζει κανείς σήμερα. Και να πηγαίνουμε εκεί να ψωνίζουμε χοντρικά, φτηνά, χύμα, και ποιοτικά προϊόντα. Κάθε σπίτι έχει τη μικρή αποθήκη του ,που του δίνει αυτονομία για βδομάδες ή μήνες.  
  Το….φραπεδάκι ,το βάζουμε σε γυάλινο ποτήρι που έχουμε στο αμάξι μας. Σε παλιά μπουκάλια βάζουμε το κρασί και το τσίπουρο που παράγουμε. Παίρνουμε πόσιμο νερό από τις πηγές. Δεν αγοράζουμε νερό σε πλαστικό μιας χρήσεως. Πάμε για ψώνια με ψάθινο καλαθάκι, ή με πάνινη  σακούλα. Φούρνοι, μανάβικα κλπ. να χρησιμοποιούν μόνο χάρτινες σακούλες. Και ο,τιδήποτε άλλο ψωνίζουμε το παίρνουμε σχέτο χωρίς  καν  σακούλες.


              Περιφραγμένος  ελαιώνας  για   ελευθέρα   βοσκή
      Αντί να ραντίζουν στους ελαιώνες τα χορταράκια με  φυτοφάρμακα, μπορούν να φτιάξουν μια απλή περίφραξη στα χωράφια τους στα σύνορα με τον εθνικό δρόμο για να μη βγαίνουν  τα ζώα.   Και τότε αφήνουν για ελεύθερη βοσκή :  κότες, γαλιά, πρόβατα, κατσίκια, γελάδια, γαϊδούρια .  Θα τρώνε τα χορταράκια και θα …λιπάρουν το χώρο με το φουσκί… Χρειάζεται μια μικρή συνεννόηση αυτών που έχουν τα διπλανά χωράφια.    Στα υπόλοιπα χωράφια απαγορεύεται το ράντισμα με χημικά, και …επιτρέπεται  να πάει ο καθένας να μαζέψει λάχανα
              Ε Λ Ι Ε Σ    κ α ι     Λ Α Δ Ι
  Το καλύτερο λάδι βγαίνει  στην Ελλάδα,  στην Πελοπόννησο, και    μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, ιδίως της ορεινής.  Για ποιό λόγο, όμως, δεν έχει την τιμή που του αξίζει?
Φταίνε οι γεωπόνοι, και οι μεγάλες εταιρείες , που δίνουν στους αγρότες λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, για να αυξήσουν , -δήθεν- την ποσότητα της παραγωγής, χαλώντας όμως την ποιότητα. Τώρα ετοιμάζουν νέες ποικιλίες ελιών, ισπανικές, μεταλλαγμένες από…επιστήμονες, και πάνε να καταργήσουν τις αρχαίες κορωναΐικες  που είναι οι καλύτερες.     Φταίμε και μεις που χρησιμοποιούμε αυτά τα  δηλητήρια, και όταν πάμε στο ελαιουργείο να βγάλουμε λάδι και μας ρωτήσουν αν είναι για φάγωμα ή για πούλημα, λέμε «για πούλημα». Δηλαδή τους λέμε να ανεβάσουν τη θερμοκρασία για να βγεί πιο πολύ λάδι, αλλά κακιάς ποιότητας και «μούργα».
 Φταίνε όλοι οι νεοέλληνες που αντί να πάρουν  γνήσιο λάδι απ τα ελαιοτριβεία για να περάσουν τη χρονιά τους, αγοράζουν λάδι σε πλαστικά μπουκάλια απ’ το σούπερ μάρκετ, που  είναι νοθευμένο, μείγμα από διάφορα λάδια της… μεσογείου. Φταίμε ακόμα περισσότερο, είναι τρελό, που βάζουμε στη μαγειρική μας   σπορέλαια, οι οικίες αλλά και όλες οι ταβέρνες και ψησταριές.Τη στιγμή που για μας εδώ είναι πιο φτηνό το ελαιόλαδο.
 Φταίμε που αγοράζουμε τυποποιημένο και πουλάμε στο εξωτερικό χύμα, ενώ έπρεπε να κάναμε το αντίστροφο!
 Φταίνε τα ελαιουργεία, που πουλάνε σε εμπόρους στην ίδια τιμή, λάδι διαφορετικής ποιότητας.  Ενώ  κανονικά το έξτρα παρθένο έχει διπλάσια τιμή, από το 3ης ποιότητας λάδι. Φταίνε που πουλάνε το λάδι ‘με το κιλό’, αλλά ο έμπορος το μεταπουλά ‘με το λίτρο’.  
Τέλος φταίνε οι ιταλοί μαφιόζοι που έχουν το μονοπώλιο, αγοράζουν τζάμπα το ελληνικό λάδι και το πουλάνε για ιταλικό , φταίνε οι έλληνες εμπόροι και οι μεγάλες εταιρείες που αγοράζουν φτηνά, μετά νοθεύουν το λάδι, και το πουλάνε πάλι φτηνά κι έτσι ρίχνουν τις τιμές.  Φταίει η Ευρωπαϊκή Ένωση που μας λέει να τρώμε μόνο τυποποιημένο λάδι σε πλαστικά μπουκάλια. Φταίει το Υπουργείο  που δεν  προωθεί τις εξαγωγές. Αντιθέτως δίνει την περσινή πριμοδότηση προς το τέλος της λαδιάς, ώστε να μην έχουν να πληρώσουν τους εργάτες οι φτωχοί αγρότες, και έτσι πουλάνε το λάδι τους όσο-όσο.  
      Τι πρέπει  να κάνουμε για να δώσουμε αξία στο λάδι ?
1. Δεν ξαναγοράζουμε σπορέλαια για τη μαγειρική-ζαχαροπλαστική μας. Οι  τηγανητές πατάτες με ελαιόλαδο  γίνονται 3 φορές πιο νόστιμες, αλλά και όλα τα γλυκά. Αν όλοι οι Ελληνες χρησιμοποιούσαμε μόνον ελαιόλαδο , θα είχε διπλάσια τιμή.   Τα εστιατόρια έχουν στο τραπέζι ένα μικρό δοχείο λάδι για να βάζει μόνος του ο πελάτης όσο θα φάει, έτσι δεν θα το πετάμε. Και δίνουν δωρεάν ένα πιατάκι με  χοντροελιές. 3-5 ελιές συνοδεύουν περίφημα όλα τα φαγητά και όλα τα ποτά.
       Δεν αγοράζουμε ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ γιατί δεν ξέρουμε πόσο γνήσια είναι.  Ειδικά για την ελαιοπαραγωγική περιοχή μας είναι τρελό να πουλιέται  λάδι στα σούπερ μάρκετ. Αγοράζουμε  όλοι οι Έλληνες κάθε  χρόνο  το λαδάκι  μας  από  τα ελαιουργεία (ή από δικό μας παραγωγό) και τους ζητάμε να μας δώσουν άθερμο και οικολογικό ελαιόλαδο κι ας είναι λίγο ακριβό.
  1. . Διαφημίζουμε το αγνό λάδι της περιοχής μας σε φίλους μας και συγγενείς μας στην Αθήνα, Βόρειο Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο.   Τους χαρίζουμε μια φιάλη  λάδι και τους παρακινούμε να βάζουν στο φαγητό τους και τις σαλάτες τους το ιερό έλαιον της ελιάς.
   Τα ξενοδοχεία  χαρίζουν μια μινιατούρα, ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι στους επισκέπτες τους. Παραγωγοί  και ελαιουργεία μπορούν να εμφιαλώσουν  μικρά μπουκαλάκια με το καλύτερο λάδι τους και να το χαρίζουν για διαφήμιση.
  1. Κάνουμε ο καθένας μας  τον … «μεσάζοντα», σε όσους θέλουν να πάρουν γνήσιο λάδι.   Φορτηγά, τρένα , καράβια, και αεροπλάνα,  όλα είναι στη διάθεσή μας.
Διάφορες συσκευασίες:Το έξτρα παρθένο το βάζουμε σε μινιατούρες. Το παρθένο σε ½, 1  λίτρο, 2, και 5. Όχι κιλά!  Πλαστικό ή γυαλί ,για να φαίνεται το χρώμα του, και πως δεν έχει μούργα. Αλουμίνιο ή ανοξείδωτη  φιάλη, όταν είναι εγγυημένα ποιοτικό, ώστε να προφυλάσσεται από τον ήλιο . Η καλύτερη συσκευασία για καταστήματα και οικείες είναι η πεντάλιτρη ανοξείδωτη με κάνουλα ασφαλείας.   Τέλος στους 17 κιλους (=20 λιτρους) ντενεκέδες που σκουριάζουν και δεν βλέπουμε τι έχουν μέσα. Να μη φεύγει στο εξωτερικό, ή και στην Ελλάδα, ούτε σταγόνα λάδι χύμα,  μόνο τυποποιημένο.   Μπορούν να γίνουν πολλά τυποποιητήρια: από κάθε λιοτρίβι ή και μεγαλοπαραγωγό.  
Φοιτητές της Τριφυλίας σε άλλα μέρη,και στο εξωτερικό, έχουν ένα μαγαζάκι και πουλούν δοχεία με λάδι, βγάζοντας  έτσι τα έξοδά τους. Αλλά και ο κάθε Τριφύλιος ανά τον κόσμο μπορεί να γίνει αντιπρόσωπος-έμπορος ελαιολάδου.
Ας καθιερώσουμε  την ονομασία ‘λάδι Τριφυλίας’ όπως  ‘ελιές Καλαμών’
4.  Τα ελαιουργεία  πιο καθαρά και από το σπίτι μας.  Μην πηγαίνουμε τις ελιές μας σε βρώμικα ελαιοτριβεία. Και αυτά να μην δέχονται ελιές αν είναι σάπιες ή μολυσμένες.   Κάθε εργοστάσιο να έχει το χημείο του όπου αναλύει τον καρπό  αν έχει  δηλητήρια, και το λάδι που θα βγεί  τι ποιότητας είναι , και  το  φιλτράρει προτού πάει στις μεγάλες δεξαμενές του, 30-50-100 κυβικών.  (όσο πιο μεγάλες δεξαμενές έχεις, τόσο το πουλάς πιο ακριβά, όταν έχει τιμή)
      Νέα πρωτοποριακή μέθοδος που βγάζει λάδι μόνο από την ψύχα, χωρίς να σπάει το κουκούτσι.  Άντληση με φυσική ροή, ( σιφωνισμό με αλφαδολάστιχο), χωρίς μοτέρ, γιατί χαλάει το λάδι. Νέοι πρωτοποριακοί αγρότες βάζουν και πορτοκάλια ή άλλα φρούτα μαζί με τις ελιές στο λιώσιμο ώστε να αποκτά το λάδι τους άρωμα. Υπάρχουν και οικιακά μικρά ελαιουργεία για μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς.
5.   Να καταργηθούν τα εργοστάσια που βγάζουν λάδι από τον πυρήνα, όλος ο κάμπος της Μεσσηνίας βρωμάει καπνό. Όταν έχεις το καλύτερο λάδι του κόσμου, δεν χρειάζεσαι το πυρηνέλαιο. Το πυρηνόξυλο να το  ρίχνουν για ζωοτροφή στα γουρούνια ή για λίπασμα στα χωράφια. Τα λιόζουμα να  τα ρίχνουν , αραιωμένα με νερό, σε οργωμένα χωράφια.   
6.  Να μη ρίχνουμε  φυτοφάρμακα ή λιπάσματα. Το καλύτερο λίπασμα είναι τα ελιόφυλλα από τα ελαιοτριβεία.   Να μη τις παραποτίζουμε, παρά μόνον όταν υπάρχει μεγάλη ανομβρία. Αν πλακοστρωθεί το έδαφος της ελιάς, κρατά την υγρασία, και δεν θέλει καθόλου πότισμα!      Είναι φυσιολογικό να σταφιδιάζουν οι ελιές το καλοκαίρι, για να μην πηγαίνει ο δάκος. Να μην ραντίζουμε για το δάκο, αλλά να βάζουμε δακοπαγίδες.        
   Ας φυτέψουμε και  άλλα δέντρα ανάμεσα στις ελιές: ροδιές, συκιές, κλπ., που βοηθούν στην καταπολέμηση των εντόμων.  
 Να τις ραβδίζουμε οι  ίδιοι, με  λίγη βοήθεια από εργάτες. Να μην τις μαζεύουμε άγουρες που βγάζουν πικρό λάδι, αλλά μόλις αρχίζουν και μαυρίζουν και είναι ώριμες, όπως και όλα τα φρούτα.
 Να μη χτυπάμε άγρια  τις ελιές, ούτε όταν είναι βρεγμένες, για να μην κάνουν καρκινώματα. Καλύτερο είναι το ελαφρύ χτύπημα-χτένισμα  ή το τίναγμα στις κλάρες. Άλλος τρόπος είναι να βάζουμε δίχτυα  ώστε να έχουμε αυτόματο πρώιμο μάζεμα από βροχή, αέρα, χαλάζι, μέχρι να γίνει το κανονικό .  Στο κοντινό μέλλον θα μαζεύουν όσες έπεσαν με  συσκευές σαν τις ‘ηλεκτρικές σκούπες’.
  Να μη τις παρακλαδεύουμε, ‘σαν ομπρέλλες’, αλλά να τις αφήνουμε τόσο, ‘όσο να περνά ανάμεσα στα κλαριά ένα πουλί’.  Ας τις αφήσουμε να γίνουν δίπατες και ας χρησιμοποιούμε μεγάλες σκάλες.  Αυτό έκαναν οι αρχαίοι,  αυτό γίνεται και σήμερα στη Ν. Ιταλία , αλλά και στη Λακωνία. Έτσι θα έχουμε διπλάσια παραγωγή, και κάθε χρόνο.    Δεν καίμε τα κομμένα  κλαριά στα χωράφια, αλλά τα μαζεύουμε για προσάναμμα και για ξύλα για το τζάκι.
   Μικρότερα σακιά 20-25 κιλών, για να τα σηκώνει εύκολα ο εργάτης, ή μεγάλες κλούβες για να  φορτώνονται χωρίς να πιέζονται οι ελιές.  
Νέος τρόπος μετρήματος  απόδοσης: λίτρα λαδιού  ανά 100 κιλά  καρπού.
7.    Να μειωθούν οι ώρες εργασίες σε 6, και στο ράβδισμα και στούς εργάτες ελαιουργείων (4 βάρδιες).   Να πληρώνουν με το ίδιο μεροκάματο άντρες και γυναίκες εργάτριες.
 8.  Να καταγγέλλουμε όποιον νοθεύει το λάδι του , με σπορέλαια ή πυρηνέλαια, παραγωγό ή έμπορο.  Πρέπει να υπάρχουν 3-5 ποιότητες λαδιού, με μεγάλη διαφορά τιμής.   Το γ’  διαλογής λάδι  γίνεται σαπούνι.
9.  Ένωση ελαιουργείων  όλης της περιοχής, και ένας δραστήριος ελαιουργικός συνεταιρισμός για να πουλάει το λάδι χονδρικά σε εμπόρους, μόνον στη σωστή τιμή, που κάθε χρόνο θα ανεβαίνει,… 3,4,5,6,  ευρώ το λίτρο, χωρίς επιδότηση.  Ας ορίζουμε εμείς κάθε χρόνο κατώτερη τιμή ασφαλείας.
10. Να ιδρυθεί  Δημοτικό Χημείο για να αναλύει με ακρίβεια το λάδι, τι ποιότητα έχει, αν έχει φάρμακα, ώστε να μη σμίγουν τα β’ λάδια με τα αγνά. Θα πιστοποιεί το λάδι για εξαγωγές.  
---------η  ‘λαδιά’  στο  μέλλον  θα είναι δίμηνη πάνδημη γιορτή. Γιορτή στα χωράφια, γιορτή και στα ελαιουργεία με ‘καψάλα’ και κρασάκι. Οι μαθητές θα κάνουν τις εκδρομές τους στον ελαιώνα και θα βοηθάνε 1-2 ώρες στο μάζεμα των ελιών.   Θα έρχονται ευρωπαίοι να εργάζονται δωρεάν το 4ωρό τους για να πάρουν το λαδάκι τους. Και όλοι εμείς θα μαζεύουμε οι ίδιοι τις ελιές μας, με όλες τις ανέσεις, με χαλαρούς ρυθμούς, μόνο όταν έχει καλοκαιρία, 2-3 ώρες, κρασάκι, φαγητό, μουσική, κλπ.   Στο εγγύς μέλλον θα μαζεύουμε όλες τις ελιές σαν τις χοντροελιές, με τα χέρια και με σκάλες, χωρίς  δέμπλες. Επιτέλους θα δουλέψουν και μια φορά στη ζωή τους οι γραβατάκηδες, οι γραφειοκράτες , και οι καλομαθημένες σαλονοκυρίες.      .                                                                                                                  ---Το λάδι θα έχει ποιότητα και διπλάσια-τριπλάσια τιμή. Στο εγγύς μέλλον  θα το λέμε ‘το πράσινο χρυσάφι’…
         Ν Α Ρ Κ Ω Τ Ι Κ Α    ή  … αγροτικά       
    Το χασίσικάνναβις  - η ελληνική  ονομασία του  είναι «υπνούσα»-,  εκτός από  ευφορικό και αφροδισιακό, είναι και φάρμακο σε μερικές ασθένειες: ψυχολογικά προβλήματα, αγχώδης συνδρομή, αϋπνίες,  νεύρα,  ανορεξία, πόνους από αρθρίτιδα, υπέρταση, ζακχαρώδη διαβήτη,  άσθμα, γεροντική άνοια (αλτσχάιμερ),  γλαύκωμα οφθαλμού,  σκλήρυνση κατά πλάκας,  μειώνει τις παρενέργειες στις  χημειοθεραπείες, είναι αντικαρκινικό, βοηθά στους πόνους περιόδου , κλπ.  Βοηθά επίσης για να κόψεις το κάπνισμα , να μειώσεις το αλκοόλ, και να απεξαρτηθείς από ναρκωτικές ουσίες, όπως κάνει και η  μεθαδόνη.
  Βλέπουμε ότι  δεν ανήκει στα «ναρκωτικά» ,  αλλά στα …αγροτικά.    Είναι προϊόντα των αγρών και της φύσεως, που αν χρησιμοποιηθούν  στην ανάλογη δόση  γίνονται  χρήσιμα φάρμακα.
Ναρκωτικό είναι κάτι που μας εθίζει, το έχουμε ‘ανάγκη’, αλλά βλάπτει την ψυχή και το σώμα , δηλαδή είναι επικίνδυνο για την υγεία μας
    Ναρκωτικό είναι η τηλεόραση που μαγνητίζει την όρασή μας.  Καθώς αλλάζει συνέχεια εικόνα, μας χαζεύει , και μας κάνει παθητικούς . Μετά απ αυτή έρχεται το ιντερνέτ.   Ναρκωτικό είναι ο θρησκευτικός φανατισμός.  Ναρκωτικό  ύπουλο είναι το υπερβολικό κυνήγι του χρήματος και η εργασιομανία, είναι ο τζόγος και τα κρατικά «τυχερά» παιγνίδια.  Είναι να πιπιλίζουμε οι μισοί Ελληνες καρκινογόνα τσιγάρα, και να πίνουμε νοθευμένα «ξύδια». Οι πολύ  αλκοολικοί είναι ναρκομανείς. Ναρκωτικό είναι και να μην πίνεις καθόλου αλκοόλ. Οι καλόγεροι στο Αγιο όρος  κάτι ξέρουν και πίνουν πάντα ένα ποτηράκι κρασί… Ναρκωτικό είναι η βουλιμία, η πολυφαγία που έχουμε σήμερα όλοι μας. Ο,τιδήποτε ,τέλος, μπορεί να γίνει ναρκωτικό, με τη συνεχή επανάληψη..  Η συνήθεια  μας χαζεύει,  μας ναρκώνει.
    Ο  Γ. Παπανδρέου, η Ντόρα, ο Σύριζα, τα μισά Ευρωπαϊκά Κράτη, και οι μισές πολιτείες της Αμερικής είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης. Το κίνημα για ελεύθερη κάνναβη ανεβαίνει μέρα τη μέρα παγκόσμια.   Η Ευρώπη επιδοτεί την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.  Επιδοτεί επίσης την καλλιέργεια της ευφορικής κάνναβης (χασίσι) αν ο χώρος είναι  περιφραγμένος και υπάρχει η σχετική άδεια για πώληση σε φαρμακευτικές εταιρείες Πρέπει να επιτραπεί η χρήση και η καλλιέργεια και τότε καταργείται αυτομάτως τελείως το εμπόριο.
 Η Τριφυλία ό,τι παράγει, έχει την καλύτερη ποιότητα. Αυτό ισχύει και για την υπνούσα.
 Όμως το χασίσι δεν είναι για κάθε μέρα ,ούτε για όλους,  είναι φάρμακο.
                     Κοινωνική  Αλληλεγγύη       .                       .  Ενημέρωση όλου του κόσμου για να γίνουν δωρητές: αίματος, οργάνων σώματος, αιμοπεταλίων, μυελού των οστών.     .                                        ●--Δεκάδες Κοινωνικοί Λειτουργοί και εθελοντές επεμβαίνουν σε δεκάδες περιπτώσεις που χρειάζονται.                                           .                                     .              Συσσίτια από το Δήμο ( σε συνεργασία με την  εκκλησία) για άνεργους και φτωχούς ,μετανάστες ή ντόπιους,  σε κάθε πόλη και χωριό του Δ. Τριφυλίας.   Είναι ντροπή που οι ορθόδοξοι αδελφοί μας, Ρουμάνοι και Βούλγαροι,   μένουν σε ερείπια και  τρώνε από κάδους .   Δικτυο για να δίνουμε σε άλλους  ρούχα, παπούτσια κλπ. αντικείμενα που μας περισσεύουν.     .                                                                      .      
           Πευκοδάσος   Ελαίας   (μπούζι).                      Το παραλιακό πευκοδάσος  από Αγιαννάκη έως Γιαννιτσοχώρι,  είναι από τα τελευταία παραλιακά δάση που έμειναν.  .                 .                            ●—Να γίνει δημοτικό ανοιχτό ‘κάμπιγκ’. Να γίνονται ολοχρόνιες κατασκηνώσεις εφήβων  ή και ενηλίκων.  Θα έρχονται πολλές χιλιάδες επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου, θα αφήνουν εκατομμύρια ευρώ, και θα βρουν δουλειά πολύς κόσμος.                                    .                                                    Μόνιμα πυροσβεστικά οχήματα. Να υπάρχει δίκτυο με βρύσες και κρουνούς σε όλο το δάσος.     Χτίζονται καθαρές τουαλέττες και λουτρά κάθε 200 μέτρα.  Σήματα να μην πηγαίνουν οχήματα στην παραλία, ούτε να ανάβουν φωτιές στην άμμο, γιατί ενοχλούν τις χελώνες που θέλουν να γεννήσουν.               .         Να  γίνει πρότυπος ποδηλατόδρομος ο χωματόδρομος από Καλόνερο έως Ελαία.   Δενδροφύτευση  σε όλα τα χέρσα σημεία του δάσους, και με άλλα δέντρα και θάμνους, όχι μόνο  πεύκα .                                 .                                                   Τα σχολεία της περιοχής να κάνουν εκεί τις εκδρομές τους με το τραινάκι…. Ας προστατέψουμε την θαλάσσια χελώνα ‘καρέτα’, που απειλείται από εξαφάνιση. Να μη πετάμε πλαστικά , γιατί τα περνάνε για τσούχτρες, τα τρώνε και ψοφούν.    .                                                               .                                              .  Όλο το δάσος αυτό προστατεύεται από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση, και γι αυτό, απαγορεύεται η οικοδόμηση…   Στην ουσία οι χελώνες προστατεύουν το δάσος και εμάς…
                                     νήσος  Πρώτη                .                               .         . Το  μόνο νησί της Τριφυλίας! Να λειτουργήσει το μοναστήρι, να χτιστούν ξενώνες, τακτική συγκοινωνία  με καραβάκι.  
   Π  Ε  Ρ  Ι  Β  Α  Λ  Λ  Ο  Ν  --  Ο Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ι Α                
    Είναι ποινικό αδίκημα η κοπή κάθε δέντρου, ειδικά στην εποχή που ζούμε, με το κάψιμο των δασών και με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αντιδήμαρχοι γιατί κόψατε τόσα δέντρα? Γιατί ? Γιατί?
 Να προσλάβει ο Δήμος ειδικούς γεωπόνους και κηπουρούς. Οι εργάτες δήμου να περάσουν από ειδικό σεμινάριο να τους μάθουν πώς να κλαδεύουν τα δέντρα.  Να σταματήσουν το αλυσοπρίονο που ακρωτηριάζει τα δέντρα και να έχουν μόνο το χεροπρίονο, όπως χιλιάδες χρόνια κλαδεύονταν τα δέντρα.  
     Να δενδροφυτευτεί κάθε  ακάλυπτος δημοτικός και δημόσιος χώρος:
--Να καταργήσουμε τα χημικά καθαριστικά. Να χρησιμοποιούμε μόνο τα φυσικά: οινόπνευμα, αραιωμένο κρασί, ξύδι, και πρωτοράκι.
--Να πάψουν να βάζουν χλώριο και άλλα επικίνδυνα χημικά στις πηγές.
--Να  σταματήσει  ‘δια ροπάλου’ το ρέντισμα με χημικά ζιζανιοκτόνα. Ας πάρουν  χορτοκοπτικό. Οι γεωπόνοι έχουν τεράστιες ευθύνες που τα πουλούν .
--Να διαφυλάξουμε όλες τις αρχαίες ποικιλίες σε αμπέλια, κηπευτικά κλπ.
--Να αφήσουν τα πουλιά έξω από τα κλουβιά, τα ψάρια  από τα γυάλινα ενυδρεία να τα αφήσουν στη θάλασσα , και όλα τα ζώα της στεριάς ελεύθερα στη φύση σε μεγάλους περιφραγμένους χώρους, για την προστασία τους από τα αυτοκίνητα.. Να μην ξαναγοράσουμε αυγά και κοτόπουλα  πτηνοτροφείου με ορμόνες, αλλά μόνο  ελευθέρας βοσκής.  Να απαγορευτεί το κυνήγι πουλιών και άλλων ημι-άγριων ζώων.
  Να μην επιτρέψουν στο μέλλον να έρθει τσίρκο στην Τριφυλία. Τα άγρια ζώα υποφέρουν κλεισμένα σε κλουβί, και τους δίνουν ισχυρά ναρκωτικά.            .       --Να απαγορευτεί αμέσως η τράτα, που καταστρέφει το βυθό και το γόνο.
 Να καταγγέλουμε όποιον ρίχνει δυναμίτη στη θάλασσα. Να πάψουν τα καράβια να ρίχνουν τα λάδια της μηχανής και άλλα σκουπίδια στη θάλασσα.
Να απαγορευτεί το κυνήγι πουλιών  και άλλων ημιάγριων ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.( λαγοί -σκατζόχεροι κλπ.) Να προστατέψουμε τη στεριανή χελώνα, να μην τις πατάνε τα αυτοκίνητα.  Σύλλογος για την προστασία και αναπαραγωγή των γαιδουριών.
                   ό μ ο ρ φ ε ς     π ό λ ε ι ς         .  .
Στην κεντρική Πλατεία κάθε πόλης μόνιμο κιόσκι για τουριστικό γραφείο υποδοχής ξένων. Πινακίδα στην ‘πλατεία σταθμού’ που να δείχνει καθαρά όλα τα δρομολόγια τραίνων και λεωφορείων. Πινακίδα που να οδηγεί τους τουρίστες στην Κεντρική Πλατεία για κάθε πληροφορία στο ‘γραφείο φιλοξενίας’.
 Αναλυτικοί χάρτες της περιοχής με όλα τα αξιοθέατα αλλά και με κάθε τι που μπορεί να χρειαστεί ένας ξένος.. Φυλλάδια σε πολλές γλώσσες με την ιστορία της πόλης, για τα αξιοθέατα που υπάρχουν, κέρασμα  λαδομπούκι και κρασάκι,  γλωσσομαθείς υπάλληλοι.
   Στις εισόδους των Πόλεων  δύο μεγάλοι χάρτες της περιοχής, με όλα τα χωριά. Να βρίσκονται δίπλα σε χώρο στάθμευσης ώστε να μπορούν να σταματούν και να βλέπουν.                
                                                             
  Ένας μεγάλος οριζόντιος ανάγλυφος χάρτης της πόλης (μακέτα) στην πλατεία,   και ένας άλλος της περιοχής, όλης της Τριφυλίας,  ώστε να βρίσκει ο ξένος εύκολα   κάθε τι.    Πολύ εύκολο να φτιαχτεί σήμερα, με φωτογραφίες δορυφόρων.                                    .                                        .                                           .                   --Μεγάλοι πίνακες ανακοινώσεων σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης και χωριών ,αλλά και σε κάθε καφενείο ή ταβέρνα. Είναι αισχρό να κολάνε  κηδειόσημα σε κολώνες . Είναι σκουπίδια οι διαφημιστικές αφίσες σε κολώνες και τοίχους.
--Ενοποίηση πινακίδων τροχαίας σε ένα στύλο. Να αφαιρεθούν όλες οι άλλες  εμπορικές πινακίδες.                                                                                                 


  Μεγάλο 24ωρο ρολόι σαν την Πάτρας στην πλατεία.   
    Αναπαράσταση της κίνησης γης, σελήνης και ηλίου  με δύο τρόπους, αναλόγως αν είναι γαιοκεντρικό το σύστημα ή ηλιοεντρικό.
 --Ο Πύργος του Εφέλ στα Φιλιατρά,πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα αν θα γκρεμιστεί, διότι προσβάλει τους Φιλιατρινούς, δείχνει πως είναι κομπλεξικοί και πάνε να μιμηθούνε τους Παριζιάνους, ενώ τα Φιλιατρά είναι πολύ ομορφότερη πόλη. Το κόμπλεξ φαίνεται και στο όνομα: το λέμε ‘Άιφελ’, ενώ το σωστό είναι ‘Εφέλ’.
     Ηλιακά ρολόγια. Ένα μεγάλο ‘θεατρικό’ ηλιακό ρολόι μπορεί να μας δείχνει όχι μόνο ώρα, αλλά και ημερομηνία, και ισημερίες και ηλιοστάσια.


  Στήλη με τα ονόματα των 3  αρχαίων Τριφύλιων Ολυμπιονικών στην κεντρική Πλατεία.                                         .                                               --  Στήλη με ονόματα εκατοντάδων πολεμιστών  του 1821, 1912 , 1940 ., σε κάθε πόλη και χωριό.
  Κάθε οικία πινακίδα με τον αριθμό της, κάθε σταυροδρόμι με ονόματα των δρόμων. Νέα ονόματα σε πολλούς δρόμους και σοκάκια που δεν έχουν όνομα.
 Πολλά αγάλματα στους δρόμους και σε πλατείες.  Υπάρχουν διάσημοι γλύπτες που κατάγονται από εδώ.
 Σε πολλά  σημεία της κάθε πόλης να βάλουν όμορφα μαρμάρινα ή ξύλινα παγκάκια ώστε να μπορούν οι πεζοί να ξεκουράζονται χωρίς να είναι ανάγκη να παραγγείλουν σε μαγαζί. (να βγάλουν επειγόντως τα σημερινά σιδερένια !!! παγκάκια)
 Σε πολλά κεντρικά σημεία της κάθε πόλεως  να υπάρχουν υδρίες ( βρύσες) για να μπορεί ο καθένας να πίνει δωρεάν νεράκι, ή και να νίβεται (ιδίως το καλοκαίρι).                            .                                                    Αλλά και τα καταστήματα (καφενεία- καφετέριες, ταβέρνες) θα μπορούσαν να έχουν σε φανερό προσιτό σημείο μια βρύση να μπορείς να πίνεις νεράκι, χωρίς να πάρεις εμφιαλωμένο,  χωρίς να ενοχλήσεις τον σερβιτόρο να σου φέρει νερό. Ή  έστω να νιφτείς, χωρίς να χρειάζεται να πας στην τουαλέτα. Και μιλάμε για νεράκι βρύσης που είναι δωρεάν, όχι για ηλεκτρικούς ψύκτες που είναι ακριβοί και επικίνδυνοι.
 Περιστερεώνες στις κεντρικές πλατείες και σε καμπαναριά εκκλησιών.
 Νέος γενικός φωτισμός σε πλατείες, πάρκα, προαύλια εκκλησιών, σε όλους τους δρόμους της πόλης, ακόμα και στο πιο μικρό δρομάκι, αλλά ακόμα και σε αγροτικούς δρόμους. Μπορεί να γίνει δωρεάν με  ρεύμα από φωτοβολταϊκά.
 Φυτά, δέντρα, λουλούδια, παρτέρια,  και όλα τα φυτά, σε κάθε δημόσιο χώρο.


                               Δ  Ι  Α  Φ  Η  Μ  Ι  Σ  Η
1..  Αποστέλλεται φυλλάδιο σε όλα τα Γυμνάσια- Λύκεια Ελλάδος και  Ευρώπης με τα αξιοθέατα όλης της περιοχής ( Ολύμπια, Ναός Απόλλωνα, Νέδα, Αρχαία Μεσσήνη, Ανάκτορο Νέστορα, Πύλος, λουτρά Καϊάφα, Πολυμίμνιο, Χριστιάνοι, Περιστεριά, παραλίες πολλών χιλιομέτρων, κλπ. ) και τις δυνατότητες διασκέδασης  ώστε να κάνουν  εδώ τις εκδρομές τους.
2.   Με  συντονισμό του Δήμου να γίνει προσπάθεια για τη συλλογή  υλικού  ώστε μετά να συνταχθεί   από  Φιλολόγους βιβλίο με την πλήρη  ιστορία της  περιοχής .   Στα ελληνικά και σε άλλες πολλές γλώσσες. Να διδάσκεται και στα σχολεία.        Βιβλίο με την τοπική μυθολογία που είναι πολύ πλούσια…
3.  Τουριστικός οδηγός με  τα αξιοθέατα όλης της περιοχής, (χωρίς διαφημίσεις…μαγαζατόρων.)  Καταγραφή χλωρίδας και πανίδας.
4.  Αποστέλλεται σε κάθε ξενιτεμένο  Τριφύλιο φυλλάδιο με την ιστορία και με  φωτογραφίες απ’ την περιοχή, για να δει   τις αλλαγές που έγιναν,  με πρόσκληση να γυρίσει.  Αν γυρίσουν οι ξενιτεμένοι στα χωριά τους  με τα λεφτά τους, θα έχουν όλες τις ανέσεις, και  η Ελλάδα θα γίνει  πλούσια χώρα.
5.   Αδελφοποίηση με τα ορεινά φτωχά  χωριά της Καλαβρίας, ίδια σαν τα δικά μας της ορεινής Τριφυλίας,  όπου ζούν   χιλιάδες αρχαίοι Τριφύλιοι. Αυτοί θα μας μαθαίνουν τις ωραίες μελωδίες των τραγουδιών τους που κρατούν από την αρχαιότητα, και ‘μεις θα τους  στέλνουμε οικονομική βοήθεια και δασκάλους να τους μαθαίνουμε ελληνικά.  
6.   Οργανωμένες και διαφημισμένες  πλάζ γυμνιστών .    
7.   Σύλλογος  παραδοσιακών χορών, με  ορχήστρα και χορωδία  να περιοδεύει  Ελλάδα και Ευρώπη μεταφέροντας την ντόπια   παράδοση.  Να καταγραφούν όλα τα εξαίρετα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής, και τα καλύτερα απ’ αυτά να ηχογραφηθούν  και να εκδοθούν σε κασσετίνα με cd.
 9.   Εκτός από τους χορούς υπάρχουν και  εκατοντάδες παραδοσιακά φαγητά που πρέπει να μην χαθούν. Η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα είναι η καλύτερη του κόσμου.
10.  Να γίνουμε η πρώτη πόλη παγκόσμια χωρίς πλαστικές καρέκλες  Να μην δίνει ο Δήμος άδεια στα καταστήματα για καρέκλες σε δημοτικό χώρο, αν είναι πλαστικές.
                            Ε Ν Ε Ρ Γ Ε Ι Α
Καθώς έχουμε την μεγαλύτερη –ίσως- ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, μπορούμε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουμε ο Δήμος πρότυπο που θα είναι αυτόνομη ενεργειακώς.  Κάθε σπίτι βάζει τις ηλιοκυψέλες του και μια  μεγάλη γεννήτρια του Δήμου υποκαθιστά τη ΔΕΗ όταν υπάρχει ανάγκη.
 Ο πιο φτηνός και εύκολος τρόπος για δωρεάν ηλεκτρισμό από τον ήλιο είναι να τοποθετήσουν  πολλούς τετράγωνους επίπεδους καθρέφτες σε ένα τεράστιο κοίλο χώρο, σαν ανοιχτό αμφιθέατρο, και να συγκεντρώνουν τις ηλιακές ακτίνες σε ένα σημείο στο κέντρο όπου επιτυγχάνουν τεράστιες θερμοκρασίες , και μία γεννήτρια μετατρέπει δωρεάν την θερμότητα σε ηλεκτρισμό. Φτιάχνεται μέσα σε λίγες μέρες, και δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Είναι το γνωστό ‘σχέδιο Αρχιμήδης’. Η τέλεια λύση για μικρά χωριά και μικρές  πόλεις.
  Εκμεταλλευόμενοι τον αέρα, την αιολική ενέργεια, μπορούμε να έχουμε δωρεάν ενέργεια τις νύχτες ή όταν δεν έχει ήλιο. Όλα τα παραθαλάσσια κτίσματα μπορούν να έχουν τζάμπα ρεύμα από τον αέρα. Να φτιαχτεί και δημοτικό αιολικό πάρκο νέας τεχνολογίας ψηλά στα βουνά.


Α Υ Τ Ο Ν Ο Μ Ο Ι                                                               .      φως,    νερό,     τρόφιμα ,   στέγη ,   ενέργεια      .                   .  Για να γίνεις αυτόνομος σε άλλα, πρέπει πρώτα να γίνεις όσο γίνεται αυτόνομος στα βασικά: τροφή, ένδυση, στέγη, ενέργεια. Στην περιοχή μας έχουμε σχεδόν απ όλα αυτά, ώστε να μπορούμε να γίνουμε αυτόνομοι και σε άλλα θέματα, να μην εξαρτώμαστε από την κεντρική διοίκηση ή απ την ευρώπη.                                                                                                             . .                         .  Εχουμε ήλιο και αέρα,= δωρεάν ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια,     έχουμε βροχές και πηγές= δωρεάν νερό,   έχουμε φυτά και ζώα=δωρέαν φαγητό, έχουμε πολλά οικήματα, και πολλά ακατοίκητα!.      Μέχρι και πετρέλαιο υπάρχει στην περιοχή, σε λίγο θα πουλάμε εμείς σε άλλους.                             .       Ίσως το μόνο που λείπει είναι η αλληλοβοήθεια, το κοινοτικό πνεύμα.     ------------------------------------------------------------------------------------------------.       Μ’ όλα αυτά,  σε όλο το Δήμο μας  θα διπλασιαστεί ο πληθυσμός από Ελληνες και ξένους.Θα υπάρχει  όλο το χρόνο πολλών ειδών τουρισμός:  Φυσιολατρικός- Ορειβατικός, Πολιτισμικός, Αρχαιολογικός, Αγροτουρισμός, Συνεδριακός,  Εκκλησιαστικός, Μοναστηριακός…
Ο  τόπος  κι  η  ενέργειά  του    
  Το καλύτερο κλίμα του κόσμου.   Η καλύτερη τοποθεσία, με βουνό και θάλασσα.  Ο καιρός είναι πάντα καλύτερος απ’ αυτόν που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.     Ηλιοφάνεια από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.  Ακόμα και σε βροχερό καιρό, βρέχει κυρίως τη νύχτα.
    Η Νέδα με τους καταρράκτες της, και τη σπηλιά της θεάς Δήμητρας, το μόνο θηλυκό ποτάμι στην Ελλάδα. Δίπλα απ τις πηγές της πηγάζει και ο ‘αδελφός’ της , ο Νέδων της Καλαμάτας.
       Συχνά οι ντόπιοι λένε τον τόπο εδώ, «η γη της επαγγελίας». Μα και επί Νέστορος την έλεγαν ‘γη των μακάρων’.   Η μεγαλύτερη αμμουδερή παραλία της μεσογείου, (60 χιλ.)  και η ομορφότερη του κόσμου!!!.                                      Τα πιο όμορφα ορεινά χωριά, με πλούσια ιστορία…  
  Η πιό πυκνοφυτεμένη σε ελιές περιοχή του πλανήτη. Πολλές υπεραιωνόβιες ελιές.  Ελιές με 5  μέτρα διάμετρο ,πάνω από 2.000 χρόνων, ίσως οι αρχαιότερες όλου του κόσμου.  Η  ποιότητα του λαδιού είναι κι αυτή η καλύτερη. Το καλύτερο άρωμα.
  Πλούσια χλωρίδα  και πανίδα. Μπορούν να ευδοκιμήσουν  σχεδόν όλα τα φυτά της γης, και να ζήσουν σχεδόν όλα  τα ζώα. Σε πολλά σημεία του Κυπαρισσιακού κόλπου αλλά και στη στεριά υπάρχει άφθονο πετρέλαιο.
 Οι μακροβιότεροι άνθρωποι  του κόσμου,(σύμφωνα με στατιστικές έρευνες ),  οι πιο ….αρρενωποί άνδρες και οι πιο… θηλυκές γυναίκες.   Αιτία είναι το…λάδι.
   Εδώ, όπως είναι φυσικό και επόμενο, υπάρχει και η πιο πλούσια ιστορία.    (στο παλάτι του Νέστορος , στη Χώρα, βρέθηκαν πλάκες με την αρχαιότερη ελληνική γραφή,  τη γραμμική Β’)
---Εδώ όμως έγιναν  και οι περισσότεροι πόλεμοι.
       Έχουν έρθει ως κατακτητές δεκάδες διαφορετικές φυλές.   Η γη είναι ποτισμένη με  ποτάμια αίμα ανά τους αιώνες.  Και ,οι   Τριφύλιοι πολεμιστές ήταν πάντα φημισμένοι και οι καλύτεροι ήρωες.
     Τα τελευταία 60 χρόνια ειρήνης και ελευθερίας που ζούμε τώρα, είχαν να γίνουν από την  εποχή του Νέστορα.  Όμως,  λόγω του τελευταίου πολέμου, και του άγριου εμφυλίου , το “κλίμα”  παραμένει βαρύ ,και  εχθρικό.  Αργούμε  να περάσουμε στα καλά   της    ειρήνης…
  Λόγω των πολλών κατακτητών  τρέχει  στις φλέβες μας αίμα  από διάφορες φυλές, φτιάχνοντας – τι τραγική ειρωνεία!-  ένα εξαίρετο μείγμα  χαρισμάτων. Αλλά και αν σκεφτούμε, πως πάντα η τριφυλία είχε μέτοικους από  3  μέρη , από ορεινή Τριφυλία, από Ολυμπία  και από Αρκαδία, δείχνει κι αυτό την θαυμαστή πολυσυλλεκτικότητα του Τριφύλιου.     Αυτή που σφραγίζεται με το ιδιαίτερο κλίμα, με την ιδιαίτερη αύρα της περιοχής. Αυτή που κάνει και τους … «κομήτες», κανονικούς  Τριφύλιους, με το πέρασμα του χρόνου.
 Η έχθρα, και ο εγωισμός των ανθρώπων της περιοχής δεν υπάρχει σε άλλο μέρος.   Η εξυπνάδα και η πονηράδα μαζί. Οι βρισιές που λένε εδώ -ακόμα και για θεούς-, μοιάζουν κάπως με αυτές  της Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Πύργου, και Πάτρας.     Ο καθένας μας θεωρεί όλους τους άλλους τουλάχιστον …βλάκες. Είναι όλοι τους τσακωμένοι, χειρότεροι από μανιάτες και από κρητικούς…
   Η μόνη περιοχή της  Ελλάδας με τα λιγότερα έθιμα, με τη λιγότερη πολιτιστική κίνηση, με τα λιγότερα μοναστήρια, κι αυτά έρημα. Και φταίει η τουρκοκρατία…                                                   .                                     Η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση φαίνεται και από την απότομη, άχρωμη και … σταράτη  …προφορά που έχει η γλώσσα της περιοχής, που μοιάζει με όλης της Πελοποννήσου.   Μα είναι διαφορετική από άλλα μέρη της Ελλάδας.
---Λίγοι ξέρουν πως η διάσημη ντίβα Μαρία Κάλας ( Καλογεροπούλου) είχε μακρινή καταγωγή από το Καλογερέσι τριφυλίας.                                  .                                        -- Από την Αμπελιώνα ήταν ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος.                                                                                                                       .                                        -- Από τα Φιλιατρά ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Σωτήριος Σωτηρόπουλος, καθώς και ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης , ό έλληνας ‘Μιχαήλ Άγγελος’, που ζωγράφισε το Καπιτώλιο της Αμερικής.
--Από τους Γαργαλιάνους ήταν ο Αντιπρόεδρος Αμερικής Σπύρος Άγκνιου (Αναγνωστόπουλος), και από εκεί κατάγεται ο σημερινός Πατριάρχης Ιεροσυλύμων.                                       .                                                                             --Από δω είναι και ο πρώτος ελληνας αστροναύτης, Νικ Χαλικόπουλος, με καταγωγή εκ μητρός από την ορεινή Τριφυλία.                  .                                        Ο Τριφύλιος Tομ Κουτσαντώνης, υπερυπουργός σήμερα της Αυστραλίας.
--Από την Τριφυλία και τα χωριά της ορεινής Τριφυλίας- Ολυμπίας γενικότερα, κατάγονται εκατοντάδες: πολιτικοί , ήρωες του 21, και άνθρωποι των τεχνών και των επιστημών .             
            Μ υ θ ο λ ο γ ί α    -    Ι σ τ ο ρ ί α
   Αρκαδία η γενέτειρα των Θεών…  Πολλοί απ’ τους θεούς γεννήθηκαν εδώ, κατά τους αρχαίους Αρκάδες. Και πρώτα-πρώτα, στην ορεινή Τριφυλία προς Αρκαδία, γεννήθηκε ο πατέρας Θεών και ανθρώπων, ο Δίας, στο Λύκαιο όρος, πρωτολούστηκε στις πηγές της Νέδας, και τον μεγάλωσαν οι Νύμφες. Λίγο  δίπλα  γεννήθηκε  και ο…’διάβολος’, δηλαδή ο  Θεός  Πάνας, αυτός ο τραγοπόδαρος  με την ουρά του. Υπάρχει και σήμερα χωριό Παν στην Αρκαδία. Στα αρχαία χρόνια είχε κοπεί νόμισμα με τον Δία και τον Πάνα… Γεννήθηκαν επίσης: η Αρτεμις, η Αθηνά, η Ηρα, ο Ερμής, ο Ασκληπιός…
   Αρκάδες ,το αρχαιότερο ελληνικό φύλο, οι  αυτόχθονες γνήσιοι προσέληνοι πελοποννήσιοι. Η Λυκόσουρα, η αρχαιότερη πόλη, ο Πελασγός ο αρχαιότερος κάτοικός της.    Αρκάδες , λίγο ή πολύ, είναι  οι μισοί Τριφύλιοι.  
  Ο καλύτερος πολιτισμός της αρχαιότητας  έγινε κι αυτός στην περιοχή μας, επί Νέστορος.
 Η  ομηρική «αμμουδερή Πύλος», δεν είναι η σημερινή Πύλος , δεν είναι μια πόλις, αλλά όλη η περιοχή του Κυπαρισσιακού  Κόλπου, νότια του Αλφειού, δηλαδή η Τριφυλία. (Ευριπίδου  «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι»,στίχοι :273-276) Πολλές άλλες ενδείξεις από συγγραφείς και ιστορικούς έχουμε γι αυτή τη σημαντική άποψη.


Α π ό γ ο ν ο ι    του    Ν έ σ τ ο ρ α
   Πατέρας του Νέστορα  ήταν ο Νηλέας, και όλη η γενιά τους λέγονται Νηλείδες , καί έπλασαν θαυμαστό πολιτισμό.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι απόγονοι τουΒασιλέως’  Νέστορος , και της  σεμνής γυναίκας του Ευρυδίκης, πήγαν σ’ όλον τον τότε κόσμο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, και έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού και της δημοκρατίας, γιατί και ο ίδιος ο Νέστωρ δεν ήταν τύραννος-βασιλιάς αλλά δημοκρατικός ηγέτης που εκλεγόταν ‘δια  βοής’…
    Ο καλύτερος συγγραφέας του κόσμου, ο Πλάτωνας ( ιδρυτής της Ακαδημίας, που ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου για 9 αιώνες!!!),       .             ο Αλκιβιάδης,        ο Κόδρος , παλιός βασιλιάς της Αθήνας 11ος π.χ. αι, και ιδρυτής της Εφέσου,        ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος, απόγονος του Κόδρου ,          ο Θεμιστοκλής,      ο σοφός  Νομοθέτης Σόλων,      ο Κλεισθένης - βεβαίως- που εφεύρε την δημοκρατία, και  ο Περικλής που εκλεγόταν συνεχώς για 16 συνεχείς εκλογές στρατηγός ,( κάπως σαν «πρωθυπουργός») ,αλλά  και… εκατοντάδες άλλοι φιλόσοφοι  και  μεταρρυθμιστές, όλοι  αυτοί κατάγονταν απ την αρχαία Πύλο, από την γένος των Αλκμεωνιδών, από τον Αλκμέονα, απόγονο του Νέστορα.                                            .                                             .     Όλοι  κατάγονταν απ’ την Τριφυλία  (περιοδικό Τρίτο Μάτι, τεύχος 146 ).                                 
Α π ο ι κ ί ε ς      .                                                 .                   Από εδώ, πρωτοξεκίνησαν, λόγω τοποθεσίας, οι πρώτες αποικίες στην Νότια Ιταλία.   Η  Πελοπόννησος είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, ( σε ίση απόσταση από τον ισημερινό) , με την Νότια Ιταλία και τη Σικελία , και έχουν το ίδιο κλίμα.         Αν πάρεις το καράβι από τον Κυπαρισσιακό κόλπο  σε εποχές ισημερίας, Μάρτιο ή Σεπτέμβριο, και τραβήξεις ακριβώς προς Δύση, προς εκεί που έχει  ηλιοβασίλεμα, φτάνεις σε 2 μέρες στο… Μεταπόντιο,  όπου ήταν απ’ τις πρώτες αποικίες  του πολιτισμού προς τη Δύση. Το Μεταπόντιο ήταν  αποικία της αρχαίας Πύλου , το 630 π.Χ.!     
  Αλλά και άλλες δεκάδες πόλεις της Ν. Ιταλίας ήταν αποικίες Πυλίων και Μεσσηνίων κλπ., και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως  μιλούν ακόμα ελληνικά, παρά τις τόσες διώξεις της καθολικής εκκλησίας, των σταυροφόρων, των Φράγκων. Και δεν είχαν πάει μόνο από τον 8ο αι π.Χ., αλλά πολύ νωρίτερα, από τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, 11-13 αι π.Χ., και ακόμη παλαιότερα…
        Δεν είναι τυχαίο πως  μοιάζουμε εξωτερικά με τους Ν. Ιταλούς και τους Σικελούς,  και πως η ‘μαφία’ ,-- η αυτοδιοικούμενη κοινωνία --υπάρχει ακόμα στη Σικελία. Βεβαίως πολύ παραλλαγμένη από την έννοια που είχε η αυτόνομη αυτοδιοικούμενη πολιτεία στην αρχαία Ελλάδα…   Βασιζόταν από τότε στα πρότυπα της οικογένειας (μικρής και μεγάλης) , και στην αρχή  είχε  ιερό σκοπό, έκανε αγαθοεργίες, και έλυνε  δίκαια τις τυχόν διαφορές.  
    Παρόμοιες αποικίες έγιναν στην Ισπανία, στην περιοχή των Βάσκων , στην Κορσική, στη Γαλατία της Γαλλίας (που πήρε το όνομά της από την Γαλάτεια), στην Ιρλανδία και αλλού..   Δεν είναι τυχαίο που το DΝΑ των Ελλήνων, Νότιων Ιταλών, Νότιων Γάλλων και Γαλατών, Βάσκων, Ιρλανδών κλπ, είναι πολύ παρόμοιο.   Και  ούτε  είναι  τυχαία  η  ιδιαίτερη επαναστατικότητά  τους και η τάση τους για αυτονομία. Το  κόμιξ Αστερίξ εξυμνεί αυτήν την επαναστατικότητα των αρχαίων Γαλατών. Λίγοι ξέρουν πως  ο Χίτλερ το  ’37 ισοπέδωσε με βομβαρδισμούς τη μικρή βάσκικη πόλη Γκερνίκα, ακριβώς για την επαναστατικότητά τους.
      Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που μεταλαμπαδεύτηκε στην Νότια Ιταλία, τη Μεγάλη Ελλάδα,  κράτησε εκεί μια μικρή φλογίτσα στο μακρύ σκοτάδι του Μεσαίωνα. Αρκούσε αυτή η φλόγα, μαζί με άλλους που έφυγαν από την Κωνσταντινούπολη και πήγαν στη Δύση, ώστε το 13ο ,14ο και 15ο αιώνα να γίνει η   «Αναγέννηση», και να συνεχίσει την πορεία του ο Πολιτισμός προς την δυτική Ευρώπη, έστω και νοθευμένος…                                            .            Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση, Βιομηχανική Επανάσταση, Αγγλικό Κοινοβούλιο, ανακάλυψη Αμερικής, Αμερικανική Επανάσταση.  



                       η  Επανάσταση του 1834                     .                     .                          -.    Λίγοι γνωρίζουν την Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834, και τη σημασία της. Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του ‘21 , και τις καταστροφές από τον Ιμπραήμ το 1825, ήρθαν οι… Γερμανοί Βαυαροί με τον Όθωνα και την Αντιβασιλεία, για να κυβερνήσουν την δυσκολοκυβέρνητη  χώρα.
    Επέβαλαν πολλούς φόρους, ήθελαν από την πρωτεύουσα να ελέγχουν όλες τις επαρχίες. Φυλάκισαν τον… Κολοκοτρώνη  και άλλους … απείθαρχους, ήθελαν σιγά-σιγά να μας κάνουν με το ζόρι …Ευρωπαίους. Όπως και τώρα κάτι ανάλογο θέλουν…
  Όμως τότε επαναστάτησαν- ποιός άλλος?- οι Μεσσήνιοι, με πρωτεργάτες τους Τριφύλιους, και μπήκαν στην Κυπαρισσία, έπιασαν όλους τους άρχοντες αιχμάλωτους, και τους πήγαν στο Άνω Ψάρι.  Δεν ζητούσαν μόνο την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη, αλλά και μεγάλη μείωση των φόρων.     Τότε ο Βασιλιάς έστειλε πάρα πολύ στρατό για να την καταστείλει.  Σκότωσαν πολλούς ήρωες, και τον αρχιεπαναστάτη,  τον Γιαννάκη  Γκρίτζαλη. Τον τουφέκισαν οι κρατικοί στρατιώτες δίπλα από τον σημερινό Αγ. Αντώνη.
  Και  τιμώρησαν την Κυπαρισσία  μεταφέροντας  την πρωτεύουσα του Νομού από την Κυπαρισσία, που ήταν για αιώνες,  στην Καλαμάτα, αν και ήταν τότε μικρότερη πόλη από την Αρκαδιά.
     Είναι, λένε, η πρώτη κοινωνική επανάσταση σ’ όλη την Ευρώπη, αλλά και προετοίμασε το έδαφος για το πρώτο Σύνταγμα που έγινε μετά από λίγα χρόνια, το 1843, που περιόριζε τις εξουσίες του Βασιλιά και άνοιγε το δρόμο για τη Δημοκρατία…
Και η επανάσταση του ‘21 , και του ’34,  ξεκίνησαν από την περιοχή μας.
 Όμως  εδώ έγινε και μια άλλη κοινωνική εξέγερση-επανάσταση, από τις πρώτες στην Ελλάδα, η ‘επανάσταση του Ρόντακα’ (Ροντάκι Κυπαρισσίας),  το 1910, όταν εξεγέρθηκαν οι σταφιδοπαραγωγοί για την εκμετάλλευση του μόχθου τους.  Σκοτώθηκαν 10 αγρότες-αγωνιστές !  .    .                                             --Από εδώ ας ξεκινήσει και η ‘επανάσταση’ του 14…


          Ποιά  είναι ,όμως,  η σύγχρονη επανάσταση?        .           -- Εν μέσω οικονομικής κρίσης, εμείς, η μεσαία τάξη,  θα υποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος. Βγάζουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες και αλληλοβοηθούμαστε οικονομικά ο ένας με τον άλλο. Ας γίνουμε αυτόνομοι στα βασικά τρόφιμα και στα βασικά αγαθά.  Δωρεάν συσσίτια για όλους, ‘φτωχούς’ και ‘πλούσιους’.           .                             Τότε δεν θα χρειάζεται να πάμε ‘για δουλειά’, κανένας από μας.  .                                                    Μειώνουμε σταδιακά και δραστικά τις ώρες εργασίας σε 7, 6, 5, 4, 3. (χωρίς μείωση μισθού για τους χαμηλόμισθους), αυξάνουμε τις θέσεις εργαζομένων, μηδενίζουμε την ανεργία. Αυτή είναι η λύση στο κράχ.
  Επιστρέφουμε στα χωριά μας και στο λιτό, απλό, αλλά ποιοτικό τρόπο ζωής. ‘η φτώχεια θέλει καλοπέραση’.  Λίγη εργασία, λίγη κατανάλωση, πολύ διασκέδαση.   Όπως ζούσαν πάντα οι Έλληνες…    .                       Σήμερα η Ευρώπη βγάζει κάτι τρελούς νόμους: θέλει να ερημώσουν τα μικρά νησιά και τα μικρά χωριά, απαγορεύει να έχουν τα σπίτια κηπευτικά, ελέγχει όλους τους σπόρους, πουλούν σε ιδιώτες τις πηγές,  όλα τα ζώα πρέπει να έχουν μικροτσίπ, όλα να είναι σταυλισμένα, να μην είναι ελευθέρας βοσκής, διατάζει να κόψουμε τις παλιές ποικιλίες στα αμπέλια, βάζει πρόστιμο αν δεν το κάνεις, διατάζει  να νοθεύουμε το γάλα , το τυρί, το μέλι, το λάδι,κλπ. Σήμερα που το Κράτος προωθεί το τυποποιημένο και απαγορεύει το χύμα, εμείς που είμαστε ‘χύμα’ πρέπει να αντιδράσουμε…                 Δ ι α ρ κ ή ς      ο λ ι κ ή        α π ε ρ γ ί α!      ,      Δεν   τους   έχουμε   ανάγκη… (όλα κλειστά, πλήν ιατρών και αστυνομίας).    
Θα χρησιμοποιήσουμε χρήμα και τεχνολογία προς όφελος του ελεύθερου χρόνου.  Θα γίνουμε αυτόνομοι ενεργοί πολίτες στις αυτόνομες πόλεις μας.                                                                                .                         .          Ήρθε η ώρα να γίνει ο 53ος  νομός της Ελλάδας,     .                                             .                                 η     Α υ τ ό ν ο μ η     Τ ρ ι φ υ λ ί α …






ελιά βερσάγια 018








Ελιά διαμέτρου 6-7 μέτρα,  ηλικίας ίσως 20 αιώνων και παραπάνω,
από τις αρχαιότερες στον κόσμο…     Βρίσκεται στην Αυτόνομη Τριφυλία.-

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη