google.com, pub-4409140963597879, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Πρώιμο καρπούζι: Ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια σε Τριφυλία και Ηλεία

Πρώιμο καρπούζι: Ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια σε Τριφυλία και Ηλεία

Σε μια καλή χρονιά για το πρώιμο καρπούζι ελπίζουν οι παραγωγοί της Τριφυλίας και της Ηλείας, οι οποίοι αυτή την περίοδο έχουν ξεκινήσει το «ξεσκέπασμα» των καλλιεργειών ώστε να ξεκινήσει η καπρόδεση (οι φυτεύσεις έχουν ολοκληρωθεί από το Μάρτιο). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου φέτος τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι (7.000 - 8.000 στρ.) ενώ στην Ηλεία αναμένεται να σημειώσουν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 10%. Ο λόγος αυτής της έστω και μικρής αύξησης - σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι παραγωγοί - οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν καλά στην αγορά και αφετέρου ότι έχουν μειωθεί κάποιες άλλες καλλιέργειες, όπως η βιομηχανική πιπεριά.
Τριφυλία
Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την Τριφυλία, την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται το ξεσκέπασμα των καρπουζιών αφού η φύτευσή τους ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο ενώ η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά. Χθες, Κυριακή 6 Απριλίου, σημειώθηκε μια βροχόπτωση αλλά δεν ήταν κάτι ανησυχητικό.
«Η καλλιέργεια στο στάδιο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη λίπανση των φυτών διότι στόχος μας είναι να έχουμε ισορροπημένη ανάπτυξη, να έχουμε έγκαιρα την καρπόδεση ώστε να σημειωθεί πρωίμιση της παραγωγής χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε τον παράγοντα παραγωγή/απόδοση. Μια πρώτη εκτίμηση για την φετινή παραγωγή φέτος είναι οι 40.000 τόνοι», σημειώνει ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ο οποίος καλλιεργεί 250 στρέμματα, μας αναφέρει: «Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει πιο εντατικά το ξεσκέπασμα και υπολογίζουμε ότι μέχρι την Κυριακή 13/4 θα έχουμε ξεσκεπάσει το 80% των καλλιεργειών. Τα στρέμματα είναι ίδια αλλά η παραγωγή θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από εδώ και στο εξής. Μέχρι στιγμής πάντως πάμε πολύ καλά».
Σε ερώτησή μας σχετικά με την αγορά ο κ. Παπαδόπουλος μας δηλώνει: «Όσον αφορά τις εξαγωγές απευθυνόμαστε σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, πέρσι άνοιξαν νέες αγορές όπως η Νορβηγία και η Λιθουανία. Να φαντασθείτε ότι εγώ μόνο στην Λιθουανία έστειλα 70 νταλίκες. Συνολικά η παραγωγή μου είναι στους 2.000 τόνους».Στο ίδιο μήκος κύμματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμα παραγωγού, του κ. Κώστα Μαλάμου, ο οποίος επίσης καλλιεργεί 250 στρέμματα πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών. «Αυτή την στιγμή έχουμε ξεσκεπάσει το 30% της καλλιέργειας και από την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουμε πιο εντατικά. Μέχρι στιγμής πάμε καλά και η καρπόδεση προχωράει κανονικά. Η συγκομιδή αναμένεται περίπου στις 15 Μαΐου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη